係中環做完野,有兩間想食既都冇開🥹就隨便入左呢間叫一起食堂既台灣野~一黎係見到下午茶menu好抵食,仲要係中環,我地連查都冇查過網上食評就入左去🤣我地order左兩份下午茶,下午茶一份主食配一份小食,跟餐仲可以半價叫台式飲品。魯肉飯($38)飯既份量好多,下午茶食都好飽,魯肉既調味剛剛好 。但因為飯太多,顯得魯肉既份量好少,個人鐘意魯肉撈哂成碗飯後,每一啖飯都食到魯肉😂當然下午茶呢個價錢唔可以要求太高,如果飯既份量少1/3咁就應該剛剛好。跟飯會配半隻滷蛋,蛋正常但滷水味唔夠濃,可能浸得唔夠耐🤔另外小食我揀左雞翼,竟然有兩大隻滷水雞翼!反而雞翼整得好入味,而且肉質夠嫩😋豆乳素菜烏龍麵($38)配鹽酥雞烏龍麵麵質幼滑好好食👍🏻豆乳湯都飲到豆乳味,不過唔算濃,相對清淡。配料有蘿蔔、粟米粒、小棠菜、香菇、腐皮,一睇就知好健康,岩哂要減肥既女小編食🤣鹽酥雞炸得啱啱好,個人覺得比台灣烤既更好食!之前係台灣食都覺得佢地果邊偏重口味,鹽酥粉會落太多,呢間落粉既份量剛剛好👍🏻小食份量都好多,下午茶跟餐小食都有6、7塊鹽酥雞塊~.另外我地半價order埋兩杯飲品:仙草奶茶同埋仙草冬瓜茶兩杯都幾好飲😆仙草奶
係中環做完野,有兩間想食既都冇開🥹
就隨便入左呢間叫一起食堂既台灣野~

魯肉飯

魯肉飯($38)
滷水雞翼

豆乳素菜烏龍麵

豆乳素菜烏龍麵($38)配鹽酥雞
烏龍麵麵質幼滑好好食👍🏻
另外我地半價order埋兩杯飲品:
仙草奶茶同埋仙草冬瓜茶
兩杯都幾好飲😆
仙草奶茶甜度適中好解渴;仙草冬瓜茶女小編覺得偏甜左少少🤏🏻
半價完每杯12蚊但都好大杯,平時出面叫一杯都要廿幾蚊,依家12蚊就有超抵飲!🤩
總結:我地最後埋單岩岩好$100!
雖然係下午茶,但係中環呢個地段可以用呢個價錢食下午茶都幾吸引,而且質素唔算差🤤
平時去是但一間台式飲品店叫兩杯野飲都要$60-$70,依間用$100就可以食飽飲飽,超抵😆😆
2023-04-03
魯肉飯