2020-08-08 2112 瀏覽
星期三加班夜, 當然要食好d慰勞下自己! 同事提議不如食「吃什麼」, (唔知食咩就「吃什麼」啦!) 二話不說, go!「吃什麼」lunch簡直一席難求, 每次經過都有條長長既人龍!! 好彩dinner唔係咁多人姐! 我地一行3人, 等左陣就有位嚕! 最懷念的還是滷肉飯!! 冇得飛台灣, 黎到由正宗台妹開既餐廳, 點可以唔叫番碗滷肉飯呢?! 每人一碗, 細細碗, 份量剛剛好, 滷肉再多dd就更好 (我是一名食肉獸🤪) ,加上少量白芝麻同榨菜, 多左一份唔同既味道同口感. Hmm 難道正宗既滷肉飯食法係配榨菜既🧐 (黑人問號)久坐辦公室既office guy同lady, 腸胃唔係咁好既就要食多d菜喇🤭 叫左呢碟水蓮, 第一次聽, 第一次食, 外型似韮菜, 口感爽的, 味道都幾特別! 形容唔到, 下次黎記住要點黎試下呀! 呢度既蛋餅有好多唔同口味既選擇, 同事揀左玉米蛋餅, 咸咸既蛋加甜甜既玉米, 味覺既享受呀! 😋小食又點可以唔叫鹹酥雞呢 (係肉呀🤩) 炸得剛剛好, 肉質有肉應有既咬感, size剛剛好, 成粒擺落口, 係台灣既味道呀!! 好掛住台灣呀😭

滷肉飯

滷肉飯
水蓮
玉米蛋餅
鹹酥雞
  • 滷肉飯(小碗)
  • 鹽酥雞