身邊有一個好朋友,平常好少見面,好少wtsapp,但總會將對方放係心裡面的第一位,踏入佢的生日月份,我悄悄地係網上揾到呢間好近佢公司既「熊小館」。✨環境餐廳係megabox既11樓,可以望到樓下溜冰場添啊。門口有2隻人咁高既熊迎接我地,仲有d細size熊仔,可以比我地買走。餐廳面積都幾大,有小朋友玩樂區,又有卡位,仲有長枱咁,幾適合一家大細一齊黎。呢個小朋友玩樂區,除左有煮飯仔既架餐,仲有大量既圖書,b仔b女都岩玩。✨Menu夜晚有個$298既Set for 2,仲可以散叫既,一個意粉大概$80,扒類都係百令蚊就ok,另外仲有兒童餐添。 每張枱都有隻熊仔陪住我地食飯,好cute cute啊!好想餵埋佢食添啊。✨我地叫左呢d:🎃南瓜忌廉湯+ 蒜蓉包呢個湯十分creamy,入口有好濃既南瓜味道,餐廳將南瓜完全煮溶左,都落重忌廉去煮。每一啖都好香南瓜味,濃淡適中,配埋烤得香脆既蒜蓉包一齊食,幾好幾好。🥚法式蛋黃醬焗鮮蘆筍係新鮮蘆荀上面,舖滿左蛋黃醬,蛋黃醬主要係由植物油、蛋、檸檬汁或者醋,同其他調味料所製成既半固體調味醬。蛋黃醬個面烤到脆脆地,好香啊!🐮燒美國殼飼厚切小牛扒伴醋漬野菌我地叫左

✨環境

✨Menu

✨我地叫左呢d:

法式蛋黃醬焗鮮蘆筍
🥚法式蛋黃醬焗鮮蘆筍

🐮燒美國殼飼厚切小牛扒伴醋漬野菌
我地叫左三成熟心肉質好軟好嫩滑,見到入面粉紅色既肉,好吸引。上碟之前仲切好左添啊,好細心,方便我地share食。
跟牛扒一齊上既汁黑黑地,但佢並唔係燒汁,而係紅酒黑醋汁,呢個汁煮到好濃,感覺有d sticky咁,入口酸酸甜甜咁,可以同濃味既牛肉互相襯托。

🍅蕃茄奶油吞拿魚螺絲粉
加入左大量既吞拿魚,再加上大量既蕃茄,每一條螺絲粉都沾滿左吞拿魚碎,又有微酸既蕃茄,越食越開胃啊。

薔薇之戀
🌹薔薇之戀 (+$16)
餐廳係玫瑰花茶,加入柚子蜜,比常見既糖漿更健康更香味,淡淡既玫瑰花味加上幽香既柚子,味道幾特別。

🍋檸檬草氣泡茶
🍋檸檬草氣泡茶 (+$18)
食泰國菜成日都會食到檸檬草,姐係香茅黎既,估唔到係西餐廳都會出現。用左紅茶同七喜沖既,再加左d香茅,飲落有淡淡既紅茶香,而香茅就有淡淡既檸檬香同青草味,比我一種好清新既感覺。

🍫生日版心太軟
🍫生日版心太軟
🍫生日版心太軟(+$24)
其實我帶朋友黎之前,就已經睇過佢menu,有得upgrade呢個生日版心太軟,比朋友一個小驚喜咁。staff仲好好咁同我朋友講生日快樂,朋友見到個心太軟,又驚又喜,我就知道我成功surprise到佢了!
個心太軟入面超full朱古力漿啊,一切開,d朱古力漿就一湧而出,勁流心,入口又唔會太甜,幾岩我地口味。

🍨是日甜品:雪糕
而另一個甜品,就keep反本來既雪糕,我地揀左朱古力味,沾埋心太軟個朱古力漿一齊食,幾正既冰火體驗。

✨總結
呢個$298 二人晚餐既性價比真係好高,2個人平均每人百令蚊。食材新鮮,味道又有誠意,仲有咁多熊啤啤可以影相,我同朋友都覺得好滿意。有時候小小一個驚喜,都可以令身邊既人好開心。
2019-03-13
生日