2022-09-04 481 瀏覽
呢兩年冇得飛每,次掛住台灣都會心思思想嚟中環呢間餐廳度食飯。咁啱今次約咗喺大管睇展覽,於是就決定睇展覽之前過嚟食個美味嘅午餐。拉開舖頭大門,入到去店員第一句同我哋打招呼,嗰種正宗嘅台灣腔,已經好有返返去台灣去咗旅行嘅感覺,當堂成個人relax晒。佢食物嘅選擇唔算好多,但係一般香港人成日去台灣食嘅滷肉飯,牛肉麵,花枝丸,甜不辣呢啲小食佢都有供應,餐飲方面紅茶綠茶都有選擇。今次我哋就帶咗兩碗牛肉麵,味道濃得黎唔算好漏好油,牛肉好諗,湯底好香,連我呢個平時食麵唔會飲湯嘅人都忍唔住飲晒啲湯。至於飲品方面我就嗌左一杯鳳梨綠茶,因為我知道呢一排係鳳梨當造嘅季節,呢杯飲品我都好推介,鳳梨嘅味道清新鮮甜,配埋綠茶,消暑一流。推介大家下次去開中環,去開大館睇展覽都可以嚟呢間餐廳試吓。