上次同姐姐去完尖沙咀嗰間616分店食晏覺得好好味,啲牛肉嘅質素真係好有水準,今日見好友要去沙田某間醫院做檢查,就拉佢嚟大圍呢間分店再食啦!有好嘢梗係要推薦大家架嘛係咪(?!)原來呢間店相比起尖沙咀嗰間就細小咗啲,朋友話呢條街啲舖頭間間都係咁細架~果然係個<沙田友>,呢區真係佢仲熟過我。小店入面嘅裝修都好似襯番個地區風格咁,一樣咁有老香港嘅情懷,無論牆身抑或枱櫈都係好似七八十年代嘅冰室咁,最近中秋將至,佢哋仲傳統燈籠高高掛,寧舍有味道 睇一睇個餐牌,原來呢間分店嘅午餐就只做三個套餐姐,質素好嘅嘢,通常都係專注做到最好,自然會有忠實粉絲支持~我好友見我講到個芝士紅燒牛肉麵咁好食,所以佢就嗌咗呢個啦~咁我當然要試第二款,所以就叫咗個牛四寶湯飯喇。牛四寶湯飯$48蚊,牛四寶係咩呢?原來即係牛筋+牛腩+牛腱+牛仔骨,食呢個飯嘅感覺同個牛肉麵完全唔同,上次食麵係覺得好惹味同埋係濃味嘅一款嘢嚟。今次食呢個飯覺得好清新,因為佢裡面個湯原來係好清甜好好飲,唔好見佢個盅細細,我撈極都仲有嘢食,裡面又有紅蘿蔔又有西芹又有白蘿蔔,呢啲蔬菜全部都吸收哂湯嘅精華,入哂味又夠腍,啲四寶牛又好正,塊牛
牛四寶湯飯

牛四寶湯飯$48蚊,牛四寶係咩呢?原來即係牛筋+牛腩+牛腱+牛仔骨,食呢個飯嘅感覺同個牛肉麵完全唔同,上次食麵係覺得好惹味同埋係濃味嘅一款嘢嚟。今次食呢個飯覺得好清新,因為佢裡面個湯原來係好清甜好好飲,唔好見佢個盅細細,我撈極都仲有嘢食,裡面又有紅蘿蔔又有西芹又有白蘿蔔,呢啲蔬菜全部都吸收哂湯嘅精華,入哂味又夠腍,啲四寶牛又好正,塊牛腱我食完仲想再食,牛仔骨嘅牛肉好似入口即化咁,一面用啲湯嚟撈飯一面食呢四寶簡直就係超級享受,個湯好似係將啲牛味逼哂出嚟咁

芝士紅燒牛肉麵

芝士紅燒牛肉麵$48蚊,我個fd一向都係口味偏重嘅人,呢碗麵就真係啱哂佢啦~同埋佢又咁鍾意食辣嘢,呢個紅燒湯底帶啲辣味,連我個fd都話我冇介紹錯,佢都好同意啲牛肉好入味,肉質又夠腍,真係好似同我去咗台灣食牛肉麵咁,佢住喺呢度附近就可以成日嚟食啦。
娃娃菜+唐生菜

女仔都係比較鍾意均衡飲食,食餐飯又點可以冇菜落肚呢?一人點一碟唔洗爭,跟餐加$9蚊就得喇,如果怕佢白烚唔夠味,職員都俾咗一小碟豉油唔洗驚。我就唔點豉油嘅,啲菜夠新鮮就咁淥完已經好鮮甜

2018-09-19
牛四寶湯飯