餐廳: 貊炙
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
🍽貊炙 MAEK JEOK———————————————🐈:第一次去啲高級嘅韓式扒房,好鍾意佢大膽用紅色做主色嘅設計,入到去個感覺一啲都唔似平時普通食韓燒,環境有格調又寧靜,有fine dine嘅享受。上網睇返原來仲有3間獨立大VIP房,岩哂同人邊chill邊傾生意!———————————————🌟韓式前菜好鍾意裝前菜用嘅碟同擺法,成件事都好有設計,主菜未上已經有一種高級享受嘅感覺。有六款,魷魚嗰個比較重口味🤣,可以refill,正!_🌟生菜包及自家包飯醬好開心啊見到有紫蘇葉😍,喺韓國食過一次之後先知好襯烤肉,但係香港嘅韓燒都唔多見。包飯醬味道濃,點少少已經好夠味!記得入面有蒜片,我食到最尾先發現😭。_🌟 Steak Omakase有熟成醬油牛肋骨、和牛羽下肉、韓國五花肉。第一次接觸熟成牛肉,好奇上網睇返先知有分濕性同乾性。而呢間就係用28-45日熟成牛肉,一入門口就已經見到個熟成櫃,師傅會自行調整及跟進熟成程序,而令到每舊肉都係獨一無二。我覺得食落個味道分別唔大,但肉質明顯細膩同腍。_🌟和牛三角推介!!平時最怕食厚切嘅牛,最怕咬到啲筋。但呢個真心正,油脂分布平均,相對易咬!_🌟韓式蒸
🍽貊炙 MAEK JEOK

🌟 Steak Omakase

🌟和牛三角
和牛三角

🌟韓式蒸蛋與吞拿魚他他

韓式蒸蛋入面有蜆肉,蒸得夠滑又充滿濃濃嘅海鮮味。不過兩個人嚟講份量太多🤣,最後都食唔晒。吞拿魚他他我覺得相對普通,不過個汁幾特別。

🌟大醬湯配飯

掙扎咗好耐食冷麵定飯,但食完充滿油分嘅牛牛,食返啲暖胃嘢解油膩都係唔錯嘅選擇👍🏻。又唔太鹹,唔錯!

🌟焦糖雪糕

食埋甜品,大滿足😆!!

#meakjeok #貊炙
#灣仔美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood
和牛三角
  • 韓式前菜