2022-09-23 454 瀏覽
今日入屯門搵媽咪, 去咗附近嘅 ❥⧽頂立 ❥⧽ 食 lunch, 店舖大概有8-10 個位, 周圍都好多面具, 風格有少少暗黑型格。坐低之後店員就為我地講解 menu, 因為有序言㗎, 都幾特別, 而店員每上一樣嘢食/ 嘢飲, 都會一一介紹, 真係好感受到呢間店舖嘅熱誠同態度。𓊈慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 海神湯底 $𝟙𝟙𝟘𓊉每碗烏冬都會附上明太子沙律, 將明太子壓成方塊, 然後加咗芥末沙律醬, 爽脆開胃。海神湯底以鰹魚同昆布做 base, 然後加上清酒, 蝦頭, 龍蝦殼熬製而成, 味道好鮮甜。豚肩肉叉燒醃製 12 小時, 肉質軟腍。烏冬軟硬適中好彈牙。配菜有大大塊油揚, 索曬d 湯好正, 仲有竹輪片, 雲耳, 海帶同筍。𓊈慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 地魔湯底 $𝟙𝟙𝟘𓊉地魔湯底都係以鰹魚同昆布做 base, 然後加上醬油豚介, 烹調8小時以上, 味道香濃, 但一d 都唔油膩。𓊈昭和風硬布丁 $𝟛𝟝𓊉店員話呢個布丁比一般布丁落得比較多雞蛋, 口感會較為結實, 食落會 feel 到有密度但唔會硬繃繃, 而面層嘅焦糖係特別調較過, 味道偏苦, 但係連埋布丁一齊食反而中和咗, 好好食! 好食

𓊈慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 海神湯底 $𝟙𝟙𝟘𓊉

𓊈慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 地魔湯底 $𝟙𝟙𝟘𓊉

𓊈昭和風硬布丁 $𝟛𝟝𓊉
店員話呢個布丁比一般布丁落得比較多雞蛋, 口感會較為結實, 食落會 feel 到有密度但唔會硬繃繃, 而面層嘅焦糖係特別調較過, 味道偏苦, 但係連埋布丁一齊食反而中和咗, 好好食! 好食到買多咗個外賣拎走!

𓊈提拉米蘇 $𝟞𝟝𓊉
Tiramisu 係即時製作, 可以選擇軟/ 硬嘅餅底, 以意大利傳統方法製作, 同出面食嘅 tiramisu 好唔同, 上面好 creamy, 下面餅底好香酒味, 好好味! 不過為咗保持質素, 呢個甜品係不設外賣, 只可以堂食㗎咋。

𓊈冷萃珈琲 $𝟞𝟘𓊉
用咗埃塞俄比亞豆, 以蜜處理手法處理, 平衡咗甜感同酸值, 味道更清新, 香醇。入口順喉溫和, 唔會覺得苦澀。餐廳推介飲一啖珈琲再飲一啖湯, 可以細味到珈琲嘅變化。

𓊈手作檸檬汽水 $𝟝𝟝𓊉
呢個極有心思嘅檸檬汽水真係值得多d 人知道, 係餐廳自製, 以檸檬皮, 檸檬水同豆蔻浸過夜發酵, 然後再打氣同入罐, 味道好清新, 酸甜度適中, 好飲! 好味到買咗罐外賣拎走!

✧✧ 整體食物同飲品都極具誠意, 真心欣賞店員一個人由介紹menu 到煮嘢然後上枱再介紹, 實在值得大大力推介同支持!
慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 海神湯底
慢煮豚肩肉叉燒 x 2 ✧ 地魔湯底