2018-10-31 2384 瀏覽
早餐$43火腿通粉火腿份量多,味道正常。通粉好食喎!係圓身果種通粉,但因為煮既時間啱啱好,唔會太淋,仲有啲口感,唔錯!湯底味道幾清,唔會過鹹或好油膩,食落有種舒服既感覺,幾好!牛油多士多士有兩片,焗得夠脆。可惜牛油落得太重手,增加左油膩感,同時亦令多士沾左牛油既部份變淋,影響左口感滑蛋顏色金黃,賣相好靚。保留左少少蛋汁,唔會過熟或太生,滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面會變乾,要盡快食。較失望既係滑蛋欠缺蛋香。旋風蛋西炒飯 $78旋風蛋保留到蛋汁但唔會過生,火喉控制得幾好。蛋包圍住西炒飯,以為蛋會好薄,但都有少少厚度。西炒飯飯粒炒得乾身、粒粒分明;加左茄汁去炒,食到微微酸味,飯既味道自然會較白飯鹹。而飯入面仲加入左腸仔,越食越鹹,扣左唔少分整體而言,賣相真係好靚,無得彈。但味道唔算特別,蛋仍然缺乏蛋香,西炒飯過鹹。以哩個質素但索價$78,有點進取,性價比低。炭火叉燒滑蛋飯 $78叉燒有八塊,可惜唔記得左叫瘦叉,我地哩碗既叉燒係半肥瘦。叉燒味道幾好、夠入味,帶少少蜜糖味;肉質夠淋,唔會太韌咬唔到。全瘦既叉燒肉質更硬實,如果有下次我一定會叫瘦叉~滑蛋應該同茶餐既一樣,但叉燒、滑蛋、飯撈埋甜豉油黎食
早餐

早餐$43
火腿通粉
火腿份量多,味道正常。
通粉好食喎!
湯底味道幾清,唔會過鹹或好油膩,食落有種舒服既感覺,幾好!

牛油多士
多士有兩片,焗得夠脆。

滑蛋
顏色金黃,賣相好靚。
保留左少少蛋汁,唔會過熟或太生,
滑蛋尚算嫩滑,但放耐左蛋面會變乾,要盡快食。
較失望既係滑蛋欠缺蛋香。
旋風滑蛋西炒飯

旋風蛋西炒飯 $78
旋風蛋保留到蛋汁但唔會過生,火喉控制得幾好。
蛋包圍住西炒飯,以為蛋會好薄,但都有少少厚度。

西炒飯飯粒炒得乾身、粒粒分明;
加左茄汁去炒,食到微微酸味,飯既味道自然會較白飯鹹。
而飯入面仲加入左腸仔,越食越鹹,扣左唔少分

炭火叉燒滑蛋飯

炭火叉燒滑蛋飯 $78
叉燒有八塊,可惜唔記得左叫瘦叉,我地哩碗既叉燒係半肥瘦。
全瘦既叉燒肉質更硬實,如果有下次我一定會叫瘦叉~
滑蛋應該同茶餐既一樣,但叉燒、滑蛋、飯撈埋甜豉油黎食,口感好豐富、好滿足!
整體而言,正常既一碗叉蛋飯,份量夠,但味道冇話特別出色,可能抱左太大期望~
記得!一定要加台面果支自家製甜豉油,用甜豉油撈飯食令成件事升華幾個lv!超好味!一定要加啊!

服務方面,女侍應唔會好似澳x咁催住你落order,話等等再落佢地都冇咩點黑面,仲會主動介紹菜式。一開始我地冇落到甜豉油,有兩個侍應見到都有上前提醒加埋豉油食會好食啲,幾欣賞佢地會觀察客人同肯主動提醒。
雖然都係快餐模式,但多左份温暖既感覺><

門口永遠有人排隊,要食最好早啲啦!

本身想試蔥花叉燒滑蛋飯,但要六點先開始供應,唔知之後會唔會再去試啦!因為性價比唔高,蛋香較欠缺,滿足唔到作為蛋控既我。

個人認為滑蛋同常餐質素旺x較出色喎!
甜豉油就聯發略勝一籌
2018-10-21