The Market

2017-10-07 32783 瀏覽
今日晚餐又沒頭緒, 男友突然提議吃自助餐, 本以為是說笑, 但他竟一臉認真說沒有問題, 還著我打電話訂座。太好了!還有位呢! (感覺7時半8時好像比較容易訂檯呢!大概是有人提早埋單吧!) 我倆大約8時半到達餐廳, 今次的座位安排在落地玻璃旁, 而且距離食物區不是太遠, 很滿意! 繞場一周, 發覺菜式跟上次的大致相近, 也不是壞事, 只要好味就好!凍海鮮有蝦, 龍蝦拑, 青口, 螺, 小龍蝦, 龍蝦和蟹腳。龍蝦今次不夠鮮甜, 普通吧!蟹腳依舊不錯, 又粗又富海水味!和食區區只有刺身和冷麵, 其實能多一點選擇會更吸引呢!刺身有三文魚, 北海道帶子和八爪魚等幾款, 三文魚稍欠肥美和不夠鮮; 北海道帶子不錯! 大粒厚肉又鮮甜, 絕對值得encore!(坊間提供帶子的酒店自助餐其實不多) 帶子實在無可挑剔, 不過每次取帶子師傅都只給一粒, 有點吝嗇呢!直到開口要求, 師傅才不情願地多切一片。這點要改善呢!我可不想每次特意出去拿一片回來吃。熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺,

熱葷區有菜心炒牛肉, 香菇白汁闊條麵, 燒乳鴿, 海南雞飯, 清蒸海斑, 咖哩魚, 煎鵝肝, 蟹粥, 喇沙, 椰子雞燉湯, 燒肉眼扒, 燒羊架, 葡汁焗海螺, 泰式肉碎炒飯, 泰式炒青口, 章魚燒, 薄餅, 咖哩羊肉, 印度烤雞, 雞心豆咖哩, 炸素菜角和印度薄餅等。
特別喜愛這兒的燒牛扒, 不會有太多肥油, 生熟程度剛好, 肉質結實有咬口, 但完全不韌, 牛味濃, 美味

章魚燒夠熱, 外層微香脆, 粉漿不會太黏口, 配上燒汁一流, 如果可以再多點沙律醬就更完美!

薄餅有三種味道, 最美味的仍是雜菌, 餅底較另外兩款薄, 脆中帶點煙韌
多吃兩件都不會膩。如果愛軟綿綿的口感, 就建議選蕃茄口味的。

泰式炒青口夠惹味!有點像冬陰公的味道, 不錯! 炸素菜角不會太油膩, 調味做得不錯! 蟹粥很綿, 有微微蟹鮮味, 加點蔥和脆花生粒更香呢!

葡汁焗海螺外層炸得香脆, 葡汁味道不錯! 雞心豆咖哩本以為平平無奇, 但原來很有驚喜, 豆很焾, 咖哩雖只有微辣, 但不失惹味。

印度烤雞今次麻麻呢!沒上次的惹味, 且味道帶酸, 很奇怪。菜心炒牛肉普普通通沒特別, 香菇白汁闊條麵很creamy, 但比較油膩, 而且調味有點淡, 一般般吧!

好! 鹹點吃到半飽後, 就開始吃甜品。今次的甜品款式跟上次的差不多, 不是說味道差, 但酒店如能定期轉換款式, 相信會令食客更有新鮮感呢!

榴槤系列有榴槤芝士蛋糕, 榴槤咖啡卷, 班蘭榴槤千層蛋糕, 炸貓山王榴槤肉和榴槤撻; 榴槤芝士蛋糕有淡淡的榴槤味和芝士味, 不會太膩, 不錯!

榴槤咖啡卷的咖啡和榴槤味好夾, 咖啡香滲雜著清甜榴槤味道
; 班蘭榴槤千層蛋糕都好好味, 混了榴槤後, 班蘭味道似乎更香更濃呢!

榴槤撻外皮鬆化, 餡不會太甜, 不錯! 炸貓山王榴槤肉外型有點像越南春卷, 但外層太油膩和不夠脆, 甚至韌, 令人有點失望, 還好內裡的榴槤肉味道清甜, 尚算補回少許分數。

整體而言, 它大部分榴槤甜品都很出色!

非榴槤甜品有芝麻蛋糕卷, 草莓橄欖油蛋糕卷, 荔枝果凍, 抹茶朱古力蛋糕, 抹茶撻, 芒果千層蛋糕, 月餅 (你沒看錯! 我真的看見一件件1/8大小的月餅放在甜品盤上當甜點
)和朱古力茉莉花蛋糕。

芝麻蛋糕卷有驚喜! 黑芝麻味極香極濃, 蛋糕卷很軟綿, 又不會太甜, 好好味

別看草莓橄欖油蛋糕卷普普通通, 蛋糕口感軟綿濕潤, 加上薄薄的忌廉和草莓粒, 不會太甜膩, 有時簡單也可以做得很出色!

芒果千層蛋糕芒果味濃, 甜中帶點微酸, 清新開胃, 不錯不錯!

相較之下, 荔枝果凍和抹茶朱古力蛋糕顯然較為失色。荔枝果凍太甜了, 荔枝味又不是很突出; 抹茶朱古力蛋糕相反, 抹茶味過濃, 有點蓋過朱古力的味道, 普通吧!

今次再訪, 有部分美味菜式雖不見了, 但其他食物的味道和水準大致都能保持, 伏位不算太多, 很不容易喔! 而且食物會不斷refill, 所以晚了來到都不怕沒選擇。環境方面令人滿意, 周遭不會太嘈吵, 用餐都很舒適。

不過對比上次, 今次感覺侍應們稍微欠效率, 試過吃完好幾個碟子久久都沒人清理, 差點沒空間放食物, 要自己主動舉手才有人理會, (但這晚不是滿座的)。建議餐廳在服務上要注意一下, 因為客人選擇在酒店進餐, 除了注重食物質素和環境外, 對服務都有一定要求, 期望下次能享受更優質的服務呢!

綜合各方面, 雖然有點不足之處, 但整體還是值得推薦給朋友 (特別是榴槤粉絲)的酒店自助餐
凍龍蝦
蟹腳