2018-12-28 405 瀏覽
嚟到聖誕假嘅最後一日,我同男朋友嚟到九龍城食好西!本身見到咁多唔同嘅泰國餐廳都唔知揀邊間好,直到行到呢間餐廳。見佢一間鋪開成三個鋪位,而且間間都爆爆地,咁好生意一定好食啦🤣1. 泰式生蝦啲蝦好新鮮,好彈牙!泰式汁夠酸夠辣好惹味,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味。2. 冬陰功湯冬陰功湯非常足料,有蝦、菇、番茄等等嘅配料。蝦肉彈牙,冇霉。酸辣得嚟唔過火,唔會飲到個胃俾火燒咁,好溫和。3. 泰式串燒(豬/牛/雞)呢個好食到要encore, 所有野都燒得啱啱好,超juicy. 特別係豬肉,連我呢啲唔多鐘意食豬嘅都覺得好好食,香口得嚟又冇豬燥味。加埋沙嗲汁,超正!4. 芒果黑/白糯米飯呢個係全晚嘅亮點🤩椰汁超香甜,可能比一般人嘅口味甜,但我就覺得啱啱好😋黑糯米超腍,超索味。相比之下,白糯米就差啲,冇咁索味同比較硬。芒果超甜,好好食!就算食到飽哂,我同男朋友都要每人叫一個😍

1. 泰式生蝦
泰式生蝦

2. 冬陰功湯
冬陰功

3. 泰式串燒(豬/牛/雞)
泰式串燒

4. 芒果黑/白糯米飯