餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2023-10-14 63 瀏覽
今日同朋友去銅鑼灣行街,由於朋友係印尼人,又好耐冇食過家鄉菜,知道銅鑼灣有間印尼餐廳🇮🇩,所以決定去試試。餐廳位置好方便,地址是銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下,在SOGO 附近。餐廳唔算好大,經常滿座,所以預約會比較好。柑桔冰 $28由於都食啲煎炸嘢,所以叫了一杯柑桔冰,清清的柑桔香味,非常解渴。雜菜黃豆餅小食 $48黃豆餅,原來係印尼人很常吃的食物,我係第一次食,口感有啲似薯餅,但係黃豆嘅香味好濃;臭豆亦是印尼常用的食材,雖然個名叫臭豆,但一啲都唔臭,由於大大粒,很有咬口。印尼四大天王飯 $88四大天王,顧名思義四款餸菜配白飯,斑斕雞肉質很嫩滑,印尼沙律的醬汁很嘢味,還有一些豆類和Yuk,味道都很香濃。原條魚花膠湯粉皮 $108原條烤魚很脆口,而且很入味,花膠湯底味道濃郁,配埋滑嘟嘟的粉皮,味道無懈可擊。餐牌內選擇超多
餐廳唔算好大,經常滿座,所以預約會比較好。

柑桔冰 $28

雜菜黃豆餅小食 $48