2023-12-02 1725 瀏覽
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!第一次係誤打誤撞喺中環搵嘢食搵到呢間 食過一次之後簡直想再encore😆份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙食物質素不錯,豆乳味濃郁,蜆冇沙,麻辣香味俱全,滷肉肥瘦均勻,仲有熱辣辣既地瓜條,同埋軟糯適中嘅芋圓😋服務態度良好,基本全部員工都好Nice好親切,會拎佢哋自製嘅辣椒醬俾我哋試,又會幫我地加花奶(因為我哋個碗花奶比較少)。整體上都會盡量配合顧客嘅需求🥰喺中環呢個比較物質昂貴嘅地段嚟講,一個lunch $7x $8x 可以食到份量咁足又好味嘅餐廳即係比較少有~~
今次係第二次過嚟呢間餐廳食lunch~!!

份量適中,甚至對於女仔來說算是比較大,滿足感🆙🆙🆙

2023-11-30
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
  • 芋圓仙草凍
  • 魯肉飯
  • 日式清酒蜆烏龍麵
  • 麻辣鴨胸鴨血湯麵
  • 地瓜條
2023-11-19 1504 瀏覽
有日放工之後就落咗灣仔食嘢😬試咗一間外觀乾淨企理嘅台灣料理☺️送餐時間超快😂食物質素都唔錯,快靚正~滷肉飯 $52價錢親民又好食。啲肉醬滑嫩鮮美,搭配上軟綿嘅米飯,味道真係一流😬黑糖豬軟骨飯 $82啲豬軟骨燉得好入味🥹🥹配上特製嘅黑糖醬汁,口感酥軟,入口即化🙌🏻❤️‍🔥特別鐘意佢嘅甜而不膩嘅風味!泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~炸花枝丸 $42外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️

滷肉飯 $52

黑糖豬軟骨飯 $82

泠泡自桃鳥龍茶加仙草 $30
消暑又清新🤔茶味濃郁,配合仙草清甜,好解渴~

炸花枝丸 $42
外脆內軟,特別適合當成開胃小食☺️
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂今天来到位于湾仔的一起食堂,很是喜欢他们家的盐酥鸡,总是念念不忘的,这一次肯定要来吃个够!这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!都是二十多块,划算❤️盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。牛三宝面🍜实在是太丰盛了!里面包括牛筋、牛腩、充满咬口的牛丸、和吸满了满满牛肉汁的萝卜。面的部份也是非常不错!猪软骨糖心蛋饭份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了软腍腍的,软骨部份有的已经成为啫喱状,入口即溶,太邪恶了吧!糖心蛋也是份外的好吃。——————为食分界线——————📍 一起食堂湾仔轩尼诗道153号地铺人均消费: $80
人均$80起|湾仔|台湾菜|一起食堂

这次我们点了珍珠奶茶,外加仙草!
都是二十多块,划算❤️

盐酥鸡一如以往的酥脆,咸香对味极了。

牛三宝面🍜

猪软骨糖心蛋饭
份量毫不吝啬!快要把肚子撑爆了
糖心蛋也是份外的好吃。

——————为食分界线——————
📍 一起食堂
湾仔轩尼诗道153号地铺

人均消费: $80
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️今日試一起食堂 ❣︎ 終於同個好耐冇見嘅朋友出去食飯❤️喺中環接佢收工後,周圍fing咗陣,決定去間朋友話過唔錯嘅餐廳💁🏻‍♀️以中環物價嚟講,非常錫住學生哥荷包!🥹同埋質素唔錯,幾值得去💃🏻💃🏻✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)見到呢個item覺得幾趣致,決定嗌個試吓伏🫣唔伏很好!佢嘅湯底好香豆味,飲落雖然淡味咗啲,但唔會好奇怪:佢有小小嘅鹹味,唔甜(本身以為會係甜甜地)👍🏼雞肉睇落好似日式叉燒,好嫩滑,唔錯唔錯❣️2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)朋友嗌的,睇落冇咩特別,但食落幾有驚喜!冷烏冬沾啲柚子汁,食落超~清新,一解夏夜暑熱🌬️吉列海鮮外皮脆卜卜,但唔會油膩,配埋清爽嘅冷烏冬實在好正!🍥✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎可能我哋臨近收工先去幫襯,店員有啲惡🥲但見佢呢個價位咁好食,都可以接受嘅~(就係我呢啲怕事人助長咗香港🍉侍應問題哈哈)下次都要自己食個柚子汁烏冬!🍜

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

1️⃣ 特濃豆乳雞烏龍麵 ($89)

2️⃣ 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁 ($89)

✂︎-----㋖㋷㋣㋷線-----✂︎

吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁
2023-09-22
吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁
2023-09-08 803 瀏覽
一直在中環看到午餐很多人排隊沒有嘗試過,朋友說很快可以排到,嘗試了一下裡面鋪頭其實有上下兩層,等位還是挺快的,lunch 1點到大概等十幾分鐘。三杯雞是空口吃,東北人都會覺得很咸的程度。雖然只有三五塊塊雞,我蠻大食的但沒吃完,因為咸要多配飯。下次再試下其他⋯⋯有配適口小菜,一口的含量。性價比不能說很高吧。但路過看著招牌總是很想試一次,地點又很方便。奶茶滿分,無糖是真的很無糖,仙草份量也很足!是很少見的好喝,可能微糖會更適口!

有配適口小菜,一口的含量。

三杯雞
三杯雞
2023-09-07 493 瀏覽
經常經過這店,開了很久,看來好像不錯,便找一天和太太進去晚餐。無奈食物不符預期,牛肉麵有點酸宿,不太食到牛味,也不太覺得有辣味。牛肉份量一般,牛肉都算淋。好的是麵的份量還可以,但吃落有點油,都飽肚。鰻魚飯還可以,饅魚夠長,夠彈,味道亦都足夠;飯也不錯,很有飯香。而且有醃蘿蔔和菜,有台灣的味道。兩個餸都很快就送上,但都不熱⋯另外店內較大空間的地方還有座位,但店員卻為方便收工而安排我在狹窄的一邊座位,即是要求亦只稱不可以,實在令人失望。
兩個餸都很快就送上,但都不熱⋯

原條蒲燒鰻魚飯
紅燒牛肉麵
2023-09-04
原條蒲燒鰻魚飯
🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89白雪雪豆乳湯底甜甜地🥛,鍾意佢夠養生唔油亦唔太咸😝,雞肉卷肉滑皮薄🍗,烏龍麵滑溜,但又唔會太淋有咬口,似烏冬不過幼身啲😉,仲有兩個油豆腐同小棠菜🥬,湯豆腐吸湯👍🏻前菜有中草沙律🥗、蕨餅、枝豆🍡芋圓仙草凍+$14大舊仙草,配花奶,估唔到迷你都有咁多粒芋圓,有地瓜、紫薯、芋頭🍡,粒粒到煙韌有咬口,最出色最濃味系芋頭味,有芋頭粒😍,食完好飽😂.✨小店座位多,有樓上座位,木枱凳,野食唔錯同特別,好肉豆乳烏龍麵就唔常見,不過相對價錢較貴
🍜特濃豆乳雞烏龍麵 $89

前菜有中草沙律🥗、蕨餅、枝豆

🍡芋圓仙草凍+$14
2023-08-31 228 瀏覽
同阿女喺上環上完堂,佢話要食滷肉飯。本來想去阿元,但係點知阿元搬咗去勁遠,唯有即刻上OpenRice search,睇吓附近有乜嘢台灣嘢食。點知搵到呢一間「一起食堂」!我哋係星期六,午餐時間,人頭湧湧,超級多人😰好彩等咗一陣就有二人枱😮‍💨。因為想試吓佢個推介花雕麻油雞湯底,真係幾好味,酒味唔太濃,小朋友都可以食。眼闊肚窄下,叫埋鹽酥雞,點知太多,最終外賣打包。味道非常好👍🏻同埋跟餐有大大杯台式飲品,都算抵食!下次會再嚟,係中環食台式嘢嘅一個好推介👍🏻
中環唔係得fine dine既!一起食堂主打日台菜,一set成個寶盒咁用平民價錢已經食得好豐富好飽肚!🙆🏻‍♀️夏日熱辣辣,我推介吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁💁🏻‍♀️清新嘅柚子汁配上彈牙既日本烏冬真係好解暑!酸酸甜甜好開胃👅吉列豬扒正常質素,如果炸得再鬆軟啲就更加正喇,豬扒大大塊都好飽肚😚掛住台灣地道味道要試佢地既台式滷肉飯🥰滷肉半肥瘦,好有口感同食慾😉仲跟埋一隻糖心蛋,拌飯一流👅👅👅帶少少日本風味既有黑糖豬軟骨飯💁🏻‍♀️要讚一讚豬軟骨整到好軟腍👍🏻👍🏻黑糖味道略為可以加強🙆🏻‍♀️呢個打工仔午飯嚟食嘅話一定可以食到好飽肚!😍小食試咗佢哋嘅鹽酥雞同埋麻辣豬耳😚兩款都推介!鹽酥雞有台式風味,都幾酥脆香口🤩麻辣豬耳好惹味!唔算好辣,但係香料十足!| 吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁 $82|台式滷肉飯 $69 | 黑糖豬軟骨飯 82📍 中環域多利皇后街2號地舖🌟人均消費:$51-100🌟菜式:#goodgirltummy台灣菜 #goodgirltummy日本菜🌟地區:#goodgirltummy中環
吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁

吉列豬扒冷烏冬伴柚子汁
台式滷肉飯
黑糖豬軟骨飯
2023-08-28 210 瀏覽
本身覺得佢嘅<<特濃豆乳雞烏龍麵>>($89)幾好食幾有驚喜🙂因為佢嘅豆乳湯好濃,好重豆乳味💯雞卷嘅肉質仲要嫩滑唔嚡唔韌👍🏻烏冬超滑~成件事清得嚟會想追食追飲佢個湯嘅感覺😋附送嘅三款小食:中華沙律、紫薯、嶡餅,都冇乜特別🙃追加嘅<<酥炸地瓜條>>($42)都係一般,嫌佢有幾條炸到過咗火添😅如果可以提供酸梅粉可以有助解膩~.令我唔想encore佢嘅原因係💁🏻‍♀️我哋唔係叫<<原條蒲燒鰻魚飯>>但佢俾咗我哋…呢個係全個menu最貴嘅item! 價值$149-佢氹我哋話好食,仲話最多計番我哋本身叫嘅<<魯肉飯>>價錢👉🏻$69👈🏻.Alright…咁我哋唯有接受佢呢個offer 啦!我哋都唔想浪費食物…但最後佢都係收番我哋鰻魚飯嘅價錢…我就有種覺得佢焗我食貴嘢嘅感覺囉🤷🏻‍♀️
因為佢嘅豆乳湯好濃,好重豆乳味💯
雞卷嘅肉質仲要嫩滑唔嚡唔韌👍🏻
烏冬超滑~
成件事清得嚟會想追食追飲佢個湯嘅感覺😋

附送嘅三款小食:中華沙律、紫薯、嶡餅,都冇乜特別🙃
如果可以提供酸梅粉可以有助解膩~
令我唔想encore佢嘅原因係💁🏻‍♀️
我哋唔係叫<<原條蒲燒鰻魚飯>>但佢俾咗我哋…
呢個係全個menu最貴嘅item! 價值$149-
Alright…咁我哋唯有接受佢呢個offer 啦!
我哋都唔想浪費食物…
但最後佢都係收番我哋鰻魚飯嘅價錢…
我就有種覺得佢焗我食貴嘢嘅感覺囉🤷🏻‍♀️
2023-07-15
  • 特濃豆乳雞烏龍麵
2023-08-27 168 瀏覽
食物味道非常一般,而且超級無敵咸,牛肉麵湯底是胡椒粉加老抽加味精水的味道!蔥油土雞飯的雞肉咸而且乾。鹽酥雞只有幾件是有雞肉,其他全部是粉。那個升級甜品仙草芋圓,店員直接從雪櫃拿出來一小碗出來☹️,味道是山花淡奶加涼粉和麵粉的味道。食物味道差已經不是重點,而且店員的態度也非常差,兩位比較老的店員好像趕客一般,那位阿嬸店員在客人用餐期間不斷來回踱步,用着一個非常不友善的眼神盯着我們!好像是我們趕快吃完快點走一樣。以後唔會再幫襯。
2023-08-27 123 瀏覽
餐廳外表不起眼,而且內在環境亦比較簡單,符合食堂的名稱。醉雞麵大大碗,酒香撲鼻,食慾大增。麵內有龍眼肉,枸杞,冬菇,菜等配料,看得出不是簡簡單單,而是用心製作。雞肉吃下去,也嫩滑,配上有酒味的湯底,整體比想像中出色。而鹽酥雞味道亦不差,新鮮熱辣,香脆可口,小食必叫之選。台灣香腸,配有蒜片,喜歡重口味的朋友可以試試。而我只吃香腸不加蒜片,已經覺得滿足。經過中環,又多一間價錢不太貴的台灣餐廳可以選擇,推薦大家一試。
餐廳外表不起眼,而且內在環境亦比較簡單,符合食堂的名稱。

而鹽酥雞味道亦不差,新鮮熱辣,香脆可口,小食必叫之選。

2023-03-19
  • 花雕麻油雞湯麵
每次經過看到他們的門面都以為他們是食日式料理的,但望真啲先發現係食台灣野🙊入面的位置不算太大,座位會有些迫夾,但整體來說還可以價錢方面,在中環這個地段來說,很正常,而且可以選擇的款式也不少而且有下午茶可以,雖然款式上沒那麼多,但絕對抵食花雕麻油雞湯麵 $92 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟一上枱就聞到好濃的藥材味,而且旁邊的小杯裝住的就是花雕,一倒落去,花雕味則刻湧入我的鼻腔;而且花雕預熱之後,食落冇咩酒味,反而是藥材味比較濃,麵吸晒湯底的精華,食完個人會即刻暖曬雞肉食落入味得來,仲好滑身;另外,旁邊還有小甜薯、蕨餅和海草,味道就普通,正常水準台式貢丸湯麵 $48 推薦指數🗯️:🌟🌟同行人士因為唔係好肚餓,就叫咗一個下午茶,外觀上和味道上都沒有剛才那個花雕麻油雞湯麵那麼吸引,味道好普通,就算係平都唔會特別想叫鹽酥雞 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟不過下午茶配的小食選了鹽酥雞,食落好脆,而且入味爆曬汁🤤好正,而且味道不會過鹹,係好高質的鹽酥雞珍珠奶茶 +$14 推薦指數🗯️:🌟🌟就平時出街好容易就買到的那種手搖珍珠奶茶的味道,不難喝也不是特別好喝價錢雖然偏貴,但是真係幾值得一試以上均是我個人觀感,每個人嘅口味

入面的位置不算太大,座位會有些迫夾,但整體來說還可以

而且有下午茶可以,雖然款式上沒那麼多,但絕對抵食

花雕麻油雞湯麵 $92 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

台式貢丸湯麵 $48 推薦指數🗯️:🌟🌟

鹽酥雞 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟🌟

珍珠奶茶 +$14 推薦指數🗯️:🌟🌟

價錢雖然偏貴,但是真係幾值得一試

2023-08-17 100 瀏覽
中午用餐高峰時間,入座後點好餐,旁邊兩位客人離座後,職員禮貌地要求我掉位,以便騰出4個相連座位給正在等位的客人,我當然樂意配合,職員馬上協助,將飲料移到另一張枱,連聲道謝不只,還給我的飲料免單,到櫃面埋單還再三叮囑收銀員要免收飲品。這是我在香港久違了的殷勤服務。最近香港市民峰擁北上消費,令原本生存不容易的香港食肆叫苦,但業介可知除了價錢之外,服務才是死因,職員無禮、限制用餐時間⋯⋯等,都好「趕客」。

2023-08-16
  • 吉列海鮮冷烏冬拌柚子汁
2023-08-16 122 瀏覽
食物正常,價格以中環黎講合理;但服務就完全0分:事件1:一入到店內,店員A話我兩位,就要坐1號枱,好啦咁我坐啦,一坐低,店員B:「喂!你坐第二張啦,呢張枱我用黎摺緊外賣紙呀,你睇唔到咩?」我:「吓?果位店員叫我坐㗎咋。」店員B :「你坐嗰張啦,我呢度摺緊外賣紙,你點坐啫!」成個感覺好似係我錯咁..咩事呀?事件2:野食到果時,由於我背住走廊坐,唔會見到店員要起菜,佢唔該都冇聲,就用餐盤個角係咁篤我,篤左我兩下先講句唔該;然後因為店員上菜動作大,又差啲碰跌隔籬枱嘅嘢食。
食物正常,價格以中環黎講合理;但服務就完全0分:

事件1:

我:「吓?果位店員叫我坐㗎咋。」
店員B :「你坐嗰張啦,我呢度摺緊外賣紙,你點坐啫!」

成個感覺好似係我錯咁..咩事呀?

事件2:
2023-08-09