2016-06-07 1927 瀏覽
本來一早安排好晚飯到觀塘潮川館食川菜,冒住雨走到門口,拉左閘?誰知星期日休息,但 openrice 顯示係營業喎!突然搞到勁狼狽唔知去邊度搵川菜好,最後決定走去九龍灣是但雞煲,失望啊!未夠七點步入一品,大把座位任坐。細心閱讀一下 menu,無咩什麼特別菜色或食材,主打雞煲烤魚。有廣東小炒、川菜涼拌或水煮。睇埋生料目錄都甚為普通,都可以嚐試叫幾款既。水煮田雞,辣汁呈現淡啡顏色,淺呷一口,輕輕的辣散發微微的香,餘韻中有少少甜味,濃厚度調得不錯,清爽麻辣而不強烈。白雪雪田雞肉滑滑的,充滿彈性有勁,肉汁泛著肉香。墊底還有份量不少的幼幼紅薯粉,嚥韌帶滑跟湯汁一齊倒落肚,滋味無窮!掛住食忘記影麻辣青瓜豬肚絲啊!豬肚大大條,並不是我幻想中的絲,青瓜切得粗而短,兩者混合既口感始終一般。豬肚腍中有點嚼勁夾㕦著爽甜青瓜還可以啦。麻辣汁微微辣而偏甜,但麻就唔多食得到。招牌麻辣雞煲半隻中辣,兩個半隻雞夠喇,試下其他野麻。侍應姐姐約 5 分鐘送到,已煮好的熟雞件不熱的,加上秘製麻辣汁混上新鮮味菜香菜翻熱,耐心等候滾開及出味。芫茜、芹菜、紫洋蔥、洋蔥、大蔥、辣椒乾、花椒、紅尖椒、青尖椒、等等,一滾起香氣四溢,隨著

芫茜、芹菜、紫洋蔥、洋蔥、大蔥、辣椒乾、花椒、紅尖椒、青尖椒、等等,一滾起香氣四溢,隨著白煙四處飄香,口水直流,開動!

熱騰騰咬件雞髀肉,皮香肉嫩,肉質嫩滑肉汁澎湃。醃味香甜細緻,雞件一早處理過,並不是馬虎烚熟就供應給食客,有 heart!

自家麻辣湯香料味豐富,深不可測。各種香菜、醬汁比例及份量都拿捏準確,互相聯繫而又不蓋過對方。濃郁香甜、夠麻夠辣、氣味芬芳、不嗆不濁,精華完全滲透進雞肉每個細胞之中,好好味!後悔只有半隻雞,有點唔夠喉添!

冷烏冬,menu 形容得好搞笑喎,我完全想像唔到囉,原來係硬掘掘剛係雪櫃冰格提取既贊岐手打烏冬。如果食奇味雞煲或乾雞煲的話,烏冬要煮熟先炒到呢。

我見麻辣汁都不少,應該可以生炒無問題,即刻二話不說成餅烏冬掉落去,再將所有湯汁、雞件蓋著解解凍先。其實湯汁又杰又厚又夠都幾難著,不過給多一點耐性,最終都完成。

超級美味呀!烏冬外層滑嘟嘟,趙落嚥韌有彈性,高質手打烏冬不能掩蓋的米香。吸收左辣湯汁香辣非常又帶麻,將辣度更加濃縮,味道更濃仲隱約嚐到雞肉味呢。朋友仔唔食真係唔識貨,睇黎又減肥啦!

報告所有雞件都已被我兩消滅得一乾二淨,可以放湯打邊爐喇。對生料並無抱太大期望,已有心理準備,一試無妨。

美國肥牛,見到 menu 上只有美國肥牛及肥牛粒都心知不秒,但我又想食牛就搏一搏啦!不出我所料,真係平價肥牛,朋友仔見到肥騰騰掂都唔掂下。無緊要,成碟我孭,全數搞掂!

灼到剛剛熟泛著輕輕粉紅色就立即掉入口,肥牛吸收左麻辣湯,味道微麻辣可口,食得出濃郁牛肉味道跟肉汁。的確質地差一點點,瘦肉位偏鞋硬,肥膏位都爽滑既,還可以。

黃鱔柳,新鮮度令人失望,無鮮味可言,還散發一絲腥味。切得太大舊質感死實,鞋而乾硬,滑彈感強差人意,試兩幾件算比面,我地放棄左半碟。

又掛住食而忘記替鯪魚滑拍遺照,蛋白淋面無跟魚滑撈埋一齊,蛋還蛋、魚還魚。我諗師傅原意想魚滑更滑,但打係表面又有咩用呢,就算跟魚滑撈得均勻,蛋白烚得耐都會老架。

依家質地硬淨無鮮鯪魚肉味道,欠缺嫩滑、欠缺滑彈質感、欠缺水潤多汁,試左幾舊都係要掉埋一邊。其實加少少水、胡椒粉、麻油、生粉,攪勻再撻幾下起晒膠,即時彈滑水潤,洗咩諗得咁複雜啫。

皇帝菜,估唔到打入頭三名好食架呢!轉睇比我地食晒,翠綠鮮甜爽嫩多汁又無渣,堅好味!

最後以冰凍檸樂可完美句號,埋單 $530 蚊,中規中矩啦。雞煲真係好味既,可以添食,生料就免喇,時蔬菇菌豆品應該好食無問題。

水煮田雞
冷烏冬