2024-03-17 58 瀏覽
《心鉄板燒 - 尖沙咀》近排都會成日見我周圍食好西,因為生日月丫嘛☺️今次同車車 @kchelseapy 又去左食鐵板燒😉今次呢間餐廳位於亞士厘道既大廈入面,望住靚靚海景食飯真心係覺得好爽好滿足😌今次我同車車性格比好高既鐵燒精選套餐,人均$890有齊沙律、餐湯、鐵板海鮮、主菜、食鐵板燒必有既炒飯同炒什菜同埋甜品🍮食物既種類都幾多,絕對夠飽☺️💁🏻‍♀️野菜沙律及餐湯睇得出餐廳花咗心思喺第一道菜度,用蟹肉南瓜蓉砌成咗一個心心型嘅小菜,連沙律上面嘅玉子燒都有佢哋餐廳個名,沙律食落新鮮同埋幾開胃,餐廳方面我同車車各自揀咗一款唔同嘅,我鍾意黑松露蘑菇嘅味道,所以必然係要從松蘑菇湯👍🏻質地好濃稠,飲得到蘑菇嘅香濃,絕對係蘑菇湯愛好者必選之一💁🏻‍♀️大虎蝦配蕃茄辣汁師傅製作大虎蝦嘅過程我哋全程直擊住,蝦嘅肉質彈牙而且鮮味,蝦頭部份有蝦膏可以一併食埋,配上微微香辣嘅蕃茄汁,食落幾開胃,師傅將蝦腳都煎到脆卜卜,可以一併食埋💁🏻‍♀️大連鮑魚配脆煆醬接住落嚟就係食鮑魚嘅時間,鮑魚嘅海水味重,我個人覺得同個脆蝦醬嘅味道好夾,雖然呢度菜個重點係鮑魚,但係我覺得個脆蝦醬完全係意料之外好食,鮑魚滑彈牙,本身已經帶有鹹香
《心鉄板燒 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️野菜沙律及餐湯

💁🏻‍♀️大虎蝦配蕃茄辣汁

💁🏻‍♀️大連鮑魚配脆煆醬

接住落嚟就係食鮑魚嘅時間,鮑魚嘅海水味重,我個人覺得同個脆蝦醬嘅味道好夾,雖然呢度菜個重點係鮑魚,但係我覺得個脆蝦醬完全係意料之外好食,鮑魚滑彈牙,本身已經帶有鹹香味,好滿足😌

💁🏻‍♀️石班柳配他他醬

接住落黎既都係海鮮,軟滑既石班魚塊經過煎香後外皮微脆又帶點煙韌,旁邊有件醃漬咗嘅蕃茄乾,有助為魚肉提鮮,再點上特製既他他醬後,味道會更加香濃

💁🏻‍♀️特級牛柳配梅漬
我終於到左主菜啦,我同車車一人一款菜式share食,特級牛柳咬落軟熟無渣,五成熟就最啱不過了,廚師已經為牛肉輕輕調味,唔洗再額外點醬汁,食完再食埋粒梅漬蕃茄就啱曬

💁🏻‍♀️神户黑豚薄燒配蘋果蓉

另一個主菜我地揀左黑豚肉薄燒,個人覺得口味比牛柳更加濃郁重味,豚肉包住左韓國泡菜,味道辣辣地,配上清清地既蘋果蓉可以中和番油膩感,好創新既配搭

💁🏻‍♀️樱花蝦高菜漬炒飯及炒什菜

最後一道菜當然係炒飯同炒雜菜,師傅喺我哋面前用鐵板炒飯,可以睇到佢既手勢之餘,個香味爆發出黎都的確係會令人胃口大開,飯炒得夠乾身,粒粒分明而且帶有油香,櫻花蝦為個飯帶出左另一層鮮味同口感,而最正嘅一定要改面頭嗰個荷包蛋,蛋汁混和埋炒飯一齊食簡直係完美嘅配搭;而炒什菜既味道清新又爽口,芽菜爽脆得黎又清甜,食完個炒飯之後清清味蕾就最好不過

💁🏻‍♀️開心果雪糕配焦糖脆多士

甜品方面,師傅都好用心去製作,超開心嘅係竟然有開心果雪糕可以選擇,個焦糖多士即場製作,脆卜卜用嚟點雪糕就最夾啦,開心果雪糕唔算太甜,奶味較重,仲食到粒粒嘅果仁☺️最開心嘅係店員喺碟上面畫咗兩隻好可愛嘅公仔俾我哋😊睇得又食得
2024-03-11