京都一の傳

Kyoto Ichinoden
恭喜 京都一の傳 香港開店🎊  被譽為 “日本京都第一西京燒” 呢間百年老店 .. 好罕有咁 係日本以外地方開店 : ) 位於海洋中心4樓, 一行出門口, 就見到大大片玻璃門外既天空 餐廳開係個咁靚既環境, 令人已經不其然心情好好 : ) 岩岩先開張, 一枱一椅 全部都好新淨 餐廳風格非常保留到日本感覺, 除左環境外, 呢度既食物更加體現到日本風 因為知道日本既總廚:: 佐藤暢郎 會係呢間分店坐鎮三個月呢 !! 更加為匆忙既香港人 定制”輕懷石料理午餐”﹐真心令人期待~ 餐廳唔算好大位置, 但係枱同枱之間有好足夠既距離, 然後.. 正中央仲種左大型既綠色植物.. 令人覺得好似去緊旅行咁放鬆 餐廳供應2個懷石料理dinner set - 嵐山Arashiyama 🍂 $388 (六款主食) - 傳Den 🍂 $688 (八款主食) 我同朋友一人叫左一個 再share食 : ) 想講.. 呢度既服務都好講究.. (真係好日本~) 每一道菜都會隨住客人食用進度, 逐一送上🙇♂ 🍁前菜8款盛合 🍁旬野菜椀 🍁火炙和牛壽司 🍁鐵板海老帆立 🍁3種類生麩田楽 🍁蟹肉羹鰻出汁蛋卷 🍁抹茶甜點
恭喜 京都一の傳 香港開店🎊
被譽為 “日本京都第一西京燒”
呢間百年老店 .. 好罕有咁 係日本以外地方開店 : )
餐廳開係個咁靚既環境, 令人已經不其然心情好好 : )
岩岩先開張, 一枱一椅 全部都好新淨
更加為匆忙既香港人 定制”輕懷石料理午餐”﹐真心令人期待~
正中央仲種左大型既綠色植物.. 令人覺得好似去緊旅行咁放鬆
餐廳供應2個懷石料理dinner set
- 嵐山Arashiyama 🍂 $388 (六款主食)
- 傳Den 🍂 $688 (八款主食)
每一道菜都會隨住客人食用進度, 逐一送上🙇♂
🍁前菜8款盛合 🍁旬野菜椀 🍁火炙和牛壽司 🍁鐵板海老帆立
🍁3種類生麩田楽 🍁蟹肉羹鰻出汁蛋卷 🍁抹茶甜點
🍁鱈魚蔵味噌漬西京燒 OR 🍁鐵板日本產和牛(2揀1) 配日本產越光米套餐
而嵐山set既分別就係無左鐵板海老帆立&3種類生麩田楽
同埋如果揀鱈魚要加錢 ~
前菜8款盛合
🍁前菜8款盛合, 包括:: (由近至遠順序)
金槍魚壽司, 胡椒醋雞肉, 果醬魷魚, 帆立日本茶天婦羅, 京風茄子天婦羅, 蜜煮楊梅, 胡麻豆腐, 鮭魚子冷蒸蛋羹
想講最大感覺係用料新鮮 ! 平時唔食刺身類.. 但呢度個金槍魚真係好細嫩
完全無腥味.. 係連唔食魚生既我都會鐘意既味道
然後, 其他前菜每款既調味同煮法+盛載器皿都好講究, 令到食物本身既味道更突出
前菜8款盛合
特別鐘意茄子天婦羅, 胡麻豆腐同蛋羹
想講佢個胡麻豆腐唔係平時食開個種黎架, 佢既密度比起普通豆腐高好多
8款前菜幫我地warm up左~ 已經開始對呢一餐好有期望
旬野菜椀
旬野菜椀
🍁旬野菜椀
成碗都係用蔬菜打既羹, 好濃厚既口感, 完全無味精,,
入面既用料仲有茄子同蘿蔔, 令人飲得舒服既一碗
🍁火炙和牛壽司
日本師傅即席係客人面前將和牛用火槍燒至完美狀態, 再輕輕噴上醬油
呢個真係……… 好味到痴線架 !!! 首先, 火炙既程度都拿揑得準確🔥
放入口前會感受到微微焦香.. 然後… 和牛既油脂感真係無得輸 !!
好嫩滑好嫩滑好嫩滑.. 2件真心唔夠啊 😭😭
鐵板海老帆立
🍁鐵板海老帆立
專業人士用鐵板燒香既海鮮… 真係令件事昇華左…
聞到+食到燒香左既味道, 食落去仍然係海老同帶子本身既鮮味最出
連配料南爪, 冬菇都好好食…
🍁3種類生麩田楽
呢個非常特別, 咁大個女真係第一次食..
外貌似日本年糕, 但呢個既口感會更加煙韌同密集
原來係以麵筋製成的, 分別係原味, 芝麻味, 同抹茶味~
而吱係面頭既係好特別既醬!! 分別係白麵豉味, 赤麵豉味, 同埋抹茶味 !
赤麵豉味真心好濃味, 同埋都幾咸下, 食唔慣太濃味既我地, 畢走左少少醬😛
真係好特別, 又試到一D新鮮野~
🍁蟹肉羹鰻出汁蛋卷
呢一個鰻魚好鮮甜肥美, 鰻魚下面係一件厚厚既玉子, 吸收晒蟹肉絲既鮮甜味道 ~
🍁鐵板日本產和牛
呢個係自己放鐵板燒香.. 建議各位要專心燒啊, 因為佢既鐵板傳熱夠快
基本上好快就燒好.. 呢次既和牛比起上面壽司個款厚身好多
所以食落更加有口感, 但仍然係好軟嫩, 好好吃😍
🍁鱈魚蔵味噌漬西京燒
西京燒望落平平無奇, 但…. 真係食左入口 先感受到魚肉既鮮甜同味噌既香濃🤤
亦明白到佢點解會係“日本京都第一西京燒”
日本產越光米
味增湯, 漬物
跟隨以上主菜既 仲有 一壺越光米, 無錯.. 真係用壺裝既
員工解釋, 除左因為保溫原因外, 更加係想現今低頭族嘗試放低電話, 一齊畢下飯, 增加互動
除此之外, 仲跟左 味增湯同 漬物🥰
抹茶甜點
🍁抹茶甜點
食左咁多野.. 已經好飽了 (但唔係滯)
終於黎到最後既甜點:: 係好特別既水果冰塊~ 好清新 入面仲有少少果肉
大家記得一定一定要同隔離既抹茶一齊享用🍵因為呢杯抹茶係特濃架
預左客人要同水果冰塊一齊食 : )

總結:: 今晚食到既每一道菜都非常精緻, 亦很用心設計
如果要食一餐絕對唔會失望既料理.. 我覺得呢度確係不二之選..
價錢都affordable (要諗下,, 係海港城入面添呀~~)
下次一定會帶埋屋企人黎食!!
2019-05-03
用餐優惠