2024-03-15 99 瀏覽
酸菜魚米線是一道令人驚艷的美食組合。這道菜將酸菜魚與細緻的米線完美結合,味道獨特鮮美。米線筆直細緻,入口滑爽,與酸菜魚的湯汁相互融合,形成了一種令人垂涎的口感。酸菜的酸爽和辣椒的辣勁在口中交融,帶來一種刺激的味覺享受。魚肉的鮮嫩與米線的綿密相得益彰,讓人回味無窮。這道菜不僅味道美味,而且營養豐富,是一道既下飯又下酒的絕佳選擇。無論是冬天的暖胃料理還是夏天的清爽口味,酸菜魚米線都能帶給你美味的享受。
1月7日揾食肥華專誠到,牛頭角尋找舊樽裝,竹葉青酒,順便和靚媽到呢間在OPenRiCe食評中,没有負評的食店,食晚飯,睇吓此店係咪傳聞中,咁堅!此店位於宏光楼一條巷内,舖面細又唔顯眼,肥華要經保安叔叔指引,方能尋獲此店,而此店面積真係偏細,座位擺得逼狭,給肥華首個印像並不佳,更有中伏感覺。但當肥華和靚媽品嚐過,今晚在此店所點嘅食品,都認為用大隱,隱於市,高世在民間,呢兩句彥語,來形容此店係最貼切,在OPenRiCe没有負評,係值得嘅,因今晚肥華在此店食到嘅,㗎喱牛腩煲,啫啫排骨煲,青椒黃鱔煲仔飯,及飯後甜品,蕉糖燉蛋,杏仁蛋白糊,都非常好味,此店值得肥華翻啅,甚至吹雞拖馬,嚟捧埸👍👍👍👍👍
2023-08-28 258 瀏覽
水庫烤鯇魚超好食!辣得好過癮!魚肉都幾多幾滑👍🏻食落唔覺得油膩同食得出唔係味精味👍🏻未係時候但係竟然有得食枝竹羊腩煲😻羊腩炆得好腍好腍 一啲都唔肥唔難咬!而且冇雪藏同羊肉臊味😍超入味超好食
2023-07-19 554 瀏覽
這間小店在九龍灣地鐵站淘大花園附近,位於巷仔入邊,一不小心就會錯過。所以客人大部份都係附近的街坊,老細非常健談,無論新客、熟客都很熱情。鋪仔細細,但經常客滿,當日就有12人訂枱。舖面墙上邊貼滿了不同款式的菜式,圖文並茂,並寫上價錢。真係款式眾多,無論係煲仔飯,麻辣雞煲、魚煲、炒粉炒麵炒飯、椒鹽菜式,海鮮類…….真的是種類繁多。飲品也不少。藤椒魚皮$78魚皮是冰凍的,非常爽口彈牙,配上辣汁,真係越食越想食。小炒王$98入邊了很多料:大大條魷魚鬚、蝦乾、燒肉粒、腰果、韮芯、蘿蔔乾……炒得非常香口,很有風味,鑊氣很足夠。四川水庫烤鯇魚 (麻辣小辣)$189足足有半條大鯇魚,鯇魚是先煎炸過,再放上麻辣汁上煮,配上豆卜、油麥菜、蘿蔔、鮮冬菇、秀珍菇、金菇…….真的是份量足夠,魚肉味道新鮮,越食越辣,食完鯇魚,還可以叫配菜打邊爐。兩個小菜、個鯇魚煲,一杯鹹檸七,埋單$384 ,沒有+1服務費。價錢非常實際,味道亦都不錯,老細兩公婆老實健談。 街坊小店,充滿熱情,收工後過嚟,食幾個小菜,飲下啤酒🍻 ,吹吓水,的確是一番風味,這類型的小店是非常值得支持的。

鋪仔細細,但經常客滿,當日就有12人訂枱。

舖面墙上邊貼滿了不同款式的菜式,圖文並茂,並寫上價錢。

飲品也不少。

藤椒魚皮$78

魚皮是冰凍的,非常爽口彈牙,配上辣汁,真係越食越想食。

小炒王$98

四川水庫烤鯇魚 (麻辣小辣)$189

• 四川水庫烤鯇魚
  • 小炒皇
呢間主打四川水煮魚雞煲,小炒嘅舖頭喺牛頭角淘大商場隔離,係喺行仔入邊嘅所以呢就比較難搵啲,真係食咗好多年,價錢平又好食!想外賣嘅話可以喺OpenRice度落單會平少少😆🍴四川水庫烤鯇魚 麻辣 中辣 $189 (8/10)有酸辣麻辣薑蔥味,有辣唔辣任君選擇。呢個係有半條鯇魚嘅份量,仲有好多配菜有豆卜油麥菜木耳雜菇芽菜,呢個價錢可以三四個人食真係好抵食,份量好足。中辣都都唔算好辣,少少麻,濃得來又唔會太鹹,可以買返屋企打邊爐都得!魚肉炸香過,好香新鮮有魚味,配菜都好多,都幾好食😋推薦指數: 8/10小店用心經營,材料新鮮分量足又好食,真係值得大家去試一試,雖然個環境就唔算好靚不過勝在都有冷氣整整齊齊嘅!

🍴四川水庫烤鯇魚 麻辣 中辣 $189 (8/10)

推薦指數: 8/10

2021-09-27 1027 瀏覽
選用紫洋蔥,一般餐廳少有。牛柳亦高級貨。 用嚟伴酒亦可以飽腹。另外亦有小食及雞煲可飽腹。同時也可以選取巧手小菜,例如京葱爆海蔘等等。或者食完雞煲可以叫其它食材打邊煲, yummy yummy
洋葱牛柳粒
2021-09-27
2018-05-09 4388 瀏覽
屋企附近有間小店,好親切好有人情味。招牌雞煲整得好入味,尤其微辣嘅鍋底 (我本身唔係咁食辣),十分香口,雞肉幾嫩唔會有雪味,另外加份大腸,大腸都洗得好乾淨,食完雞同大腸,再加份皇帝菜,咁就Prefect。另外叫咗兩個小炒,一個係咕嚕肉,一個係椒鹽鮮魷,咕嚕肉幾有咬口,但唔會靭,酸酸甜甜啱晒我,椒鹽鮮魷就專登叫比佬友送啤酒的,都好香口。整體覺得間雞煲係值得再嚟食。
屋企附近有間小店,好親切好有人情味。

雞肉幾嫩唔會有雪味,另外加份大腸,大腸都洗得好乾淨,

食完雞同大腸,再加份皇帝菜,咁就Prefect。

另外叫咗兩個小炒,一個係咕嚕肉,一個係椒鹽鮮魷,

咕嚕肉幾有咬口,但唔會靭,酸酸甜甜啱晒我,

椒鹽鮮魷就專登叫比佬友送啤酒的,都好香口。

整體覺得間雞煲係值得再嚟食。
2018-05-06
  • 招牌雞煲
2017-12-27 2438 瀏覽
睇之前食評與真實完全不相符!招牌雞煲實情是水煮雞煲,水多到浸晒成個煲入面既食材。是之前食評貼錯圖了嗎?叫小辣一隻雞份量成個煲淡而無味,無麻無香。是稀釋了的水味。一隻雞既份量一定無之前食評那麼多,十分少。太過分了。未試過同食評差那麼遠。忍唔住要寫食評提醒會被騙的食家,不要浪費金錢食!!衛生環境差。有小強走上台面,一齊開餐!!
睇之前食評與真實完全不相符!
衛生環境差。有小強走上台面,一齊開餐!!
2017-10-08 2692 瀏覽
就來入秋,已開始想食雞煲。想在九龍灣食有水準的雞煲比較困難,無意中俾我們搵到這間小店,人情味濃,雞煲風味更濃。我們只叫半隻雞,小辣。可能有很多配料關係,雞煲很惹味,雞很大件很滑亦很入味。食完雞煲後必定是打邊爐,我們叫了魚腐(但今次忘記了影相)。魚腐吸了濃郁的雞煲湯底後很好食,推介選擇之一。魚腩,厚切,但食不出鮮味,有些失色。

魚腩,厚切,但食不出鮮味,有些失色。

2017-09-16 1599 瀏覽
心血來潮想食雞煲, 但九龍灣選擇不多, OpenRice後決定試試正品!雞煲價錢不貴, 而且超足料!!!一直都愛跟男友點一隻雞, 而平常都可以全部消滅, 但正品雞煲我們真是放棄了, 實在太多雞了味道雖然略咸, 但真是超香, 配料都很足夠, 雞又滑!!!另外, 點了雜菜籃, 真是很雜, 很多款。有唐生菜, 白菜, 菜心, 津菜, 豆卜及不同種類的菇, 兩個人食剛剛好!!!我見很多食評都說正品很有人情味, 我完全贊成! 服務態度真是很好呢
雞煲價錢不貴, 而且超足料!!!

味道雖然略咸, 但真是超香, 配料都很足夠, 雞又滑!!!

另外, 點了雜菜籃, 真是很雜, 很多款。

2017-03-27 1932 瀏覽
雞煲周圍都有得食,但這間小店人情味濃,食物質素又不錯,價錢雖然不是好平,但勝在款式多,有雞煲,魚煲,水煮牛 等多款選擇。中午飯餐較平,都是$40左右,學生仲有9折,飯量頻多,一個大男人都足夠飽,雞煲,雞好滑,好香。魚煲,魚預先煎過,夠新鮮。水煮牛,個人覺得最好味,牛肉頻多,夠嫩滑。 不怕辣的就好正其他小菜都不錯,平均值較高。香港租金貴, 這店位於橫巷內,好容易走過,所以平時都不太多客人,多數做街坊熟客生意。希望這種小店能堅持下去。

雞煲,雞好滑,好香。

魚煲,魚預先煎過,夠新鮮。
水煮牛,個人覺得最好味,牛肉頻多,夠嫩滑。
不怕辣的就好正

其他小菜都不錯,平均值較高。

希望這種小店能堅持下去。
水煮牛
2017-03-23
水煮牛
2016-10-22 1755 瀏覽
最喜歡這間小店,真材實料,大大份,即使平時下午茶叫炒飯炒粉麵都相當足料,夠飽。今晚叫了海鮮瓜粒湯飯,清清地,不錯。小食要了個尖椒皮蛋,麻得嚟不太辣,啱我口味。以前吃過西炒飯,蒜泥青瓜都不俗。是附近最有誠意的小店。
瓜粒海鮮湯飯
瓜粒海鮮湯飯
2016-08-28 1674 瀏覽
今晚同班同事happy hour, 試下呢間雞煲專門店, 聽班同事講呢間店幾抵食, 等我睇下係咪先~~ 睇menu似乎都幾多野食 點左一碟尖椒皮蛋, 都幾入味 麻辣雞煲用料好足, cp值好高, 埋單每人都只係$80已經食到好飽, 值得一試
2016-08-14
2K
2016-06-07 1927 瀏覽
本來一早安排好晚飯到觀塘潮川館食川菜,冒住雨走到門口,拉左閘?誰知星期日休息,但 openrice 顯示係營業喎!突然搞到勁狼狽唔知去邊度搵川菜好,最後決定走去九龍灣是但雞煲,失望啊!未夠七點步入一品,大把座位任坐。細心閱讀一下 menu,無咩什麼特別菜色或食材,主打雞煲烤魚。有廣東小炒、川菜涼拌或水煮。睇埋生料目錄都甚為普通,都可以嚐試叫幾款既。水煮田雞,辣汁呈現淡啡顏色,淺呷一口,輕輕的辣散發微微的香,餘韻中有少少甜味,濃厚度調得不錯,清爽麻辣而不強烈。白雪雪田雞肉滑滑的,充滿彈性有勁,肉汁泛著肉香。墊底還有份量不少的幼幼紅薯粉,嚥韌帶滑跟湯汁一齊倒落肚,滋味無窮!掛住食忘記影麻辣青瓜豬肚絲啊!豬肚大大條,並不是我幻想中的絲,青瓜切得粗而短,兩者混合既口感始終一般。豬肚腍中有點嚼勁夾㕦著爽甜青瓜還可以啦。麻辣汁微微辣而偏甜,但麻就唔多食得到。招牌麻辣雞煲半隻中辣,兩個半隻雞夠喇,試下其他野麻。侍應姐姐約 5 分鐘送到,已煮好的熟雞件不熱的,加上秘製麻辣汁混上新鮮味菜香菜翻熱,耐心等候滾開及出味。芫茜、芹菜、紫洋蔥、洋蔥、大蔥、辣椒乾、花椒、紅尖椒、青尖椒、等等,一滾起香氣四溢,隨著

芫茜、芹菜、紫洋蔥、洋蔥、大蔥、辣椒乾、花椒、紅尖椒、青尖椒、等等,一滾起香氣四溢,隨著白煙四處飄香,口水直流,開動!

熱騰騰咬件雞髀肉,皮香肉嫩,肉質嫩滑肉汁澎湃。醃味香甜細緻,雞件一早處理過,並不是馬虎烚熟就供應給食客,有 heart!

自家麻辣湯香料味豐富,深不可測。各種香菜、醬汁比例及份量都拿捏準確,互相聯繫而又不蓋過對方。濃郁香甜、夠麻夠辣、氣味芬芳、不嗆不濁,精華完全滲透進雞肉每個細胞之中,好好味!後悔只有半隻雞,有點唔夠喉添!

冷烏冬,menu 形容得好搞笑喎,我完全想像唔到囉,原來係硬掘掘剛係雪櫃冰格提取既贊岐手打烏冬。如果食奇味雞煲或乾雞煲的話,烏冬要煮熟先炒到呢。

我見麻辣汁都不少,應該可以生炒無問題,即刻二話不說成餅烏冬掉落去,再將所有湯汁、雞件蓋著解解凍先。其實湯汁又杰又厚又夠都幾難著,不過給多一點耐性,最終都完成。

超級美味呀!烏冬外層滑嘟嘟,趙落嚥韌有彈性,高質手打烏冬不能掩蓋的米香。吸收左辣湯汁香辣非常又帶麻,將辣度更加濃縮,味道更濃仲隱約嚐到雞肉味呢。朋友仔唔食真係唔識貨,睇黎又減肥啦!

報告所有雞件都已被我兩消滅得一乾二淨,可以放湯打邊爐喇。對生料並無抱太大期望,已有心理準備,一試無妨。

美國肥牛,見到 menu 上只有美國肥牛及肥牛粒都心知不秒,但我又想食牛就搏一搏啦!不出我所料,真係平價肥牛,朋友仔見到肥騰騰掂都唔掂下。無緊要,成碟我孭,全數搞掂!

灼到剛剛熟泛著輕輕粉紅色就立即掉入口,肥牛吸收左麻辣湯,味道微麻辣可口,食得出濃郁牛肉味道跟肉汁。的確質地差一點點,瘦肉位偏鞋硬,肥膏位都爽滑既,還可以。

黃鱔柳,新鮮度令人失望,無鮮味可言,還散發一絲腥味。切得太大舊質感死實,鞋而乾硬,滑彈感強差人意,試兩幾件算比面,我地放棄左半碟。

又掛住食而忘記替鯪魚滑拍遺照,蛋白淋面無跟魚滑撈埋一齊,蛋還蛋、魚還魚。我諗師傅原意想魚滑更滑,但打係表面又有咩用呢,就算跟魚滑撈得均勻,蛋白烚得耐都會老架。

依家質地硬淨無鮮鯪魚肉味道,欠缺嫩滑、欠缺滑彈質感、欠缺水潤多汁,試左幾舊都係要掉埋一邊。其實加少少水、胡椒粉、麻油、生粉,攪勻再撻幾下起晒膠,即時彈滑水潤,洗咩諗得咁複雜啫。

皇帝菜,估唔到打入頭三名好食架呢!轉睇比我地食晒,翠綠鮮甜爽嫩多汁又無渣,堅好味!

最後以冰凍檸樂可完美句號,埋單 $530 蚊,中規中矩啦。雞煲真係好味既,可以添食,生料就免喇,時蔬菇菌豆品應該好食無問題。

水煮田雞
皇帝菜
  • 招牌麻辣雞煲
  • 水煮田雞
2014-12-21 2033 瀏覽
午飯去了位於牛頭角的正品雞煲點心專門店。我們點了常餐 - 腸仔肉丁米粉、快餐 - 炒貴刁和合時臘味煲仔飯 (1人用),另加飯後甜品 - 法式焦糖燉蛋。常餐的腸仔肉丁米粉份量適中,若肉丁可以多一點就 very good 啦!快餐的炒貴刁份量十足,配料多,河粉爽滑,非常惹味!煲仔飯非常一流!配料十足,飯有焦香,令人回味無窮!值得一提的是此小店的甜品 - 法式焦糖燉蛋,奶味香滑濃郁,吃一口那幸福的鐘聲立即響起,是絕對不能錯過的食品!
快餐 - 炒貴刁
合時臘味煲仔飯 (1人用)
法式焦糖燉蛋

2014-12-14
快餐 - 炒貴刁
合時臘味煲仔飯 (1人用)
法式焦糖燉蛋
  • 煲仔飯