Cambo ขุนทอง (The ONE)

2020-07-14 2847 瀏覽
受疫情影響,冇得去泰國,就唯有留喺香港食泰國菜思鄉一下。上次同男朋友食完,今日同🐢🍯去咗尖沙咀嘅金寶,尋找泰國嘅味道。尖沙咀呢間分店嘅裝修都幾別緻,而且菜式都好多,基本上泰國會食到嘅菜式,呢度都有,比較齊全。我哋叫咗幾個菜,第一個係泰式明爐大蜆鍋,蜆肉好新鮮,而且全部大大粒脹卜卜,加埋佢個酸辣辣嘅湯底,非常之入味。小小嘅一鍋,湯底材料非常之足夠,夠晒濃味。然後我哋又叫咗一個豬手豬脾煲,兩者都汶到好腍,豬皮下面有豐富嘅膠質,入口即溶既感覺,而且啖啖肉,完全滿足晒作為食肉獸既慾望。主食方面,我哋就叫咗最常見嘅泰式炒金邊粉。唔同嘅係,佢哋啲蝦全部係大大粒既海蝦,挑晒腸,而且好新鮮彈牙。佢哋嘅金邊粉炒得好香好入味,可能係因為佢哋啲汁落重料,所以每一啖都唔會有白灼金邊粉嘅感覺,而係每一啖都充滿甜辣味,而金邊粉加埋花生碎嘅組合,真係冇得頂!最後一道菜,係泰式炒椰菜苖,佢哋嘅原材料雖然已經長大左變咗椰菜仔,但係都不失滋味,非常香甜。最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。

最後加埋一杯青檸梳打,總算暫時可以暫時止一止我既泰國癮了。
2020-07-13