去過台灣嘅都會聽過春水堂依個名,聲稱自己係珍珠奶茶嘅始祖黎嫁,係台灣都有好多間分店,終於開到黎香港啦!比起係台灣食,係香港春水堂嘅價錢當然貴好多,所以有比較之下就會覺得有少少唔抵🤑**********<功夫麵> $53<魯肉飯(小碗)> $28功夫麵係佢地嘅招牌黎嫁,係台灣都係必點之一,雖然麵嘅粗幼唔算好粗,但係都做到好QQ嘅質地😍個麵係撈埋香菇肉燥同芽菜一齊食,真係好正,同台灣味道差唔遠!~~~魯肉飯上面嘅魯肉其實同功夫麵嘅香菇肉燥係一樣味嘅,但係魯肉就比較會多啲肥肉,食落就會油少少,相對下功夫麵就會特別啲啦!**********<慢煮豬手> $58個豬手煮到好淋好入味,個皮食落唔會肥,反而覺得好重骨膠原,個嘴會食到好似漿住左咁,連埋肉一齊食可以中和下😂**********<滷香拼盤> $78拼盤包左滷香牛筋、牛肚同埋大腸,可以一次過試曬咁多款!牛筋係滷得最入味嘅,不過口感太淋,食落無左啲彈性😟另外牛肚同大腸就正正常常,唔算出色!**********<珍珠鐵觀音奶茶> $31主角珍珠奶茶就一定係必試啦,揀

<功夫麵> $53

慢煮豬手

<滷香拼盤> $78

滷香拼盤

<珍珠鐵觀音奶茶> $31
主角珍珠奶茶就一定係必試啦,揀左鐵觀音茶底,令個茶底都幾香,珍珠就係偏細粒嘅,軟硬適中好有咬口,整體係中上水平😛

珍珠鐵觀音奶茶
功夫麵