M佬:唔該,我要一個特餐呀A姐:特餐?特餐有咩食㗎?店員:同早餐一樣囉A姐:咁早餐係咩嚟㗎﹖店員:同茶餐咁上囉A姐:咁茶餐又係咩嚟㗎﹖店員:唓,茶餐咪即係快餐A姐:快餐食咩架﹖店員:快餐同特餐一樣㗎(誤…wakaka)佐敦有澳牛,原來九龍城都有,同佢分庭抗禮嘅就係澳牛第三代傳人開嘅九龍城侯王道聯發茶餐廳,一樣係主打炒蛋,同港式常餐!所以,我哋要一個特餐、一個茶餐、一件公司三文治、一件法蘭西多士、一杯凍檸樂同一杯紅荳冰啦!特餐(牛油多士+火腿炒蛋+沙嗲鮮牛肉出前一丁)沙嗲牛肉麵可揀米粉、意粉、通粉或出前一丁,但M佬話,識食沙嗲牛一定係配出前一丁!牛肉夠哂新鮮,又滑又腍,而沙爹味嘅辣度適中,味道香濃!令到牛肉同出前一丁都索晒沙嗲汁,夠晒入味!而最驚喜係,同坊間嘅麵底相比,一啲都無偷工減料,大大碗好滿足!而火腿炒蛋就係呢度嘅招牌!炒蛋夠晒滑溜,仲好香蛋味添!聽講,呢度嘅炒蛋,你點炒都學唔到,因為有家傳秘方㗎!想試就只可以嚟到聯發喇!而牛油多士仲係厚多牌,好香脆,牛油仲好香,唔錯!茶餐(牛油多士+火腿炒蛋+叉燒湯意)叉燒麵可揀米粉、意粉、通粉或出前一丁,但M佬話,識食叉燒一定係配意粉!叉燒半肥
M佬:唔該,我要一個特餐呀

A姐:特餐?特餐有咩食㗎?

店員:同早餐一樣囉

A姐:咁早餐係咩嚟㗎﹖

店員:同茶餐咁上囉

A姐:咁茶餐又係咩嚟㗎﹖

店員:唓,茶餐咪即係快餐

A姐:快餐食咩架﹖

店員:快餐同特餐一樣㗎

(誤…wakaka)

茶餐(牛油多士+火腿炒蛋+叉燒湯意)
叉燒麵可揀米粉、意粉、通粉或出前一丁,但M佬話,識食叉燒一定係配意粉!叉燒半肥半瘦,啱啱好!意粉又唔會好糊,而湯底都有濃香雞湯味,唔錯唔錯!

公司三文治(豬)
公司三文治有牛肉同豬肉兩種選擇,我哋就選擇咗豬。除咗炒蛋之外,仲有午餐肉、火腿、蕃茄、雞蛋、芝士同酸瓜,三層麵包厚,多士外層脆卜卜,而餡料就夠哂Juicy,一啖咬落去,真係無晒儀態,但好味就得啦!

法蘭西多士
依家好多西多士,都會係內部加入花生醬,甚至陳出不窮加入奶黃等,不過,呢度嘅法蘭西多士就夠傳統,只靠外層嘅牛油同糖漿吊味。可幸係西多士炸得外脆鬆軟,仲係金黃色。之但係我哋都鍾意花生醬!

凍檸樂、紅荳冰
凍檸樂
凍檸樂未又係檸檬+可樂!但亮點係用上支裝可樂!
紅荳冰
而紅豆冰嘅紅豆就嚴選天津紅豆,大大粒、漲卜卜,味道啱啱好,又唔會太甜。

所以話九龍城又點止泰國餐廳呢?!
2017-03-04
凍檸樂