2020-07-10 958 瀏覽
突然想食炸雞,朋友推薦話試下依間。但其實餐牌得3款炸雞。半份甜辣醬炸雞,4個人每人都食到大概2大塊,份量足夠,甜甜哋既醬料好開胃,雞肉嫩口,唔會有一大塊肥膏,但可惜太少花生碎,食唔到花生香。朋友想食年糕,於是叫咗個泡菜年糕,我個人本身好唔鐘意食年糕,所以興趣不大。但公平d講,依個年糕本身都唔好食,一大罪係食落口感差,有夾生感,煮得又唔係好透,硬得嚟唔彈性,又無米香,醬汁唔可以完全包裹,食落就係d超低質年糕味。魚膏偏薄身,再加上普通韓國拉麵,成碟嘢毫無價值可言。完全睇到個廚師手勢幾差。再跟openrice熱門菜式叫咗份豬腳,再次見到個廚師功底唔夠。豬腳本身無大問題,單食係寡咗d,但無話唔好食。但係d配菜就出晒事,個碟類似大醬既配醬點小小就好鹹,齋點依個食鹹到pk,要包菜先減到小小鹹味,d泡菜夾豬腳又唔係話好食,完全唔覺增色,可有可無,尤其個款醃白菜,好明顯淨係攞鹽醃過下就算,個白菜本身都唔係咩靚白菜,極難食。到五花肉煎餅,五花肉好似煙肉既厚度鋪係餅底,個餅得d泡菜味,就咁食應該無夾到魷魚個d海鮮,食唔到肉香,我食到第3塊都唔覺自己有食到五花肉,配既醬汁又係一頭霧水,睇得出係自己揀嚟配既,
突然想食炸雞,朋友推薦話試下依間。
但其實餐牌得3款炸雞
甜辣醬炸雞

泡菜年糕

豬腳

到五花肉煎餅,五花肉好似煙肉既厚度鋪係餅底,個餅得d泡菜味,就咁食應該無夾到魷魚個d海鮮,食唔到肉香,我食到第3塊都唔覺自己有食到五花肉,配既醬汁又係一頭霧水,睇得出係自己揀嚟配既,但又係對碟嘢無幫助,不要也罷。
五花肉煎餅

再講服務,我地3個人叫奶昔,一個人叫啤酒。佢先嚟一杯奶昔,食到一半都未見其他野飲,追完單終於上多兩杯oreo奶昔,但我唔明d冰點解大粒到可以塞住枝珍珠奶茶飲筒,可能我太頸渴,兩啖飲晒都仲想飲水,唔多飲到oreo味,張圖有跟既兩塊oreo都唔見。回歸正題,最神奇係杯啤酒要係追第2次單時先記得上,但個時我地已經接近食完,我fd最後要齋隊啤酒。
個度環境又擠逼,抽風好差仲要用開放式廚房,搞到成間餐廳一入去就一大陣油煙味,走時又成身油煙味,差過去食燒肉。
總括而言,不可一不可再。
2020-07-09
甜辣醬炸雞