咁辛苦一早散步上山頂,當然要好好慰勞一下自己。山頂廣場開咗好多新嘅餐廳,見到其中一間lunch buffet覺得好驚喜,好似暫時得呢間餐廳係山頂可以任飲任食。喺門口見到啲單張話呢一個係假日buffet,號稱超過三十種環球美食做會員又可以即時有折,所以就決定對自己好啲,試吓呢間。餐廳有幾面大玻璃,好透光坐得好舒服,最重要係基本上你坐邊一張枱都係可以望到山頂嘅風景佢有好幾枱都係有小朋友嘅一家大細,不過地方夠闊落,所以都唔會覺得混亂。食物方面,佢嘅冷盤選擇相當多。鍾意食沙律嘅我都拎左幾round唔同配搭嘅沙律。冷凍海鮮有四款,青口,翡翠螺,蝦同小龍蝦。lunch尼講,都算係咁。值得一讚係青口同蝦都幾新鮮,好鮮甜不過可能因為佢refill速度太快,有時有啲蝦未退得切冰食完冷盤,當然要食返啲熱嘅嘢。個餐湯好香,隔離切牛扒嘅廚師話係有機粟米湯,粟米係我嘅至愛,湯係比較深黃色,一飲係超濃嘅粟米味,仲竟然有蟹肉,成個湯變得超高質熱食比較特別嘅仲有即切烤牛肉,廚師仲會喺上碟之前搵火槍燒一燒,牛肉肉質juicy嫩滑,不過略嫌佢個黑椒汁比較咸。另外即煮意粉係原個巴馬臣芝士輪加黑松露通心粉,呢個比較少見,黑松
做會員又可以即時有折,所以就決定對自己好啲,試吓呢間。
不過可能因為佢refill速度太快,有時有啲蝦未退得切冰
一飲係超濃嘅粟米味,仲竟然有蟹肉,成個湯變得超高質
熱食比較特別嘅仲有即切烤牛肉,廚師仲會喺上碟之前搵火槍燒一燒,牛肉肉質juicy嫩滑,不過略嫌佢個黑椒汁比較咸。另外即煮意粉係原個巴馬臣芝士輪加黑松露通心粉,呢個比較少見,黑松露好足料,但我覺得通心粉嘅調味可以重手啲
臨食甜品前,俾我發現有得DIY棉花糖,除左係小朋友至愛,大朋友見到都相當興奮
最後終於食甜品甜品嘅選擇就真係唔算好多,雖然呢一刻已經好飽,不過甜品係另外一個胃㗎嘛,如果佢遲下可以加多啲甜品嘅種類就Perfect,因為我知道呢間餐廳其實甜品本身都好出名
總括嚟講,佢呢個自助餐係以親子為主,所以佢有啲食物都會針對返小朋友嘅口味,例如炸雞,薯餅,炸甜薯條等等。另外餐廳都擺咗啲故事書可以俾小朋友睇,一家人慢慢邊食邊玩邊hea,喺山頂來講都算係一個唔錯嘅選擇
2020-11-15