今日同屋企人嚟咗觀塘,想食餐超正嘅晚餐,經過官塘工業中心三期,見到有呢間私房菜,於是決定齊齊上去食☺️4位 特選餐單 ($1656)本地水耕沙律菜半芝麻醬- 沙律菜超級新鮮,咬落六卜趣,配搭埋香濃嘅芝麻醬,濃郁同鮮甜嘅味道相互配合,份外開胃😄茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子- 呢道菜都係冇得彈,流心蛋超超超好食,茶燻味非常突出,火候控制得好好,一啲都唔會老,強烈推介大家食😋- 厚切茄子水準都一流,外脆內嫩,炸粉一啲都唔厚,個人超級鍾意食魚子醬,濃郁鮮味,將茄子嘅味道昇華幾倍💛原鼎海椰皇仔燉鷓鴣黑毛豚肉湯- 啖湯非常清甜,入口細膩順滑,一啲味精味都冇,而且非常足料,湯渣都份量十足,我地食到超級滿足😜椒鹽豬肺- 第一次食椒鹽豬肺,平時都係飲豬肺湯多,好特別,椒鹽香口濃郁,痛有少少微辣,但又唔會蓋過豬肺嘅鮮味,反而帶出咗豬肺嘅鮮嫩😚油浸時令海魚- 呢個都係其中我最鍾意一個菜式,油浸針嘅方式令海魚表皮變得酥脆,但肉質唔會變老,仲保持到其嫩滑,食落卜卜脆,超好味,一啖接一啖🤤江南百花雞 (半隻)- 百花雞都係驚喜滿滿,雞皮非常之好食,而且入邊饟咗蝦,令到口感層次更加豐富, 鮮味十足🤗蟹皇瑤柱時令鮮蔬

4位 特選餐單 ($1656)

江南百花雞 (半隻)

蟹皇瑤柱時令鮮蔬 (菠菜)
- 呢個菜式好有驚喜,見似常見普通嘅菜但整得好好食,菠菜熟度控制得非常好,唔會太軟身👍🏻
- 蟹皇瑤柱簡直係精粹,其鮮甜細膩令到菠菜原有嘅味道更加發揮得淋漓盡致,令我唔太鍾意食菜嘅人都食到舔舔脷❤️
蟹皇瑤柱時令鮮蔬

他鄉炒米絲 (24個月西班牙黑毛豬火腿配福建莆田米粉)
- 炒米絲好特別,係街外比較少有嘅麵種,米絲幼細得嚟幾有咬口,配搭埋鹹香十足嘅黑毛豬火腿,別具一番風味😆
他鄉炒米絲

時令甜品 (薑汁黑芝麻湯圓)
- 呢個甜品都幾好食,薑味突出,但又唔會過分濃烈,搶咗湯圓嘅風頭;湯圓軟滑,內餡綿密甜美,黑芝麻味格外香濃☺️
薑汁黑芝麻湯圓

食物質素非常高,而且餐廳內部擺設同餐具都非常別緻,而且枱與枱嘅分隔做得幾好,私隱度高,啱晒一家大細聚會😚
2021-05-11
蟹皇瑤柱時令鮮蔬