2024-04-09 44 瀏覽
东涌也有这种家庭式的泰国菜呢,离东涌地铁站有一小段距离,是露天式的庭院风~可以看出是印度老板老板娘一家人一起经营的饭店,也会贴心的问你辣的食物是否可以接受到呢推荐几个我们尝试还不错的〈Masala Dosa〉第一次吃这种薄卷饼式的,看图片以为是小小一个,结果上来比我手臂还长。而且卷饼也是老板在旁边现和面现摊的,里面的料很丰富,好像还有很多杂菜,蘸一点玛莎拉一起吃,是全场最佳〈Tandoori Chicken〉老板推荐的,但是我觉得中规中矩。因为鸡肉很大块,有点偏干,做不到很嫩〈羊肉咖喱〉咖喱味很浓郁!我们还点了黄油味的印度烤饼,搭配简直很完美

推荐几个我们尝试还不错的
  • Masala  Dosa
2024-03-28 55 瀏覽
👩🏻去完staycation喺東涌輕鬆一日遊~參觀咗東涌炮台,順便喺附近食lunch,揀咗間比較多人食嘅印度菜。✨印度烤雞Butter chicken $115✨普通烤餅 Plain naan $24雖然中文有啲似tandoori chicken,其實真係平時嘅牛油雞🤭。味道溫和幼滑,有少少番茄嘅酸甜。淨係食汁都正,加份naan食啱啱好。雞肉唔肥但好軟嫩,份量仲多到誇張。✨素法拉費爾沙威瑪 Falafel veg shawarma $75餅皮包住大量蔬菜,味道清新仲好健康。比較少有係完全冇落紫洋蔥,對👩🏻嚟講更加啱口味。同埋佢哋嘅falafel特別好食。香料味道好濃,同埋感覺上冇平時食開嘅咁乾。✨芒果乳酪Mango lassi $35望落去比其他餐廳嘅淺色少少,不過都係熟悉嘅味道🤣,香甜幼滑解渴。

✨印度烤雞Butter chicken $115
✨普通烤餅 Plain naan $24

✨芒果乳酪Mango lassi $35

2023-06-22 790 瀏覽
端午節放假走入東涌搵食,上網搜尋 「天湖印度餐廳」評價不錯,就去試試。我們 12:30 到達,可能天氣太熱冷氣不足,整個室內環境都有點熱。室內環境有點亂,還好有張沙發位,叫做不錯吧!服務態度一般。🥢咖哩角咖啡味好出,炸得酥脆可口。🥢燒雞香料味十足,辣度恰好,肉質軟嫩不會鞋口。🥢咖哩雞配白飯及薄餅薄餅邊皮比較厚有麵粉香,口感軟熟,中間薄身入口香脆,一件薄餅二種口感。👍咖哩香辣惹味,夏天食特別開胃。🥢胡椒餅印度特色小食,香脆係油多了。🍹芒果乳酪味道酸酸甜甜,都幾醒胃仲有助減辣。這裡有戶外,相信秋凉坐戶外應該有另一番風味。
室內環境有點亂,還好有張沙發位,叫做不錯吧!
服務態度一般。
🥢咖哩角
咖啡味好出,炸得酥脆可口。

🥢燒雞
香料味十足,辣度恰好,肉質軟嫩不會鞋口。

🥢咖哩雞配白飯及薄餅
咖哩香辣惹味,夏天食特別開胃。

🥢胡椒餅
印度特色小食,香脆係油多了。

🍹芒果乳酪
味道酸酸甜甜,都幾醒胃仲有助減辣。

這裡有戶外,相信秋凉坐戶外應該有另一番風味。
2023-06-21
2023-05-07 523 瀏覽
東涌超隱世超地道印度餐廳🤩鐘意食印度野既朋友必試!🥹=====呢間印度餐廳已經食過幾次,一想食印度野果陣都會諗起呢間咁偏僻既餐廳😆今次再帶埋兩個住東涌既朋友仔去試!呢間餐廳既位置係幾偏,旁邊就係東涌炮台,真係住區內都未必發現到呢個滄海遺珠🤣今晚多左2兩個胃我地叫左3個咖哩🤩🌟Saag Paneer菠菜咖哩芝士 $88之前食印度咖喱通常揀肉類,直到第一次試左芝士就愛上左!呢款咖哩既綠色係來自菠菜,芝士係一粒粒固體,質感好特別,奶香味好濃,本身驚會好漏,但試左之後就知完全路係果回事!而咖哩用左菠菜黎煮特別有一種Fresh既感覺,唔同平時食開橙黃色果啲咖哩,如果鐘意食芝士既呢款一定要試!🌟Butter Chicken $88Butter Chicken係一個傳統既印度菜式,咖哩用蕃茄做底,香味好濃,咖哩濃味得黎都食到蕃茄既味,雞既肉質不過不失,份量都算多,整體都係唔錯!但係個人更鐘意另外果兩款😋🌟Beef Korma牛肉腰果白咖哩 $97呢一款已經係榮登左我最愛既咖哩款式!Korma係一種腰果底既咖哩,呈奶白色,堅果味香濃,而且仲食到好香既椰香味,比起其他款式佢有少少甜味,好balance又
東涌超隱世超地道印度餐廳🤩鐘意食印度野既朋友必試!🥹
=====

今晚多左2兩個胃我地叫左3個咖哩🤩
🌟Saag Paneer菠菜咖哩芝士 $88

🌟Butter Chicken $88

🌟Beef Korma牛肉腰果白咖哩 $97
呢一款已經係榮登左我最愛既咖哩款式!Korma係一種腰果底既咖哩,呈奶白色,堅果味香濃,而且仲食到好香既椰香味,比起其他款式佢有少少甜味,好balance又有層次,唔係一味得個濃字😍而且牛腩既份量都非常多,又大件又煮到好腍,正!

🌟Masala Kulcha薯仔烤餅 $36
食咖哩點可以少得Naan!呢度都有幾款烤餅,第一款係呢隻Kulcha,餡料係釀左係餅既中間😍熱辣辣既餅皮入面包住有香料調味既薯仔餡!超好食,外脆內軟,每次黎到都會點呢款烤餅👅

🌟Paneer Naan芝士烤餅 $36
呢款個餅底都係厚既,勁香既Cottage Cheese融入左係餅皮之中,完美發揮,即叫即整熱辣辣,有咩可能唔好食🥹

🌟Garlic Naan蒜茸烤餅 $28
呢款Naan個質感係完全唔同,比起上面兩款,呢款可以話係一個薄脆款,食落係脆口,上面舖涌左蒜茸同埋蔥,好香口😍

🌟Tandoori Chicken (Half portion) 印度傳統香燒雞 $92 & Chicken Tikka印式原味串燒雞件 $95
因為唔知試邊款好,所以叫晒兩款睇下有咩唔同🤣賣相大家一樣都係橙色,噴晒煙,食落雞肉係非常嫩滑🫡加埋檸檬汁酸酸地吊一吊味令到成件事清新啲,配埋綠色個薄荷sauce簡直一流💖

食落最大分別係呢度既chicken tikka比起Tandoori chicken係辣味勁啲,而Tandoori chicken係用左有骨既雞件,食落比起chicken tikka再嫩滑啲,所以我地最後都即場encore多左份Tandoori chicken🤣

🌟Saffron Rice印度香料黃飯 $38
飯係用左印度既long grain,啲飯粒粒分明,用左印度傳統香料仲有少少bay leave去煮,配埋咖哩係絕配😋

呢間小店真係好推介!食左幾次都keep到水準,所有菜式都係落order即燒即煮,見住廚師搓麵糰同係咁撻個naan🤣好好食而且價錢抵!雖然位置唔係太方便,但係食完會覺得值得搭呢程車🤣🌟必食推介係所有Kulcha Naan同埋Korma咖哩同波菜咖哩芝士!!!=====

• Tandoori Chicken
  • Beef  Korma
2023-04-19 397 瀏覽
呢間係東涌嘅印度餐廳驚朋友介紹吓我已經去咗三四次,主要原因就係佢二人餐價錢非常抵食,大約只係$300就已經有齊晒餐湯咖喱角正宗印度咖喱印度薄餅仲有好味熱辣辣嘅烤雞卷成個餐廳嘅老闆都係印度人,仲有好多印度人幫襯添。仲要份量都唔少兩個人可以食到反晒肚10分推介。如果天氣唔熱其實坐室外露天位更加有氣氛。佢個地址仲係一個古老嘅古蹟,東涌炮台隔離好有歷史價值。所以行過東涌唔爭在入多少少試吓呢間正宗印度餐廳包大家滿意。
🫶🏻🫶🏻🫶🏻正宗印度菜,好食又抵食👍🏻👍🏻👍🏻印度雜菜炒飯 $75印度風味👍🏻辣辣地夠惹味,份量足,炒得香口,飯粒分明,味道夠濃❤️❤️❤️傳統咖喱雞$78咖喱汁唔會好辣,好好味,雞肉都好食,有質素既咖喱,香料味出❤️❤️❤️芒果乳酪 $35最欣賞呢款飲品,酸酸甜甜,好好飲,忍唔住好快就飲曬成杯❤️❤️❤️雖然位置比較偏僻,但座位充足,價錢不得不提好抵食, CP值高,食完一餐美味印度菜仲可以去附近睇埋炮台🤣👍🏻👍🏻非常好
🫶🏻🫶🏻🫶🏻正宗印度菜,好食又抵食👍🏻👍🏻👍🏻

印度雜菜炒飯 $75

傳統咖喱雞$78

芒果乳酪 $35

2022-11-11 472 瀏覽
去逸東村租單車,順便到附近餐廳食飯. 簡單好味的午餐,試左牛肉咖哩飯配烤餅. 牛肉軟熟,咖哩汁撈飯正!烤餅大推, 新鮮熱辣辣好好食!餐廳由印度人主理,應該算係正宗印度菜!支持小店!😋

2022-11-11
2022-08-21 1038 瀏覽
放假去東涌,想搵間良心店坐低食吓嘢,最近要去到逸東邨。既然係咁,就揀咗 #東涌炮台 旁邊的 #天湖印度餐廳用餐位置有室內及室外,不夠7pm,室內已經坐滿。想涼冷氣的話,要早點去。小食拼盤 $882人前的小食拼盤,有印度咖喱角、薯餅、炸蝦、雞翼。最喜歡就是咖喱角,又辣又香脆。薯餅混入印度香料;雞翼塗上乳酪醬,蠻有特色。而炸蝦則是普通天婦羅炸蝦。食印度菜,必食咖喱。這裡的彩色咖喱(Colourful Curry)分紅、橙、黃、青、啡、白、黑,仲有傳統、招牌,選擇超多。第一次幫襯,先試 #招牌咖喱 #濃汁烤雞肉 $82招牌咖喱非常濃厚,以番茄偏基調,充滿香料,甜而不辣,非常惹味。蒜蓉薄餅 $24麵團非常鬆軟彈牙,非常新鮮,令人眼前一亮,齋食也夠美味。但對有汁必撈的我來說,還是喜歡沾咖喱汁吃😋印式羊肉炒飯 $95印度香米(biryani)粒粒分明,既香又乾身。羊肉香而軟腍,這個炒飯不比咖喱遜色。可以試埋印度啤酒 #kingfisher ,入口較淡,帶點粟米片味,配重味的咖喱也不錯。PS. 天湖印度餐廳係荃灣 @babasstationbaba 嘅姊妹店💛PPS. 見到隔離枱的pizza,也是由

小食拼盤

小食拼盤 $88

2人前的小食拼盤,有印度咖喱角、薯餅、炸蝦、雞翼。

濃汁泡雞肉

第一次幫襯,先試 #招牌咖喱 #濃汁烤雞肉 $82

蒜蓉薄餅

蒜蓉薄餅 $24

印式羊肉炒飯

印式羊肉炒飯 $95

印度啤酒

PPS. 見到隔離枱的pizza,也是由naan brrad造的,非常吸引😍下次要試~

2022-08-14
小食拼盤
濃汁泡雞肉
蒜蓉薄餅
印式羊肉炒飯
天湖印度餐廳 (東涌) 📍東涌東涌路嶺皮村21號地下呢間穩世正宗印度咖喱🍛位於東涌炮台旁邊,完全唔起眼,上網睇人介紹先知道原來荃灣都仲有間分店。可以用wts 訂位。舖頭面積不大,大約佔咗三張四人長方枱,全部都由印度人主理,而餐牌方面中英對照,完全唔使怕唔識英文/印度文😂。提供多款印度咖喱🍛(最少八種)仲可以揀辣度。印度雜菜咖喱角(HKD 48): 一份有四件,每件都有拳頭👊🏼咁大。熱辣辣新鮮炸起,個皮比春卷皮厚少少,入面包住已經調配好嘅咖喱薯仔🥔、雜菜、青豆等等,做前菜一流,加上油膩炸物好易食厭,但蘸上其酸酸甜甜的醬汁,反而中和油膩感。白咖喱配雞(HKD 85): 甜腰果底,korma 係一種料理嘅方式,通常味道會比較溫和,菜餚中奶香味與微酸的乳酪可以減少香料嘅直接刺激,通常會慢燉牛腩,香料稍微將牛腩染做其盡黃黃色,令到白咖喱充滿椰漿香氣、牛滑嫩,而且牛腩炆得好焾。傳統咖喱配海鮮(HKD 95): 海鮮有魷魚🦑、龍利柳🐟、數隻大蝦肉🦐,傳統咖喱水份比較多次雜菜湯,相對白咖喱比較重香料同埋辣味。蒜蓉烤餅 (HKD 22): 薄嘅烤餅好似Pizza底咁,烤得十分香脆,帶點焦香,餅面佈滿蒜蓉
天湖印度餐廳 (東涌) 📍
東涌東涌路嶺皮村21號地下
荃灣都仲有間分店。可以用wts 訂位。

提供多款印度咖喱🍛(最少八種)仲可以揀辣度。

傳統咖喱配海鮮(HKD 95):
印度啤酒🍻KINGFISHER (HKD 33): 其實佢同普通嘉士伯啤酒size差唔多、但見佢打正旗號話喺印度啤酒度睇有咩唔同,飲落比藍妹更加濃麥味,比較算淡口易入口嘅啤酒。
芒果乳酪🥤(HKD 35): 人工芒果汁濃縮汁味,再加上酸酸甜甜乳酪🧀️,加埋冰粒冇咁甜。
總結:
穩世東涌正宗印度咖喱值得一試
位於東涌炮台旁邊 有專車接送
#東涌#東涌炮台#穩世正宗印度咖喱🍛#天湖印度餐廳#嶺皮村#白咖喱🍛#傳統咖哩#蒜蓉烤餅
2021-09-11 1216 瀏覽
前幾日經foodpanda 叫外賣送黎,又送漏杯芒果乳酪,叫左牛肉烤餅卷,牛肉又超韌,雞肉pizza完全係超乾冇汁,好似食緊麵包,最後仲要唔肯退番杯漏左既芒果乳酪既錢,以後都唔會再幫襯,味道加服務都唔得!
2021-09-07 1009 瀏覽
今日同BB🐶仲有老公👦黎到呢間東涌好多人讚既天湖印度餐廳食晚飯,拖住BB我地就坐戶外位置好在店員主動開曬風扇俾我地,咁就冇咁熱喇(食咖哩前),叫左個啡咖哩(羊)🍛配牛油薄餅,呢款咖哩香味好濃厚而且比較濃稠,食落有好重既香料味,但係味道就偏辣左啲(係我既問題姐😅)另外仲叫左個黃咖哩(雞)🍛配原味薄餅,呢個咖哩偏甜岩曬我呢啲唔太食得辣既麻煩友,雖然雞有啲鞋口,好在個咖哩夠曬惹味,點埋個薄餅正呀🤤另外有個清新既鷹咀豆薯仔沙律🥔🥗,酸酸辣辣,好味道,今晚真係大滿足,而且價錢又比出邊市區抵食好多呀👍👍甜乳酪,好味道,不過可以再滑啲😁

另外有個清新既鷹咀豆薯仔沙律🥔🥗,

甜乳酪,好味道,不過可以再滑啲😁

2021-09-06
2021-07-01 1027 瀏覽
The whole place was a mess. Waiter was bored out of his mind and sat in corner on his phone. Food was microwaved or reheated and bland. No wonder the place was empty. Cost 400 for a begrudgingly served and uninspiring meal. Cannot even have a cup of coffee.
2021-07-01
呢間穩世正宗印度咖喱🍛位於東涌炮台旁邊,完全唔起眼,上網睇人介紹先知道原來荃灣都仲有間分店。舖頭面積不大,大約佔咗三張四人長方枱,全部都由印度人主理,而餐牌方面中英對照,完全唔使怕唔識英文/印度文😂。提供多款印度咖喱🍛(最少八種)仲可以揀辣度。印度雜菜咖喱角(HKD 48): 一份有四件,每件都有拳頭👊🏼咁大。熱辣辣新鮮炸起,個皮比春卷皮厚少少,入面包住已經調配好嘅咖喱薯仔🥔、雜菜、青豆等等,做前菜一流,加上油膩炸物好易食厭,但蘸上其酸酸甜甜的醬汁,反而中和油膩感。白咖喱配雞(HKD 85): 甜腰果底,korma 係一種料理嘅方式,通常味道會比較溫和,菜餚中奶香味與微酸的乳酪可以減少香料嘅直接刺激,通常會慢燉雞肉,香料稍微將雞肉染為黃色,令到白咖喱充滿椰漿香氣、雞肉滑嫩。傳統咖喱配海鮮(HKD 95): 海鮮有魷魚🦑、龍利柳🐟、數隻大蝦肉🦐,傳統咖喱水份比較多次雜菜湯,相對白咖喱比較重香料同埋辣味。蒜蓉烤餅 (HKD 22): 薄嘅烤餅好似Pizza底咁,烤得十分香脆,帶點焦香,餅面佈滿蒜蓉粒,香氣撲鼻,撕起黎外脆內軟,好味😋印度啤酒🍻KINGFISHER (HKD 33): 其實
荃灣都仲有間分店。

提供多款印度咖喱🍛(最少八種)仲可以揀辣度。

傳統咖喱配海鮮(HKD 95):

總結:
穩世東涌正宗印度咖喱值得一試
位於東涌炮台旁邊 有專車接送

嗰日食左個set A 其實烤雞卷同咖哩都好食架 牛傳統咖喱個牛好林 幾好食 但個咖喱小小辣仲有個胡椒脆餅 幾好食同新奇有種生青瓜蕃茄洋蔥放上薯片既感覺但係有叫2杯野飲係芒果乳酪同埋印度奶茶芒果乳酪係芒果乾味 好特別不過唔差但個奶茶勁係香料味 我覺得唔啱我口味 但應該係我唔識欣賞 然後有個印度甜品啦好似叫very sweet 口感係糖mix香料mix老泥既feel 真係勁very sweet不過應該係食物不乾淨 食完下一日腸胃炎左7日 又發燒又勁肚痛肚屙 我係床上面同廁所交替咁逗留左7日 醫生都話係食物中毒可能係我免疫力同抵抗力低啦 不過我朋友冇我咁嚴重但都屙左幾日下
嗰日食左個set A
可能係我免疫力同抵抗力低啦
不過我朋友冇我咁嚴重但都屙左幾日下

• 烤雞卷
2021-04-08 994 瀏覽
復活假第一天同老公入東涌行郊遊徑,晚上選擇係東涌食才回家休息選擇左食咖哩,餐廳有室內及室外座位,今日食左蒜蓉烤餅、咖哩雞、辣肉腸pizza、芒果lassi同菠蘿芒果沙冰烤餅有好多種味道選擇,不過二人肚子空間有限,點左最想試的蒜蓉味,口感煙韌帶麵包的鬆軟,非常美味,隔離枱的熟客直頭話食過這家店的烤餅係返唔到轉頭咖哩雞的咖哩香辣帶點酸,食落不會太滯,辣肉腸pizza勁多拉絲芝士,但味道不會過咸亦不會覺得好滯。而我最鍾意都係芒果lassi,濃郁的酸酸甜甜乳酪,老公亦好欣賞杯菠蘿芒果沙冰好想試埋其他食物,下次黎東涌一定要再黎食

好想試埋其他食物,下次黎東涌一定要再黎食

咖哩雞
辣肉腸pizza