餐廳: 熊拉麵 (蘇杭街)
資訊:

星期五晚去上環食飯,諗住睇吓附近有咩良心店可以食,點知原來選擇都好多。因為我本身唔算好肚餓既關係,而日本拉麵普遍份量都唔多,所以最後我提議食日本野。去到門口,小店排隊既人都多,前面大約有6pair人。最後我地大約排咗15分鐘,期間不停咁閒到店入面傳出嚟好香嘅野食味,搞到愈聞愈肚餓。餸大約分到既有5種1. 紫菜 2. 日式叉燒 3. 溫泉蛋 4. 竹筍 5. 木耳1, 4, 5都係standard野,冇咩特別就唔講啦。2. 日式叉燒塊叉燒都幾肥,扣左少少分如果大家食食清少少🤏,記得要叫拉麵時,要圈住簡要瘦叉燒同少油3. 溫泉蛋咬落口感彈牙,糖心部分都整得都唔錯,味道就可能因為醃過,所以咸咸哋幾好味。麵款麵款同硬度都可以有唔同選擇。係我自己就揀咗1.5 mm中幼麵,硬度普通,1.5mm麵身咬落好有質感,但又唔會太硬太淋。最後因為個麵太好食,我忍唔住叫多左個$13蚊既麵底。赤熊拉麵餸就其實都差唔多,最大嘅分別係個湯底!小店自家製發酵味增辣醬,係豬骨湯底入邊滲出陣陣嘅辣味,大大減少左豬骨湯底嘅油膩感。總括嚟講食物質素都算唔錯,同埋款式獨特。價錢都尚算合理。如果大家平時係食x王食到悶悶地,都可

超級黑熊拉麵

餸大約分到既有5種
1, 4, 5都係standard野,冇咩特別就唔講啦。

2. 日式叉燒
塊叉燒都幾肥,扣左少少分

3. 溫泉蛋

麵款

麵款同硬度都可以有唔同選擇。
係我自己就揀咗1.5 mm中幼麵,硬度普通,
1.5mm麵身咬落好有質感,但又唔會太硬太淋。

最後因為個麵太好食,我忍唔住叫多左個$13蚊既麵底。

替玉

赤熊拉麵

餸就其實都差唔多,最大嘅分別係個湯底!

總括嚟講食物質素都算唔錯,同埋款式獨特。價錢都尚算合理。如果大家平時係食x王食到悶悶地,都可以試吓呢一間上環有特色嘅拉麵小店架。
2021-08-13
超級黑熊拉麵