🦆傳統北京烤填鴨今次晚餐重頭戲,朋友以前食過返尋味,十分期待,今次我哋雖然只係揀咗一食(原隻),但都有分3個部位嘅食法。1️⃣鴨胸皮,沾白砂糖,入口脆卜卜,但就試唔到入口即融感覺,少少可惜,懷疑係燒得唔夠時間 / 唔夠熱。2️⃣鴨胸肉,用麼麼皮包住,連埋大蒜,青瓜,黃麵醬。呢款食法冇咩特別,通常最後都會連埋連皮鴨腿肉一齊包嚟食。3️⃣連皮鴨腿肉,同樣用麼麼皮包住,連埋大蒜,青瓜,黃麵醬,多咗蒜泥。加埋蒜泥味道層次又唔同咗,但正常速度食,嘢食都好快攤凍咗,食落有油溢味。🐖明爐烤蜜汁叉燒食叉燒特別鍾意燒焦左嘅部分,特別甜🤣,叉燒啲肉好腍,不過有啲都韌韌哋,蜜汁再多啲就perfect。🐟🦐咸蛋黃魚皮蝦球原來係東莞菜🤔正常發揮,蝦球好大隻,蛋黃控無誤。🍄🥒豆漿蟲草菌金菇浸勝瓜豆漿煮開咗之後,味道有少少怪,冇得當湯飲,但清清哋,食完重口味餸菜都不錯。🐓香麻辣子農家雞起晒骨,貼心,送飯食應該一流。最後,用甜品做總結🤤🍨五糧液朱古力:冇飲過五糧液,食落好似威士忌🥃yumyum!!🍨黑芝麻海鹽奶蓋:淡淡黑芝麻味配咸咸哋嘅奶蓋,出乎意料地夾!🍡芝麻卷糖不甩:冇乜糖不甩嘅感覺😂
🦆傳統北京烤填鴨

🐖明爐烤蜜汁叉燒
明爐烤蜜汁叉燒

🐟🦐咸蛋黃魚皮蝦球
原來係東莞菜🤔正常發揮,蝦球好大隻,蛋黃控無誤。
咸蛋黃魚皮蝦球

🍄🥒豆漿蟲草菌金菇浸勝瓜
豆漿蟲草菌金菇浸勝瓜

🐓香麻辣子農家雞
起晒骨,貼心,送飯食應該一流。
香麻辣子農家雞

最後,用甜品做總結🤤
五糧液朱古力雪糕

黑芝麻海鹽奶蓋雪糕