2021-03-25 361 瀏覽
高質素嘅日本料理喺尖沙咀其實真係唔少,Omakase、立食壽司、浜燒居酒屋,日式料理等等,多不勝數。次前喺棉登徑試過嵐橋丼飯專門店,而佢哋嘅丼飯好高質好好味,所以今次我就去咗同嵐橋同屬嘅嵐山日本料理食晚飯。食日本料理、刺身係必點食品吧。因為今日只係得兩個人食,都唔敢點太大份量嘅刺身盛,嵐山嘅竹刺身盛就啱哂喇。7款刺身:中拖羅、三文魚、油甘魚、鯛魚、甘蝦、赤貝、帆立貝,款式已經夠哂包羅萬有、擺算亦都精美。中拖羅、三文魚同油甘魚非常厚切、刺身入口甘香鮮味,稱得上係有質素。食完刺身、接落嚟當然係食壽司啦。雖然嵐山都有好抵食壽司盛提供俾客人選擇,但我哋就散點咗幾款壽司:中拖羅壽司、深海池魚壽司、油甘魚壽司、真鯛壽司、火炙金目鯛壽司。特別別想講下嘅係中拖羅壽司同埋火炙金目鯛壽司。中拖羅非常肥美、部位應該接近大拖羅嘅位置,油脂分布開始接近大攞羅,入口油香非常。火炙金目鯛壽司非常鮮甜、加上經火槍輕輕燒過、果陣魚油嘅香味更加突出。壽司過後就係小食同主食。我哋就點咗少少串燒:鹿兒島黑豚蘆筍卷、牛小排青蔥卷、薩摩赤雞翼,同埋味噌黑豚肉石頭鍋飯。鹿兒島黑豚蘆筍卷我非常喜歡。黑豚肉燒完後、豬油嘅油香滲哂出嚟,

油甘魚刺身

壽司

鹿兒島黑豚蘆筍卷我非常喜歡。黑豚肉燒完後、豬油嘅油香滲哂出嚟,再配搭新鮮嘅蘆筍,中和返黑豚肉肥膩嘅感覺。

牛小排青蔥卷亦都唔錯。牛小排優勝之處在卡又耐煮、又夠牛肉香。即使全熟、熟透,口感也不會柴。牛香配搭青蔥、無得輸嘅組合。

薩摩赤雞是日本三大名雞之一,雞味濃郁,脂肪較少,肉質結實富彈性。薩摩赤雞翼燒得剛剛好,皮脆肉嫩又juice。唔使點加啲咩調味料,食其鮮雞味,先係最好嘅選擇。最後品嘗埋材料都非常豐富嘅味噌黑豚肉石頭鍋飯,飽到甜品都食唔落喇。
串燒
味噌黑豚肉石頭鍋飯