2020-11-17 380 瀏覽
身為台灣野食控既我好慶幸係香港有咁多台灣菜黃店食,而今次又去左台灣菜既集中地——觀塘發掘好野食,果然不負眾望,又搵到間高CP值既正正台灣菜😋呢個相信唔使多講都係食台灣野必嗌嫁啦!一般既魯肉飯都係細細碗得幾啖,但佢既份量竟然係平時既double,好surprised😆 仲要佢啲五花肉份量都唔少,煮得好腍好入味,撈飯一流,推介👍🏻由於對拌板條無咩概念,所以呢個係出於好奇而嗌既菜式,原來板條就係類似闊身少少又煙煙un un既河粉咁,撈埋啲肉燥同蔥食又幾惹味,唔錯!呢個見到openrice好多人推介,所以都嗌左黎試試,食落有少少似煙un版既煎餃🤣 內餡係韮菜豬肉餡,仲要有唔少湯汁唧出黎添🤤 呢個煎餅係外面唔係好常見,值得一試!呢個係朋友極力推薦下嗌既,一上到黎見到有幾塊九層塔係面,就覺得好有親切感,似係好正宗既台灣炸物😚 咬落外脆內軟,外皮炸得超級酥脆,但入面又好juicy,好多菇汁!中意食菇既人一定要試😍呢個一上到黎真係勁surprised😚 估唔到佢會跟埋生蒜一齊上,好多台式小店都只係會淨香腸咁上,所以佢都幾有心機👍🏻 香腸本身就咁食無咩特別,仲略嫌有啲太油,但夾埋生蒜一齊食就可以解到香腸

古早味魯肉飯

惹味肉燥乾拌板條

宜蘭蔥肉煎餅

鹽酥菇

台式烤墨汁香腸
呢個一上到黎真係勁surprised😚 估唔到佢會跟埋生蒜一齊上,好多台式小店都只係會淨香腸咁上,所以佢都幾有心機👍🏻 香腸本身就咁食無咩特別,仲略嫌有啲太油,但夾埋生蒜一齊食就可以解到香腸既油膩,辣辣地仲幾好食添😋 (不過千祈唔好食太多生蒜,口臭之餘仲會好乸胃)

燒仙草加小丸子
黎食台灣野點可以唔嗌芋圓呢🤪 佢既燒仙草配左自家製手工芋圓,我地仲加左小丸子!不過啲芋圓就有啲失望啦,芋圓好彈牙,可惜就無咩味,相比起小丸子好食啲,仙草就甘甘甜甜,味似龜苓膏,整體麻麻地🤦🏻‍♀️

古早味楊桃汁

原來楊桃汁飲落有少少似話梅汁咁,酸酸甜甜都幾開胃,仲要個樽又幾靚仔😚

總括黎講,呢間台式黃店既野食都好得好正宗下,有好多同外面唔同既菜式揀😋 不過甜品就有少少失望啦,特別係啲手工芋圓🙈 不過整體性價比都好高,小食/主食平均都係$40幾就有,仲要份量唔少,係我會再encore既台式小店!☺️
古早味魯肉飯
惹味肉燥乾拌板條