2023-12-03 1164 瀏覽
金色不如帰原來喺東京曾屢獲米芝蓮一星殊榮,黎到香港先後有4間分店,分別位處於中環、銅鑼灣、尖沙咀、九龍塘,幾個區同樣系繁華地段,之前食過銅鑼灣嘅牡蠣不如帰覺得高質,今次又再黎尖沙咀分店。比目魚柚庵燒,嚴選野生比目魚🐟配以柚子醬油,清酒、味醂等冷藏醃製後燒烤🔥口感清爽鲜甜。肉質爽口中帶嫩滑,沾上蛋黃沙律醬非常美味💛一口芝士脆豚,香濃芝士🧀加上脆炸豚肉🐷邪惡度十足😈有蛋黃沙律醬同梅子醬,沾上兩種醬汁亦美味💛❤️唐揚博多華味鳥即炸雞🍗選用日本走地雞🐔成功鎖住肉汁,醬汁系蜜糖芥末醬🍯配炸雞向來系天作之合。自家製豚肉煎餃🥟餃皮軟稔,肉質結實。首先試試貝汁醬油拉麵,由牛肝菌粉及牛肝菌油、三重湯底(蜆湯,豬骨清湯,魚清湯)、低溫叉燒、黑松露醬等材料製成,個人好中意個湯底,由豐富材料熬製而成果然鮮味濃厚,有黑松露醬更突顯高級。貝汁鹽味拉麵材料則同醬油味有些少吾同,由香草(翡翠苗,火箭菜,羅勒)、白松露油、煙肉碎製成,但同樣有牛肝菌醬同低溫叉燒🐷香草有多數蔬菜製成,使得香氣十足💚低溫叉燒軟稔易入口,鹽味比醬油味更能食到最原始嘅味道。
自家製豚肉煎餃🥟餃皮軟稔,肉質結實。
2023-11-27