無論網上定朋友親身食過都一致好評嘅牛大人令我期待已久,呢日終於有機會一嚐!我嘅心情簡直係未出發,先興奮😆。本身訂咗五月喺荃灣食,但奈何食物中毒被迫取消,再訂已經要六月底,仲要係下午五點個時段!我呢日專登請咗下晝假食🙈,無諗過準時去到,已經全部都係人,坐滿哂個走廊,勁誇張!好彩我哋訂到位啫,如果唔係應該食唔到,Walk-in嘅話要預下午四點半吧。店員安排咗我哋坐二人枱,都坐得幾舒服😀,打邊爐最重要係冷氣夠。餐廳真係好大,有超多座位,但都全部爆滿;部份四人卡位設計較為獨立,更以廿四節氣命名,好特別。一開始店員問我哋有無食過,再簡單介紹下個流程。首先就係揀選湯底嘅部份🍲,有九款選擇,全部各有特色,兼係台灣風味,同港式鍋底唔同。鴛鴦鍋要加$50,不過一場嚟到就試多款啦,我哋要咗㊙️牛大人秘方麻辣鍋同牛大人紅燒牛骨鍋。前者有得揀辣度,我哋要咗小辣,辣味相對弱,完全係我接受範圍,食得出有少少麻味同藥材味,但整體未算突出。後者就反而有啲眼前一亮,紅燒湯本身帶有好微嘅辣,而且仲不乏牛骨香,又夠濃味,正。不過食到後期就鹹咗啲。點完湯底後,我哋就事不宜遲嗌牛肉🐮,肉類同部份台灣食材係要用手機自助落單,都方便
牛大人紅燒牛骨鍋
鴛鴦鍋要加$50,不過一場嚟到就試多款啦,我哋要咗㊙️牛大人秘方麻辣鍋牛大人紅燒牛骨鍋。前者有得揀辣度,我哋要咗小辣,辣味相對弱,完全係我接受範圍,食得出有少少麻味同藥材味,但整體未算突出。後者就反而有啲眼前一亮,紅燒湯本身帶有好微嘅辣,而且仲不乏牛骨香,又夠濃味,正。不過食到後期就鹹咗啲。
點完湯底後,我哋就事不宜遲嗌牛肉🐮,肉類同部份台灣食材係要用手機自助落單,都方便嘅。牛大人收費分三段,包括(1)精選嫩牛、(2)美國SRF極黑牛同(3)澳洲極上和牛,分別在於食材嘅種類多少,愈貴就愈多選擇同質素愈好。我哋見價錢唔差太遠加上係第一次幫襯,就試最貴嗰款。
落完第一輪單後,我哋就出去自助區拎🥦蔬菜同🍢丸類嘅配料,雪櫃夠哂凍,係咁吹凍風出嚟,感覺算乾淨衞生。種類非常多,部份食材更並不常見,但我建議適可而止,要留肚食牛肉嘛🐂。
但每樣拎一件,拎下拎下個碗又裝到滿哂😂。我哋拎咗唔同味嘅(好飽肚)、蟹柳水魷魚金菇粟米等等。
一開始嘅時候,醬油區排哂長龍,好彩我唔落㗎啫。不過個人認為俾啲耐性,等多半個鐘就乜人都無,爭取時間食嘢好過😜。
哇哇哇,唔洗幾分鐘,食物就送上,霎時間枱面放滿晒嘢,仲要成座山咁高添!感覺非常澎湃,我哋真係好瘋狂。食牛大人嘅攻略好簡單就係喪食牛🥩,我哋基本上每款牛都有嗌嚟試。不過齋望個樣其實我唔係好分得出邊款打邊款,而店員亦都唔係好知...。唯有認住個樣再對圖分辨啦!
雖然大部份牛肉比較薄切(封門柳除外),但勝在夠大塊,所以食落都有口感兼滿足感🤤。印象中以下幾款牛肉幾正,排名不分先後:
安格斯牛小排
3️⃣澳洲和牛M5牛肩卷
美國SRF極黑牛肩胛肉眼
4️⃣美國SRF極黑牛肩胛肉眼
澳洲M9和牛蘑菇芝士味牛丸
另外,每位客人獲贈送澳洲M9和牛蘑菇芝士味牛丸兩粒,牛丸幾彈牙,而且爆芝流心的🧀。
澎湖花枝漿及蟹籽墨汁漿
澎湖花枝漿蟹籽墨汁漿,呢個應該係台灣叫法,香港就即係🦑墨魚滑、XX滑嗰類。本身抱有期望,但食落口感唔夠彈牙,有啲失望,味道亦唔太特別。兩個人食就嗌一兩款好了,因為份量偏多加飽肚。
海鮮選擇亦有幾款,我哋試咗🦐鮮甜海蝦真台灣鯛魚片,但唔記得咗嗌沙白。
台式蛋餃
台式蛋餃手工大黑輪高麗菜水餃🥟,嗌呢幾樣係因為覺得比較特別,蛋做餃皮嘅餃子原來咁好味🥚,大黑輪真係好大塊...,水餃我就無食,但皮有啲薄爆開咗。
鬼馬老油條
鬼馬老油條,即係迷你油炸鬼,幾趣致☺️。
牛媽秘制滷牛肚
牛媽秘制滷牛肚,打邊爐比較少食,唔好淥太耐,因為本身都少韌🤔。
屏東水蓮菜
屏東水蓮菜係唯一一樣要用App落單嘅蔬菜🥦,可能因為比較矜貴啦,份量嚟得亦相當少。不過打邊爐食真係好好食,索湯得嚟,又夠爽脆,食到停唔到口。
我哋喺自助區仲拎咗油麥菜萵筍蜂巢豆腐;來自台灣嘅👑皇帝菜亦都有得拎。
我哋總共叫咗兩輪食物,食物上得好快又好齊,只係唔太拿捏到個份量應該叫幾多,但唔夠食就再叫啦。120分鐘嘅任食時間話長唔長、話短唔短,我哋戰鬥足全程🤣,都覺得有少少趕,不過夠哂飽,所以我哋最終無食到麵類同台灣小吃嘅熟食。
飲品方面🥤,選擇非常多,有大大個飲品雪櫃,當中嘅冷泡茶好正,同時亦有紙包(可試麥仔茶)同罐裝飲品。另外,有幾款台式飲品如冬瓜茶同烏梅汁等就要用App落單叫。
白桃烏龍
冷泡茶有四款,我哋全部試哂,哈哈。膠樽樽身幾靚,大大隻字寫清楚邊款打邊款🍵。白桃烏龍桂花烏龍最好飲,兩者有烏龍茶香之餘,更有啖啖白桃味同桂花味。個人認為白桃🍑較特別,略勝一籌。
菊花普洱
至於洛神花茶就一向比較濃味帶點酸,都唔錯。菊花普洱最普通,茶底較苦,亦無咩菊花香🌼。
台式仙草凍
最後就係甜品,我哋要咗一份台式仙草凍,份量少少地,啱啱好,涼粉幾滑幾甜,而且仲有好多餡料搭配添👍。仙草凍以外就係港女至愛嘅Movenpick雪糕🍨。
食材質素同種類無得輸,服務亦都好好。佢哋全部人勁忙,送餐收碟做到無停手,但都能保持禮貌。就算食到夠鐘,都只係溫馨提示客人,無話態度好差🙇🏻‍♀️。
總括嚟講,牛大人真係攞滿分💯,親身試過後就知評論無呃人😋,埋單計埋湯底人均都係三百蚊到,性價比高!我哋食完第二日就已經想再食,無厭嘅感覺,不過離開餐廳時見到幾人頭湧湧,就心知唔知幾時先再食到😣。
2020-06-26
牛大人紅燒牛骨鍋