2020-03-25 36 瀏覽
係九龍城附近放工,近近地就去左搵野食,見到間幾得意嘅餐廳名~等等hea原來係間台灣餐廳。台灣嘅嘢食通常俾人嘅感覺係炸同埋酥脆,偏重味,非常岩本人胃口!一行兩人坐低,鋪頭有幾個打卡位!裝飾幾有心機同幾有特色!食物台式滷肉飯台式滷肉飯係台灣好出名嘅美食,去到台灣必點!懷念台灣的味道!鹹鹹嘅滷水汁配埋切粒嘅五花肉非常惹味!佢嘅醬汁雖然冇台灣嘅醬汁咁濃味,但都非常餸飯,滷肉飯不會太油膩! 滷肉飯仲有個精華就係黃色嘅腌蘿蔔!但係佢得半舊太少了!蚵仔煎加蛋蚵仔煎都係台灣出名嘅美食之一,又係台灣懷念嘅味道,蚵仔姐係香港人叫既蠔仔,蠔仔幾新鮮,粉就跟台灣嘅好似有少少不同,但味道都不錯,值得一試,仲有個醬汁撈埋蚵仔煎食先至係絕配!滷水小食拼盤同滷肉飯的配菜滷水小食拼盤有滷水豆腐,滷水豬耳,仲有滷水雞翼!味道不錯,有台灣嘅味道!台式烤肉 牛胸腹肉個台式烤肉係用咗插電嘅光波爐自己烤,個爐都幾得意同幾新潮,可以開着佢慢慢轉,好處就係唔會咁多油煙,同埋好似會健康啲!牛胸腹食落都幾特別雪花油脂分佈幾平均!蚵仔滷肉飯食到一大半發覺都仲係有啲肚餓,所以就叫多左碗蚵仔滷肉飯,炸既蚵仔不會太油膩也不會太乾身恰到好處!配埋

等等hea

一行兩人坐低,鋪頭有幾個打卡位!

裝飾幾有心機同幾有特色!

食物

蚵仔煎加蛋

蚵仔煎

滷水小食拼盤同滷肉飯的配菜

滷水拼盤及小食

台式烤肉 牛胸腹肉

牛胸腹食落都幾特別雪花油脂分佈幾平均!
牛胸腹

蚵仔滷肉飯

食到一大半發覺都仲係有啲肚餓,所以就叫多左碗蚵仔滷肉飯,炸既蚵仔不會太油膩也不會太乾身恰到好處!配埋滷肉飯開胃惹味!

甜品
豆腐花仙草芋圓
甜品非常清新芋圓咬感,正!

飲品
冷泡四季春茶
冷泡四季春茶

總結

間餐廳真係尋找到台灣既風味,雖然無台灣嘅味道咁鹹,但我覺得清淡啲同冇咁油膩既料理,啱晒鍾意食得清淡又追求健康既香港人,而我鍾意食濃味嘅都感覺到味道非常足夠。由於近來肺炎疫症肆虐,去不到台灣既朋友可以去食返餐飯就當去咗台灣,解一解相思之苦!

蚵仔煎
牛胸腹