2021-04-02 22 瀏覽
九龍城一向都係泰國美食嘅天堂,今次就試下呢間滿有泰國地道風味嘅小店「金三角」,入到去第一個感覺就係冷氣好夠,今日出面成三十度,入到嚟即刻涼爽晒!睇吓本Menu,選擇真係好多好多,各款你諗到嘅泰菜都應有盡有,第一次食就揀啲大路嘢試吓先。【泰式燒串】串燒係見住佢即叫即燒,三款中最好食係燒串豬鮮奶,豬肉外層燒得微微焦香,肉亦好嫩滑,味道調得好好!雞肉醃得好入味,配埋個沙嗲醬甜甜地哋都唔錯!燒雞翼燒到皮脆肉嫩,好多肉汁。【金三角菠蘿炒飯 】好豐富嘅一碟菠蘿炒飯,材料超級多,有大大隻青口、爽口嘅蝦仁,仲有魷魚,臘腸粒等等,當然唔少得肉鬆同腰果,每一啖都食到好多餸好滿足!最有心思係個燒菠蘿,切得好靚亦都好鮮甜!【炸蝦餅】我嘅泰菜定番!每次食泰菜都要食!呢間整得好好食,蝦肉新鮮彈牙,而且冬甩咁嘅外型令佢炸時受熱平均,外層香脆入面鮮味,趁佢熱辣辣咁食真係一流!【泰式炒金邊粉】呢個真係好IGable,咁簡單嘅一款菜色但個擺盤真係好有心思,金邊粉酸酸甜甜好開胃。仲有炸蒜同乾辣椒,撈埋一齊食好惹味!特別係個乾辣椒我真係好鍾意,脆卜卜又香又辣。飲返支泰象啤,嘆住冷氣食咁地道嘅泰國菜真係一大享受!呢間咁有風味嘅

【泰式燒串】

【金三角菠蘿炒飯 】

【炸蝦餅】

【泰式炒金邊粉】

飲返支泰象啤,嘆住冷氣食咁地道嘅泰國菜真係一大享受!呢間咁有風味嘅小店推介俾大家!
泰式燒串豬鮮奶、泰式燒串沙嗲雞、泰式燒串雞翅
金三角菠蘿炒飯