2019-01-24 685 瀏覽
無米落肚好似食極都唔飽咁,所以我好鐘意食飯,特別係「煲仔飯」。最近知道厚福街嘅光榮冰室力推煲仔飯,米飯控嘅我豈能受得住飯の誘惑,又係出動閨蜜嘅時候啦!走到門口,光榮冰室果實特別光猛、好突出,一眼就望見。舖內坐無虛席,稍等一陣先有位一睇黃色餐牌就被窩蛋牛肉飯迷住,乜都睇唔到。但其實牆身或枱面攝住嘅白色餐牌都有其他選擇,例如碟頭飯、燴飯、意粉、三文治、西多士、炸雞翼...甚至乎桑寄生蛋茶都有,睇到個肚打晒鼓🥁好~ 就focus番係煲仔飯上面...同埋叉燒奄列 (聽聞好大碟)奄列率先上枱,我當堂呆左乜真係咁巨形嘅?!?!仲有塊厚多士烘底,真係食一個奄列都會飽。原來一份奄列用左6隻蛋去整,難怪咁大份,不過一個人食6隻蛋真係好過分,兩個人share就可以接受🤞🏻接下來就到煲仔飯出場,我嘅就係窩蛋牛肉飯,而閨蜜嘅就係香蒜南乳滑雞飯(好識揀)強烈建議窩蛋牛肉飯一到要揭一揭蓋,加豉油撈左飯先焗飯焦,否則隻蛋熟晒⚠️ 好彩我趕得切,急忙將蛋黃拮穿,蛋黃好深黃色,非常有蛋味,好香甜 ; 牛肉質感軟嫩,色澤帶小小幻彩令身,牛味濃👍🏼;連米都用混合米,口感軟糯有口感南乳滑雞就如其名,都唔需要多講,一個字 : 香

奄列率先上枱,我當堂呆左
乜真係咁巨形嘅?!?!
仲有塊厚多士烘底,真係食一個奄列都會飽。
叉燒奄列

窩蛋牛肉飯

南乳滑雞就如其名,都唔需要多講,一個字 : 香!
仲有好多雞件,抵食👍🏼
香蒜南乳滑雞飯

果然有質素,「光榮」二字當之無愧

2019-01-22
叉燒奄列