2020-02-27 235 瀏覽
難得可以放下兩隻小魔怪同老婆去撐枱腳,食返餐好嘢!觀塘呢間板神鐵板燒,真係唔試唔知咁抵食,鐵板燒竟然可以低至四、五百蚊有交易?仲有鮑魚送?不過應承老婆食好嘢,所以我哋揀左個$2280的二人餐,享受一下!店內有幾間房,私隱度高,我們被安排坐進其中一間,師傅招呼緊同房的其他客人時,我哋先食個沙律,有個生菜、紅腰豆、紅蘿蔔絲等,加上醋汁都好開胃,另外仲有個前菜係兩塊青瓜加個魚醬,幾特別。跟住店員已經將我哋今晚嘅食材端上爐邊,睇落好新鮮,好正啊!個餐本身可以揀龍蝦或者鮑魚,我哋揀咗前者,隻龍蝦係我地面前仲郁郁下啲觸鬚,真係新鮮活龍蝦呢!師傅將龍蝦放上鐵板燒熟,看着牠由綠色變橙色,師傅再以純熟的手勢起肉,然後把龍蝦殼拿去煲湯,而龍蝦膏都不會浪費,加小小汁煮完連龍蝦肉一起吃,肉質彈牙,啲膏好香好味,非常欣賞。接下來就是銀雪魚,魚皮煎得香脆,魚油夠香,肉質細嫩,令人齒頰留香。第三個重頭戲就是鵝肝,非常大塊,香氣十足,咬落仍然有肉汁成功鎖住,配以麵包減少油膩感,相當出色。然後就有A5日本宮崎和牛薄燒,師傅把薄切和牛兩面快速烘熟,同時炒乾蒜片和蔥花,最後用和牛把蒜片蔥花包好並用麵包上碟,食落相當香

龍蝦

銀雪魚

鵝肝

然後就有A5日本宮崎和牛薄燒,師傅把薄切和牛兩面快速烘熟,同時炒乾蒜片和蔥花,最後用和牛把蒜片蔥花包好並用麵包上碟,食落相當香口,但略嫌蒜蓋過了牛味,和牛相當腍,一咬即開。
和牛

按照餐牌,下一道菜應該是炒時令野菜,但卻見師傅已經在炒飯了,細問店員才知道原來野菜就是剛才跟龍蝦和銀鱈魚一起上碟了,又係喎!

炒飯ready的同時,店員也從廚房拿出兩碗龍蝦湯來,每款還有半邊龍蝦頭呢,估不到還有很多肉可以吃,龍蝦湯都幾鮮味!
龍蝦湯

至於和牛炒飯就用上和牛粒,加上蔥花、蘿蔔粒、蛋絲等一起吵,賣相吸引,而且份量相當夠,味道都很不錯!
和牛炒飯

一餐豐富嘅晚餐當然要有甜品來作個圓滿的結束,師傅把麵包放在鐵板上,麵包原來還烘有「板神」二字呢!加糖慢燒變又脆又甜的多士!配上雪糕實在太好味了!
在雪糕嘅器皿更是雪凍的,以免雪糕快速溶掉,可謂見微知著,加上店員不時自動加熱茶,連洗手間裏面嘅設備都好充足,漱口水都有啊!服務實在值得加分!
龍蝦
銀雪魚