呢間好出名嘅大圍小館總店係大圍,但係如果要食就要好早之前book枱👉🏻👈🏻 最近佢終於開咗分店喺元朗,相對容易啲book位。今次多得朋友幫手book,我就可以黐餐試吓呢間咁出名嘅米芝蓮食店😋我哋當晚7:40pm左右已經到咗餐廳門口,點知原來佢哋定咗8:15pm統一安排第二輪嘅客人一次過進場,所以我哋就喺門口嘅木凳坐低左,一路睇餐牌一路等⏳ 最搞笑係我哋一行四人,店員竟然安排我哋坐大圓枱😅 (唔知係咪因為預先book枱嘅關係?!)但我哋的確坐得非常舒適👍🏻晚市茶芥 ($28/人)我哋叫咗一壺炭焙觀音,我哋個個都對呢一壺鐵觀音讚不絕口🥳🥳🥳!茶嘅顏色比一般鐵觀音更啡,顏色上有少少似沖淡咗嘅普洱。飲完之後會有一種回甘嘅感覺喺口腔入邊徘徊,真係好飲到停唔到口🤤 真係一分錢一分貨🫢鮮山葵海蜇頭 ($98)大推呢個海蜇頭,真係好好食!!!🤩🤩🤩 其他餐廳嘅海蜇係條狀,而呢度嘅海蜇係呈塊狀。海蜇嘅面積大啲,咬落就爽口啲😋 而且佢調味調得好好,麻油嘅香味好出,但又唔覺得佢油立立,食完想係想再叫多一碟!沙薑豬手仔 ($68)呢一個冷盤外表唔出眾🫢,不過味道又唔錯。本身以為用咗沙薑之後會好大陣薑味,但呢一

晚市茶芥 ($28/人)
炭焙觀音

鮮山葵海蜇頭 ($98)
鮮山葵海蜇頭

沙薑豬手仔 ($68)
沙薑豬手仔

呢一個冷盤外表唔出眾🫢,不過味道又唔錯。本身以為用咗沙薑之後會好大陣薑味,但呢一碟豬手既薑味唔算好重,連平時唔中意食薑嘅我都可以接受到⭕️。同埋睇落佢個豬手🐷好似好多骨,但其實大部份都係軟骨位(90%都食得到),將豬手撈埋下面嘅甜醬油&沙薑一齊食,味道都唔錯。不過如果俾我揀,我會想叫多一碟海蜇頭 instead of豬手仔🤭

勾魂叉 ($188)
勾魂叉

我期待咗佢呢個勾魂叉好耐🤤 因為叉燒要整得好食都幾考功夫。上枱嘅時候,叉燒係放喺一堆脆米上面,而師傅會先將菠蘿醬搽上叉燒面,然後再用火槍🔥🔥🔥燒一燒叉燒嘅外皮(燒緊嘅時候叉燒嘅香味湧埋黎真係好正🤤) 不過食落味道又冇我想像中咁出色,可能因為佢好厚身,而且叉燒偏瘦,唔算有太多肥膏,所以少咗嗰種油脂喺口入邊化開嘅感覺。我相信如果佢多啲肥膏會更加好食。

腐乳流心蝦丸 ($218)
腐乳流心蝦丸

一碟有六粒蝦丸,size好大而且蝦味幾出🦐。同埋可能用左人手去打,所以咬落去好彈牙!炸漿嘅厚薄適中,咬完唔會散開哂。不過我覺得佢個腐乳味唔算好重,我會傾向多啲腐乳味,不過朋友就覺得啱啱好🤏🏻。我反而唔明白伴碟嘅紫蘇葉乾有啲咩用途?因為佢太輕太薄,夾落蝦丸上面又好快會飛走晒😅 就咁食紫蘇葉既味道又唔出,所以到最後都係由得佢哋繼續放喺隻碟上面😆

薑米蒜香籠仔蒸蟹飯 ($368)
薑米蒜香籠仔蒸蟹飯

我見好多人都推薦呢一個飯,所以我哋都叫咗一碟黎試吓。佢個份量真心多,一籠蒸飯嘅份量足以餵飽我哋四個人😆 上枱嘅時候,師傅同我哋講話可以將叉燒嘅脆米撈飯一齊食。我哋好聽話咁試下,又真係幾夾喎😆

蒸籠底放咗一大塊荷葉🪷,所以食飯嘅時候會食到一種清香既感覺。而我亦相信佢個飯係預先處理過先至拎去蒸,所以佢啲飯粒粒粒分明,而且顏色同味道都好平均👍🏻 至於蒸蟹🦀方面,蒸之前已經將蟹腳切好晒,又蟹腳入邊都幾多肉,而且隻蟹係用咗蒜頭🧄炒香左,所以食蟹嘅時候有蒜蓉嘅香味夾雜埋一齊。一碟飯可以食到兩樣嘢,而且份量仲咁多,所以我都好推薦呢個飯!

糖水

唔知係佢個茶芥包埋甜品定係餐廳送嘅,我哋食完晒所有嘢之後,仲上多一碗中式糖水😍 入邊有紅棗、圓肉、南北杏同埋桃膠,相當滋補又清甜😌 出邊就咁食一碗中式糖水都要幾廿蚊,有一碗免費嘅糖水(仲要好好飲) 真係覺得好抵👍🏻
炭焙觀音
沙薑豬手仔