餐廳: 班蘭葉印尼餐廳
資訊:

2022-11-18 199 瀏覽
今日想食啲唔同啲嘅嘢,所以機緣巧合下搵到呢間印尼餐廳。其實我都唔係好熟印尼菜,因為都冇乜機會食,所以就叫店員推介俾我。店員都係印尼人,識講廣東話。佢哋推介左幾款俾我,最後我想食飯,所以就嗌咗呢個啦斯啦媽斑蘭飯。嚟到嘅時候非常之有驚喜,首先佢個擺盤已經好靚,同埋佢餐牌上面冇寫其實係啲咩嚟嘅,嚟到嘅時候見到又有炸雞、豆腐、蛋、花生鹹魚仔、辣椒鹹魚仔等等,同埋嗰個非常之靚嘅斑蘭尖飯,首先視覺上已經滿足咗😍首先我試咗佢個炸雞,入邊仲有肉汁,出邊又炸到好脆,所以個質素好好。另外個班蘭飯都好有驚喜,真係每一啖都有班蘭味😆夾埋花生同鹹魚仔食真係好正。不過如果唔係太食得辣嘅話,建議就唔好夾埋個辣椒鹹魚仔食,因為真係辣到飛起😂😂😂(利申我唔係好食得辣)嘢飲我嗌咗個黑糯米特飲,佢黑糯米嘅量非常足料,再加埋本身佢落咗啲奶,杯嘢飲非常之香。有奶香又有米香,推薦大家試吓☺️
啦斯啦媽班蘭飯

啦斯啦媽班蘭飯