2023-05-07 523 瀏覽
東涌超隱世超地道印度餐廳🤩鐘意食印度野既朋友必試!🥹=====呢間印度餐廳已經食過幾次,一想食印度野果陣都會諗起呢間咁偏僻既餐廳😆今次再帶埋兩個住東涌既朋友仔去試!呢間餐廳既位置係幾偏,旁邊就係東涌炮台,真係住區內都未必發現到呢個滄海遺珠🤣今晚多左2兩個胃我地叫左3個咖哩🤩🌟Saag Paneer菠菜咖哩芝士 $88之前食印度咖喱通常揀肉類,直到第一次試左芝士就愛上左!呢款咖哩既綠色係來自菠菜,芝士係一粒粒固體,質感好特別,奶香味好濃,本身驚會好漏,但試左之後就知完全路係果回事!而咖哩用左菠菜黎煮特別有一種Fresh既感覺,唔同平時食開橙黃色果啲咖哩,如果鐘意食芝士既呢款一定要試!🌟Butter Chicken $88Butter Chicken係一個傳統既印度菜式,咖哩用蕃茄做底,香味好濃,咖哩濃味得黎都食到蕃茄既味,雞既肉質不過不失,份量都算多,整體都係唔錯!但係個人更鐘意另外果兩款😋🌟Beef Korma牛肉腰果白咖哩 $97呢一款已經係榮登左我最愛既咖哩款式!Korma係一種腰果底既咖哩,呈奶白色,堅果味香濃,而且仲食到好香既椰香味,比起其他款式佢有少少甜味,好balance又
東涌超隱世超地道印度餐廳🤩鐘意食印度野既朋友必試!🥹
=====

今晚多左2兩個胃我地叫左3個咖哩🤩
🌟Saag Paneer菠菜咖哩芝士 $88

🌟Butter Chicken $88

🌟Beef Korma牛肉腰果白咖哩 $97
呢一款已經係榮登左我最愛既咖哩款式!Korma係一種腰果底既咖哩,呈奶白色,堅果味香濃,而且仲食到好香既椰香味,比起其他款式佢有少少甜味,好balance又有層次,唔係一味得個濃字😍而且牛腩既份量都非常多,又大件又煮到好腍,正!

🌟Masala Kulcha薯仔烤餅 $36
食咖哩點可以少得Naan!呢度都有幾款烤餅,第一款係呢隻Kulcha,餡料係釀左係餅既中間😍熱辣辣既餅皮入面包住有香料調味既薯仔餡!超好食,外脆內軟,每次黎到都會點呢款烤餅👅

🌟Paneer Naan芝士烤餅 $36
呢款個餅底都係厚既,勁香既Cottage Cheese融入左係餅皮之中,完美發揮,即叫即整熱辣辣,有咩可能唔好食🥹

🌟Garlic Naan蒜茸烤餅 $28
呢款Naan個質感係完全唔同,比起上面兩款,呢款可以話係一個薄脆款,食落係脆口,上面舖涌左蒜茸同埋蔥,好香口😍

🌟Tandoori Chicken (Half portion) 印度傳統香燒雞 $92 & Chicken Tikka印式原味串燒雞件 $95
因為唔知試邊款好,所以叫晒兩款睇下有咩唔同🤣賣相大家一樣都係橙色,噴晒煙,食落雞肉係非常嫩滑🫡加埋檸檬汁酸酸地吊一吊味令到成件事清新啲,配埋綠色個薄荷sauce簡直一流💖

食落最大分別係呢度既chicken tikka比起Tandoori chicken係辣味勁啲,而Tandoori chicken係用左有骨既雞件,食落比起chicken tikka再嫩滑啲,所以我地最後都即場encore多左份Tandoori chicken🤣

🌟Saffron Rice印度香料黃飯 $38
飯係用左印度既long grain,啲飯粒粒分明,用左印度傳統香料仲有少少bay leave去煮,配埋咖哩係絕配😋

呢間小店真係好推介!食左幾次都keep到水準,所有菜式都係落order即燒即煮,見住廚師搓麵糰同係咁撻個naan🤣好好食而且價錢抵!雖然位置唔係太方便,但係食完會覺得值得搭呢程車🤣🌟必食推介係所有Kulcha Naan同埋Korma咖哩同波菜咖哩芝士!!!=====

• Tandoori Chicken
  • Beef  Korma