2019-04-21 271 瀏覽
今日 shopping 咗幾粒鐘,行到腳又軟,肚又餓! 都係要快D决定去邊到食😜。剛好行過厚福街,見到有位侍應在門口叫著有新鮮熱騰騰煲仔飯……回想整個冬天都沒有機會食過煲仔飯,下午又落完大雨,氣溫驟降,不如食個煲仔飯暖暖身都好喎!入到店內,卡位、圓檯木櫈,裝潢簡潔,有香港本土風格。睇下餐牌先,原來賣的食物款式係行我兒時路線,又有樽裝汽水、滾水蛋、生炸雞比……另外,當然唔少得有煲仔飯,都有十款俾你揀👍我地就叫咗兩個煲仔飯,ㄧ碟油菜,ㄧ杯凍鴛鴦。侍應落單前告知,因煲仔飯即叫即煮需要等大約20分鐘,對於我們本地客當然係知道啦!但對於外地客嚟講呢份就係貼心啦!豉汁排骨煲仔飯, 送上枱時當然熱騰騰,打開煲蓋濃濃蒸氣冒出,香氣撲鼻,連隨淋上濃厚甜醬油,令到醃過的排骨添上多一層味道,但又不會太鹹。窩蛋鮮牛肉煲仔飯,亦隨隨送上,都是ㄧ樣熱騰騰,見到飯面的窩蛋快要焗熟,我都要快手淋上甜醬油再攪勻,令蛋汁留到飯粒內,攪勻時發現煲低已有我最喜歡的飯焦😁,卜卜脆香口的感覺真係妙極。 不過可能我太過著重食飯焦,啲牛肉已經過熟有啲硬。再來ㄧ碟生菜,叫侍應不用加油、蠔油, 令到飯餐平衡一點。凍鴛鴦咖啡味和茶味調配適

豉汁排骨煲仔飯

窩蛋鮮牛肉煲仔飯

再來ㄧ碟生菜,叫侍應不用加油、蠔油, 令到飯餐平衡一點。
油菜

凍鴛鴦咖啡味和茶味調配適中,幾好。
凍鴛鴦
2019-04-20