2020-03-11 926 瀏覽
九龍城有小泰國之稱,但係其實係個到食泰國菜都幾貴下。呢間餐廳有得食越南菜同泰國菜,而且價錢合理,店舖門面大。客人坐嘅位置寬敞舒適。叫左菠蘿炒飯,泰式炒通菜,再加兩杯飲品,划算!
2019-04-14 527 瀏覽
今天想吃泰菜,其實耐不耐就會咁㗎啦。於是由MTR樂富一路散步就來到九龍城。突然一陣大雨,咁啱來到金寶,咁就入咗來。2人連飲品點咗4樣嘢。有椰青海鮮焗飯,冬蔭功,串燒沙爹及三式冰。好大一個椰青飯,三隻大蝦鋪喺面,而下面就有濃味椰汁飯,有切成一條條同埋煮得好腍嘅椰肉,以及雜菜粒同埋两隻size唔细嘅魷魚仔,好味,但似乎甜咗少少;冬蔭功亦係正正常常地味道,酸酸哋,辣辣哋;串燒就豬,牛,肉各二串,就算冇碟咖哩醬汁都好吃,除咗牛串熟咗啲。三色冰椰味濃,够冰凍已足够。
突然一陣大雨,咁啱來到金寶,咁就入咗來。

冬蔭功亦係正正常常地味道,酸酸哋,辣辣哋;

三色冰椰味濃,够冰凍已足够。

2018-12-28 405 瀏覽
嚟到聖誕假嘅最後一日,我同男朋友嚟到九龍城食好西!本身見到咁多唔同嘅泰國餐廳都唔知揀邊間好,直到行到呢間餐廳。見佢一間鋪開成三個鋪位,而且間間都爆爆地,咁好生意一定好食啦🤣1. 泰式生蝦啲蝦好新鮮,好彈牙!泰式汁夠酸夠辣好惹味,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味。2. 冬陰功湯冬陰功湯非常足料,有蝦、菇、番茄等等嘅配料。蝦肉彈牙,冇霉。酸辣得嚟唔過火,唔會飲到個胃俾火燒咁,好溫和。3. 泰式串燒(豬/牛/雞)呢個好食到要encore, 所有野都燒得啱啱好,超juicy. 特別係豬肉,連我呢啲唔多鐘意食豬嘅都覺得好好食,香口得嚟又冇豬燥味。加埋沙嗲汁,超正!4. 芒果黑/白糯米飯呢個係全晚嘅亮點🤩椰汁超香甜,可能比一般人嘅口味甜,但我就覺得啱啱好😋黑糯米超腍,超索味。相比之下,白糯米就差啲,冇咁索味同比較硬。芒果超甜,好好食!就算食到飽哂,我同男朋友都要每人叫一個😍

1. 泰式生蝦
泰式生蝦

2. 冬陰功湯
冬陰功

3. 泰式串燒(豬/牛/雞)
泰式串燒

4. 芒果黑/白糯米飯
芒果黑/白糯米飯

泰式生蝦
冬陰功
泰式串燒
芒果黑/白糯米飯
2018-09-02 345 瀏覽
想食泰國菜,就會諗去九龍城。去九龍城食泰國菜,就一定會提起金寶泰國菜館呢間老字號,相信大部分人都食過啦。而我就已經好幾年無踏入過金寶。無記錯以前係叫waiter落單既,宜家轉左自己寫紙仔落單,其實方便左唔少酸辣鳳爪 平時唔係好食得辣既我都覺得好好食,必encore生蝦刺身啲蝦好新鮮主食就叫左炒菜,泰式炒金邊粉,青咖哩雞肉同埋豬頸肉本人覺得最好食係豬頸肉,燒得好香飲品方面就叫左椰青同珍多冰,呢兩樣都係食泰國菜必叫 而金寶係呢方面都好出色

酸辣鳳爪
平時唔係好食得辣既我都覺得好好食,必encore

生蝦刺身
啲蝦好新鮮

主食就叫左炒菜,泰式炒金邊粉,青咖哩雞肉同埋豬頸肉

本人覺得最好食係豬頸肉,燒得好香

飲品方面就叫左椰青同珍多冰,呢兩樣都係食泰國菜必叫
而金寶係呢方面都好出色
2018-08-23
2013-08-14 1682 瀏覽
本身不嬲食開隔離2條街既泰之味,但可惜可能因為颱風關係冇開所以上左openrice睇下其他泰式餐廳,搵到呢間。前菜叫左酸辣脫骨鳳爪,泰式拼盤,串燒。鳳爪冇酸味小辣,本人好酸所以覺得麻麻。拼盤每樣有d所以適合想試多d款但人又吾多既人。串燒冇乜特別。主菜叫左咖哩炒蟹,泰式明爐烏頭,白切海南雞。炒蟹冇辣得個甜,不過殼夠薄肉鮮。明爐烏頭係全晚最吾滿意既一道菜,冇味到想喊,連魚既味都冇。海南雞係油左少少,味道可以。整體麻麻,所以吾會再黎第二次。
前菜叫左酸辣脫骨鳳爪,泰式拼盤,串燒。
鳳爪冇酸味小辣,本人好酸所以覺得麻麻。
拼盤每樣有d所以適合想試多d款但人又吾多既人。
串燒冇乜特別。

主菜叫左咖哩炒蟹,泰式明爐烏頭,白切海南雞。
炒蟹冇辣得個甜,不過殼夠薄肉鮮。
明爐烏頭係全晚最吾滿意既一道菜,冇味到想喊,連魚既味都冇。
海南雞係油左少少,味道可以。

整體麻麻,所以吾會再黎第二次。
2013-07-31 1052 瀏覽
本來係想去另一間金寶,但行錯左呢間金寶,見未試過又唔洗等位,即刻入座.先黎泰式生蝦 - 佢已將較好左嘅辣汁淋好,面頭有好多生蒜,嘩!辣到噴火,$75一共有8隻,抵食!平時比碟汁你自己點, 怕辣的始終會就住黎點, 呢度預先淋好晒D汁, 一係你就咪食, 一食就要你噴火... 跟住係蒜蓉炒A菜 - 一向很愛很愛A菜,有A菜的地方,我必吃,味道很甜是A菜的保證。冬蔭公 - 叫了個細的, 4個人SHARE 3碗的份量, 我不好辣,這裡的冬蔭公很合我口味,只香不辣,材料也很豐富。雞肉黃咖喱,完全不辣,似葡國雞多D,稀得滯, 同埋發現有新鮮菠蘿响入面, 我未食過咖喱入面有菠蘿, 唔知係咪咁既呢... 但用黎點蒜蓉包都好好味既... 菠蘿炒飯 - 一般, 飯有點硬, 但$50咁平, 想點吖?泰式炒金邊粉 - 4人一致覺得很好吃, 很香口, 可惜既係金邊粉太小, 豆乾同埋芽菜太多......甜品類 : 都有好多選擇, 我地叫左.... 1) 椰汁糕 (綠色果件, 佢係叫椰X糕, 我唔記得中間個字係乜, 所以叫住椰汁糕先) - 好煙刃, 唔會雪到硬晒, 中間深色D 果層仲有少少食緊椰蓉的口感, 平時响出面

菠蘿炒飯 - 一般, 飯有點硬, 但$50咁平, 想點吖?

甜品類 : 都有好多選擇, 我地叫左....

1) 椰汁糕 (綠色果件, 佢係叫椰X糕, 我唔記得中間個字係乜, 所以叫住椰汁糕先) - 好煙刃, 唔會雪到硬晒, 中間深色D 果層仲有少少食緊椰蓉的口感, 平時响出面食套餐, 一人得一粒仔, 今次$20 有咁大件, 好抵食...

2) 芒果鴛鴦糯米飯 - 個賣相同張相真係爭好遠, 一黎到大家都已經覺得唔係嘛, 唔方好食啦... 但食落又OK 喎, 椰汁很香, 2種糯米都好軟熟, 咁岩芒果又夠甜.... 正!

3) 椰汁糕 - 好似唔知擺左几耐咁, 墊底既葉已經黃晒, 我唔敢食, 友人都話好難食, 冇椰味反而好大陣葉味....

整體食物都几好食, 坐得有D 逼, 同後面D 枱頂得好實, 同埋佢一入門口右手邊全部都係6人以上既長枱, 所以出出入入都要唔該借過... 有D 煩 !

2013-07-29
  • 椰汁糕
  • 泰式生蝦
  • 蒜蓉炒A菜
  • 泰式炒金邊粉
  • 芒果鴛鴦糯米飯
2013-07-09 613 瀏覽
好少入九龍城, 但難得地我多年前已經食過金寶。時值星期6晚7點半, 友人帶我地黎到小曼谷既門口(據聞好出名?), 呢個時間多人係意料中事。轉場黎到金寶, 佢有幾間連鋪, 而且岩岩開埋二層閣樓, 所以順利入座。叫野食係自己click既, 大家都即刻叫出自己想食既泰國菜。生蝦刺身, 明爐烏頭, 串燒, 我即刻和議, 然後專心做低頭族。其間, 我聽到佢地討論濱海, 原來呢間餐廳除左有泰國野, 仲有一part係越南menu。佢地唔知道咩係濱海, 我只係答左句咀話: 係越南野黎架, 即係有塊粉包住d野黎食。跟住就冇再理佢地。我呢一刻都唔知道, 我原來已經鑄成大錯。食物黎之前, 我地叫野飲, 友人研究珍多冰同三色冰, 邊杯先係好多jelly架呢, 我記得珍多冰應該係多豆, 加上佢話個menu三色冰個英文名有寫住jelly, 但係珍多冰就只係譯音, 所以選擇左三色冰。係就係有jelly, 不過再多d就正, 同埋杯椰汁好鬼甜, 甜得滯。其他人飲普通啤酒汽水, 我叫左杯龍眼冰, 正常, 係泰國飲品一貫既甜, 呢d特飲既價錢, 係$20-25不等。另外再加單叫左一個軟殼蟹, 我地無寫紙, 只係直接同個妹妹
好少入九龍城, 但難得地我多年前已經食過金寶。

跟住就冇再理佢地。
我呢一刻都唔知道, 我原來已經鑄成大錯。

另外再加單叫左一個軟殼蟹, 我地無寫紙, 只係直接同個妹妹仔落單, 佢可能係summer job, 仲返轉頭問我地要大既定細既, 我地諗住叫個細既, 有一人一舊就夠。

食物逐一上台。

生蝦刺身 - 個樣似係整定雪定, 不過食落都幾新鮮, 應該係虎蝦? 生蒜香, 辣椒仔辣, 醬汁惹味。
雖然係辣, 但係辣味唔會係口入面last好耐, 正!
友人仲食埋佢墊底既椰菜絲, 佢話配佢酸酸辣辣既汁好好味。

無骨鳳爪 - 無限大一家不嬲都中意食雞腳, 酸酸辣辣, 又係椰菜絲都掃埋。
蝦春卷 - 岩岩炸起熱辣辣上台, 脆外皮加上蝦肉甜。 呢一味好好食。

明爐烏魚 - 魚大條, 我食背部既滑肉, 肉上仲有黃油。
甘大條魚肉質都甘滑, 抵讚。不過我本身中意飲明爐魚既湯汁, 呢個既味道我覺得較酸左dd, 地道得滯, 哈哈。

小食拼盤 - 又有蝦春卷啦, 好野! 仲有串燒, 炸蝦餅, 葉包雞。
炸蝦餅好彈牙鮮甜, 好味。
串燒濱海 - 有3串串燒, 仲有一盤生菜, 香茅葉可以一齊包住食。

牛油雞翼 - 又係越南名物, 外脆內嫩, 好味。
惡夢黎啦! 另外兩碟串燒濱海黎到。
原來友人本來係想叫串燒, 而佢地又唔知濱海係咩黎, 落單個張紙又冇寫價錢, 所以佢地叫個陣就問過侍應, 一碟串燒濱海有幾多串串燒, 侍應答佢地一碟有3串。結果佢地就叫左豬, 牛, 雞各一。
我地接收左一共3碟濱海。
其實, 生菜包串燒肉包香茅葉, 係好好味既。 只係我地叫得太多了。
跟濱海呢個串燒都值得講下, 佢燒之前一定係扭得d肉好實, 串左好多肉, 係就係抵食, 不過好難脫籤, 搞到我地成日有肉係張台度飛, 哈哈。
同埋濱海呢個串燒冇小食拼盤個串燒燒得甘靚。
係我地埋頭狂食既其間, 泰式炒雜菜, 菠蘿炒飯, 鹹魚炒芥蘭相繼上台。
鹹魚炒芥蘭好食過泰式炒雜菜, 可能因為係鹹魚所以有味d, 不過我就覺得佢都仲係唔夠濃味。
菠蘿炒飯 - 無限大爸話佢好好食, 炒得靚。不過我就覺得佢太甜, 好小朋友口味。
係我地努力殲滅張台幾乎放唔落既所有食物時, 我地諗住仲有個軟殼蟹未到, 好在叫左個細。
點知仲有半隻雞。
我已經麻木到食唔出同唔記得雞既味道啦。
食到最後, 我地落單時再三詢問既軟殼蟹居然仲係冇黎到。
或者我地應該叫做慶幸佢漏單。
不過提醒各位食友, 落單都係寫order紙好, 如果唔係可能會有漏入機既情況, 我地check單時, 都的確冇落軟殼蟹。
6個人, 食左13碟餸, 叫左3支啤酒, 兩杯特飲, 一罐汽水。
埋單$1,072-。
食左甘多野, 唔使200蚊一個人, 都算好抵食。
2013-06-22
2013-06-06 355 瀏覽
和客戶四人到此下午茶,叫侍應來點菜,那女侍應叫我把叫的菜畫到點菜紙,媽的幹嗎請你來白吃的,服務沒有了,叫了波羅抄飯,丁點味道都沒有,像吃紙皮,生牛肉粉肉是全熟,牛肉丁點鮮味都無,沒有熱茶,水欠俸。下次請我都唔食。
2013-06-05
2013-05-01 283 瀏覽
是咁的: 同女友去金寶食係因為見食評寫得唔錯,所以去試下,點知...1) 生蝦刺身,尚算ok,但俾少左一隻,見佢餐牌有8隻,但我地得7隻2) 烤豬頸肉,好食,個汁都不錯3) 冬蔭功湯...酸過益力多4) 生牛肉金邊粉,都ok5) 辣椒羔炒蜆...味道非常清,一!d!都!唔!辣!不過最討厭係服務,我地碟豬頸肉明未食完,個阿姐問都無問就執左去扔,同佢理論仲話: 我都見唔到!!! 好似我地唔啱咁。今生不再幫襯!

2) 烤豬頸肉,好食,個汁都不錯
3) 冬蔭功湯...酸過益力多
4) 生牛肉金邊粉,都ok
5) 辣椒羔炒蜆...味道非常清,一!d!都!唔!辣!

今生不再幫襯!
2013-05-01
2013-04-22 166 瀏覽
if you agree with sunflowerting that foods should not have the boundary about come from old or new restaurant, neither rich nor poor decoration, the first point & last point is : delicious lucky found that fusion (both thail & vietnam style) in a same company when the order can cross-over 2 style at the same time! raw beef noodle with delightful soup-base & tender thin beef slice over onion & not so soft rice noodle BBQ & longan icy drink(pork, chicken & beef) juicy & large portion with the y

lucky found that fusion
raw beef noodle

BBQ
& longan icy drink
(pork, chicken & beef) juicy & large portion with the yummy satay sauce
raw big prawn
around 8 pieces but the size is a little bit uneven, taste fresh & look good

finally pan fried noodle in Thail-style with sweet & sour sauce, taste just right when the noodle is not that oily, texture is not too soft & chewable at the same time

happy pre-women's day!
題外話/補充資料: ~ bowl: table for 8 to 10 both local HK citizen & western tourist keep the restaurant busy even it's a weekday; ~ good service without service charge ! ~ total expense: around $200
2013-03-07
紀念日
  • raw shrimp 生蝦刺身
  • mix satay 沙嗲
  • raw beef rice noodle 生牛肉河粉
  • pan fried rice noodles in thail-style 泰式炒貴刁
2013-04-01 90 瀏覽
係九龍城食左咁多年泰國野,諗住上openrice睇下邊間排第一,點知第一係金寶,咪諗住試下,今日食完之後,印象中未食過一間差過依間既。其實諗住正正常常都算,但真係好差。今日一行四人去光顧,見到有三間既,都冇咩位淨,心諗應該唔差,冇記錯的話應該叫左酸辣鳳爪、蝦春卷、豬肉生菜包、泰式炒通菜、三菜鳳爪豬手煲、牛肉青咖喱、老闆炒飯、冬陰功、泰式炒金邊粉、烤豬頸肉等等。酸辣鳳爪:一道simple既菜式,味道同其他地方一樣,辣啲,但真係好少囉,唔值。蝦春卷:貴得泥都冇特別。豬肉生菜包:中上,份量好少,原先比得五六塊,一塊好貴咩?!再叫多啲,但全部爛既。烤豬頸肉:都叫可取啲,但唔係跟泰式魚露既?泰式炒通菜:哇!唔知點可以炒到冇味既。老闆炒飯:啲飯好濕,痴埋晒都算,但又係冇味既。冬陰功:酸而不辣。金邊粉:又係冇味嫁。啲野飲亦都好貴。。。總括而言,唔建議去食,又貴又唔好食。

蝦春卷:貴得泥都冇特別。
烤豬頸肉:都叫可取啲,但唔係跟泰式魚露既?
泰式炒通菜:哇!唔知點可以炒到冇味既。
老闆炒飯:啲飯好濕,痴埋晒都算,但又係冇味既。
冬陰功:酸而不辣。
金邊粉:又係冇味嫁。
啲野飲亦都好貴。。。
總括而言,唔建議去食,又貴又唔好食。
2013-03-31
2013-03-29 87 瀏覽
大約7-8年食過後, 由於九龍城開了大大小小的泰菜餐廳因為早前見電視節目盧覓雪介紹番金寶男友又未食過, 佢見到果粒大過兵乓波既蟹丸話想試下喎 (迫我增肥 =.=)晚膳時間又係要等位, 餐廳坐位都幾緊迫, 肥少少都行唔到入去每次食泰菜男友必點既生蝦, 辣汁一早已淋上生蝦上其實我比較喜歡分開上, 自已鐘意點幾多就點幾多, 人人食辣既程度都唔同嘛不過生蝦既質感都好新鮮第二碟來的就是醬爆蟹丸, 一碟4粒熱辣辣建議撻凍少少先食因為入面是有料的, 飲蝦醬的料蟹丸油左少少, 體積大過兵乓波, 香口食物o岩我, 不過食完要做番多d運動菠蘿炒飯係一個經典泰菜我都好耐無食過了不過今次既炒飯雖然有菠蘿味, 但飯質帶濕, 份量不算多後加的豬頸肉不過不失炒通菜點了很久都仲未來, 追了2次, 應該是漏單吧味道還可以既, 不過有點老 可能而家越黎越多人, 味道好似無以前咁好!
大約7-8年食過後, 由於九龍城開了大大小小的泰菜餐廳
因為早前見電視節目盧覓雪介紹番金寶

每次食泰菜男友必點既生蝦, 辣汁一早已淋上生蝦上
其實我比較喜歡分開上,
自已鐘意點幾多就點幾多, 人人食辣既程度都唔同嘛
不過生蝦既質感都好新鮮

第二碟來的就是醬爆蟹丸, 一碟4粒熱辣辣
建議撻凍少少先食
因為入面是有料的, 飲蝦醬的料

菠蘿炒飯係一個經典泰菜
我都好耐無食過了
不過今次既炒飯雖然有菠蘿味, 但飯質帶濕, 份量不算多

後加的豬頸肉不過不失
炒通菜點了很久都仲未來, 追了2次, 應該是漏單吧
味道還可以既, 不過有點老

可能而家越黎越多人, 味道好似無以前咁好!
2013-03-15
  • 醬爆蝦丸
今日第一次黎九龍城食野,咁想食泰國菜,就卜左位啦,卜位好奇怪,只係講時間,連貴姓同電話都唔洗留,咁就卜到位!?點解會咁?!我地兩個人叫唔到太多野食:先黎串燒,呢樣係今晚入面最差的一樣,雞同豬差唔多味,一開頭食都唔係好分到,個牛又冇乜特別,呢個完全唔推介,又乾真真個冬陰功幾好飲,佢既辣道對我黎講適中,而酸得黎好開胃蝦餅好有蝦味,唔錯,但略嫌薄左少少,我比較中意厚身蝦餅,比較有口感,不過炸得係好食的生蝦好鮮,味道好出,咬落去亦好爽.,佢仲辣過冬陰功牛肉凍檬,,個牛肉燒得有少少硬,個d汁實在太少,落左好似冇落,但d粉係好食既,可能叫第二個餸比較好我叫左杯龍眼冰,好好飲,龍眼好多粒,之後食埋都仲好有味冇想像中咁好食,不過唔差,如果唔係朋友有車,唔會特登黎呢到
個冬陰功幾好飲,佢既辣道對我黎講適中,而酸得黎好開胃
生蝦好鮮,味道好出,咬落去亦好爽.,佢仲辣過冬陰功

我叫左杯龍眼冰,好好飲,龍眼好多粒,之後食埋都仲好有味

冇想像中咁好食,不過唔差,如果唔係朋友有車,唔會特登黎呢到
2013-03-22
九龍城金寶泰國菜館 <奇幻篇>服務 = 0疑似"咖哩抄蟹",連疑似的咖哩味也欠奉,一灘黃色無味水彩浮游著兩只我見猶憐,屍骨不全(註:件數不齊全),食之無肉,棄之可惜的貧瘠水蟹用四個字來形容這道 <少年"蟹"的奇幻漂流>: 百感交集疑似"蒜蓉抄什菜",作為一道印象派對"白灼芽菜紅籮白片"致敬的作品把整頓奇幻晚餐推上最高潮在這家店吃到的,是意,不是菜!
九龍城金寶泰國菜館 <奇幻篇>

服務 = 0

用四個字來形容這道 <少年"蟹"的奇幻漂流>: 百感交集

把整頓奇幻晚餐推上最高潮

在這家店吃到的,是意,不是菜!
2013-01-27
2013-01-23 33 瀏覽
呢間又成為我經常去既食府之一1) 海南白切雞 (最為出色) 雞肶連雞胸都滑, 再配以特製醬汁, 可以將所有部份都食晒... 超讚2) 生蝦 新鮮甜美, 但略賺太辣3) 烏頭 魚夠滑, 但湯汁不夠酸4) 沙爹串燒 (雞, 牛, 豬) 豬肉稍勝一籌, 肉質淋滑. 沙爹醬香而不辣5) 飲品 椰子汁太好飲, 椰子味超濃郁.. 好似食緊椰子糖既感覺咁
呢間又成為我經常去既食府之一

1) 海南白切雞 (最為出色)

2) 生蝦
新鮮甜美, 但略賺太辣
3) 烏頭
魚夠滑, 但湯汁不夠酸
4) 沙爹串燒 (雞, 牛, 豬)
豬肉稍勝一籌, 肉質淋滑. 沙爹醬香而不辣
5) 飲品
椰子汁太好飲, 椰子味超濃郁.. 好似食緊椰子糖既感覺咁
2012-07-08