2019-09-22 367 瀏覽
#支持良心餐廳日式定食 (麵豉湯、雜錦配菜、烏冬、飲品)$88呢個想試左好耐終於比我試到😙麵豉湯幾足料 飲落有幾多豆腐同海帶😋配菜有秋葵 甜薯 醬油茄子 酸瓜木耳最驚喜嘅莫過於係南瓜薯餅🤖🤖我同你講真係不得了!即使我係佢微熱時食 麵係外層脆薄得黎 內軟到好creamy😻 加上南瓜係比較甜(應該係落左啲糖吊味嘅) 但係成個combination真係好正😼😼 同埋食落唔會覺得好油跟住個烏冬唔係彈牙嗰款 偏滑身一啲 似稻庭烏冬 最後個小甜品我都未係好figure out到係咩黎 不過有啲似水信玄餅嘅質地 不過實少少 入面有啲好似青檸味嘅流沙餡😂 幾refreshing 甜度可以接受 (大家知係咩就話我知啦~)香草青醬意大利粉 (羅勒、合桃、蘆筍、火箭菜、自家製純素巴馬臣芝士) $88呢個一上碟就海量火箭菜😂成個意粉mix埋其實味道都幾夾佢意粉係會泛起啲油光嘅 同埋偏乾身少少我就中意偏乾身啲嘅 不過👩🏻就中意濕啲嘅但佢都讚算係整得幾好食💡想健康啲可以避左揀佢啲意粉 risotto嗰啲烏冬係幾好嘅選擇 佢仲有個純素沙律碗 食材看似不錯😍💡可以避免食腐皮、南瓜薯餅 煎炸野油分多 (雖然食落唔油膩
#支持良心餐廳

我就中意偏乾身啲嘅 不過👩🏻就中意濕啲嘅
但佢都讚算係整得幾好食

💡想健康啲可以避左揀佢啲意粉 risotto嗰啲
烏冬係幾好嘅選擇 佢仲有個純素沙律碗 食材看似不錯😍
💡可以避免食腐皮、南瓜薯餅 煎炸野油分多 (雖然食落唔油膩 但一定有)所以可以避開下 💡酸瓜木耳都醃得咸左啲 食少啲 減鈉你我做到😼
💡同埋素食通常少啲蛋白質 最好自己補充返啲/揀啲高啲protein既餐 例如純素沙律碗入面嘅鷹咀豆🤤

如果係weekend去食記得早啲去😂 因為我1:00後去都排左成半個鐘先入得
但店員服務態度都好好👍🏻

日式定食