2019-04-16 221 瀏覽
為咗等朋友放工,所以有啲晏先食夜晚飯。好彩八點半嚟到嘅時候唔係好多人,唔使等位,一入就有位啦😏因為有啲夜先至食嘢,所以唔係好肚餓於是我哋兩個人嗌咗一個餐,再加臭豆腐做小食。其實之前都嚟過,所以好多都試過晒。見到佢今次有個新嘅咖喱奶蓋鍋,就試試佢啦😗餐牌上面有教點先混到黃金比例嘅醬好搞笑喎係3沙茶醬比2鼓油比1蒜鐘意食辣仲可以加辣醬我就唔食辣 無加辣醬不過一樣滋味喎👻混好醬就啱啱好有嘢食喇!原本有啲擔心佢會有啲辣,因為叫做咖喱但係原來佢係日式咖喱,所以其實一啲都唔辣,而且有少少甜。正正就係因為個咖喱夠甜,配埋個奶蓋即係甜嘅嘢食落口就好夾啦🥳個鍋都好夠料,而且因為我之前已經食咗少少野,所以唔係好肚餓。今日食呢個鍋對我來講實在好多吖,下次一定記得要留肚嚟食呀🤓嘢食包括有打邊爐必備嘅粟米,菜,獅子狗,蟹柳,金菇,腐皮,豆腐,最重要有魚蛋啊!咖喱嘅絕配呀!🤗🤗🤗🤗仲有加埋奶蓋呢個配搭絕對係新鮮,值得一試😋臭豆腐最欣賞嘅就係佢面頭嘅辣椒乾,令到舊臭豆腐除咗有香味之外,仲有足夠嘅辣味,放入口夠晒滋味。而且唔會炸到好乾,都仲keep住有啲水份,最怕就係食到乾爭爭嘅臭豆腐啊🤪嘢飲我就唔貪心,嗌咗個簡單嘅

因為有啲夜先至食嘢,所以唔係好肚餓
於是我哋兩個人嗌咗一個餐,再加臭豆腐做小食。

其實之前都嚟過,所以好多都試過晒。
見到佢今次有個新嘅咖喱奶蓋鍋,就試試佢啦😗

餐牌上面有教點先混到黃金比例嘅醬
好搞笑喎
係3沙茶醬比2鼓油比1蒜
鐘意食辣仲可以加辣醬
我就唔食辣 無加辣醬
不過一樣滋味喎👻
醬料

混好醬就啱啱好有嘢食喇!

咖哩奶蓋鍋

今日食呢個鍋對我來講實在好多吖,下次一定記得要留肚嚟食呀🤓

仲有加埋奶蓋呢個配搭絕對係新鮮,值得一試😋

麻辣臭豆腐

嘢飲我就唔貪心,嗌咗個簡單嘅紅茶。冇任何花巧,都已經可以好好配合嘢食,簡單做到解渴而又好味嘅效果😚

咖哩奶蓋鍋
麻辣臭豆腐