浜滝

Hamataki
九龍城出晒名多好o野食不在話下,漫步於縱橫交錯o既舊樓堆之中,隨時有新發現。呢間居酒屋,裡裡外外都充滿日式風情;鋪頭唔大間,細細地、o黎飲兩杯,傾下密偈應該會幾好feel。前菜酒盜芝士($68 未加一) 係menu 上o既店長推介之一,o係香港o既日式餐廳唔算常見,感覺地道!將鰹魚o既肝直接淋在cream cheese 上面,附上紙菜,侍應哥哥教我地可以用紙菜夾起o黎食。佢話如果覺得比較鹹,如果唔夠紙菜仲可以再加,是貼心的~個酒盜芝士聞起o黎有少少腥,食落味道亦非常濃郁,個肝同埋芝士都係。會咁濃味因為佢suppose 係一個佐酒菜,o係當地因為「好食到係咁送酒搞到d 酒無晒」因而得名。雖然我地無叫酒飲,不過以柚子蜜梳打($25) 代替sake,也是唔錯。伊勢海老姿焼き($688) 一龍蝦二食,先有足料原隻刺身,燒至半熟,上面仲整埋一pat 海膽,睇到人口水直流……咁大隻舊肉自然厚身,啖啖肉讓人十分滿足,海膽也係輕輕烤過,多點烘焙o既氣息。一啖擺晒入口,讓海鮮o既鮮味o係口中爆發,簡直ichiban!食完個龍蝦個肚,侍應哥哥就會收番個頭,再煮成龍蝦湯or 粥。In the meantim

酒盜芝士 ($68)

柚子蜜梳打 ($25)

伊勢海老姿焼き ($688)
伊勢海老姿焼き

食完個龍蝦個肚,侍應哥哥就會收番個頭,再煮成龍蝦湯or 粥。In the meantime 一於食d 串燒過下口癮,嗌o左鰻魚串($38)、柚子雞($26) 同埋雞軟骨串($16)。幾喜歡前二者o既醬汁,個雞軟骨層皮同內裡也卜卜脆der~
鰻魚串 ($38)、柚子雞 ($26)、雞軟骨串 ($16)

原來龍蝦二食會煮到兩兜出o黎,所以實際上可以揀要一個龍蝦湯同一個粥都ok。咁呀貪心o既我地就梗係試多樣o野啦……兩鍋都吸晒d 蟹黃呈橙色,湯加入豆腐、白菜等多多蔬菜,味道清甜;粥唔會似廣東粥咁煮得咁綿,尚會食到粒粒飯粒,連埋湯汁一整吃,umaiii.....!!!
龍蝦湯
龍蝦湯
龍蝦粥

最後叫個明太子三文魚石鍋飯($88) 晾下肚仔,d 三文魚有住creamy o既醬汁甜甜的,食完個人超飽肚呀!
明太子三文魚石鍋飯 ($88)
酒盜芝士 ($68)
伊勢海老姿焼き ($688)
伊勢海老姿焼き
龍蝦粥