2018-04-11 200 瀏覽
做野做到九點幾,晚餐都未食,朋友提議落油麻地打邊爐,我自己一向食開任飲任食嗰啲,無諗過佢地會選擇一間散叫嘅,但原來真係好大分別嫁,雖然價錢貴少少,但質素真係唔同啲好似湯底咁,已經有好多款,我哋就揀咗個人氣之選:花膠鯊魚骨膠原鍋,湯底$168,仲送甘香泡飯,除返開咁多人,其實都ok嘅係等梗湯底嘅時候,服務員為我們遞上醬汁配料,供我們自己調校,配料齊全,而且乾淨企理湯底與泡飯一齊上枱,服務員好細心咁教我地,當湯底煮滾後,可以先品嚐湯底,然後再配合泡飯一齊享用,之後再打邊爐,當我搞下個湯底嘅時候,見到咁大塊花膠真係好驚訝,原全估唔到咁足料本身以為金香泡飯,只係有味嘅湯飯,但原來佢係好似鍋巴、飯焦咁,好脆口,一粒粒嘅,加啲湯落去,脆得黎又享受到花膠湯嘅滋補,好過癮打邊爐之前,我哋仲帶咗個餐前小食:蟹子墨魚油炸鬼,估唔到油炸鬼除左用黎配粥,仲可以有咁新奇嘅配搭,好味由於時間都夜,第二朝又要返工返學,我地都唔敢叫太多野食。打邊爐方面,牛肉永遠都係主角,呢度個頂級安格斯牛頸脊真係正到無朋友,雖然只係叫細份,但份量一啲都唔少,牛肉雪花分布十分平均,牛肉味濃,必叫啊然後仲有個招牌芝士墨魚丸,雖然$68只

醬汁配料

花膠鯊魚骨膠原鍋

甘香泡飯

蟹籽墨魚油炸鬼

頂級安格斯牛頸脊(細)

然後仲有個招牌芝士墨魚丸,雖然$68只得四粒,但每一粒都大過隻匙羹,一人食一粒已經好飽了,入面芝士係mozzarella,香到呢,同墨魚丸真係好夾,芝士迷必食
秘製芝士墨魚丸

打邊爐點都要食返啲蔬菜嘅,唐生菜新鮮,洗得十分乾淨,一啲都唔求奇
唐生菜

食完呢餐真係大滿足,就算做嘢幾辛苦,只要食返餐好,心情即刻好返哂,相比起任點任食嘅打邊爐,散叫嘅質素真係高好多,即使食嘢,其實都應該重質不重量,今次真係要多謝朋友帶我黎食好西
2018-04-10
甘香泡飯
蟹籽墨魚油炸鬼
頂級安格斯牛頸脊(細)
秘製芝士墨魚丸