2020-12-08 1970 瀏覽
喺沙田生活咗幾十年,竟然未去過龍華酒店,實在說不過去。於是趁住風和日麗,我地就前往一探究竟!我地喺沙田站B出口出發,沿住沙田中央廣場小路,行咗大約十分鐘,就到咗龍華酒店門口。昔日仲未有吐露港公路及九廣鐵路嘅時候,相信駕車前來茗茶的人,一定係絡繹不絕啦!我地懷住興奮嘅心情,沿住燈籠小徑步行上去,見到門前有隻大肥雞,好可愛。然後又見到一隻識講「哈囉」嘅小鸚鵡,十分趣緻。去到餐廳門口,店員問我地想坐室內大廰定室外雅座,由於當日都幾大風,所以我地就揀咗坐大廳。裡面只有一兩枱客人正在進食,完全符合限聚令要求。打開本餐牌簿,嗰啲舊陣時嘅廣告單張真係好有懷舊feel!我地點咗龍華三寶:雞粥、乳鴿、山水豆腐。喺等緊食物送嚟嘅時候,我地欣賞吓大廳裡面掛起嘅粵語長片電影明星嘅黑白照片,同埋一代武打巨星李小龍先生嘅彩色掛畫。而今年適逢係李小龍先生誕辰80周年,真係令人不禁懷緬過去常陶醉,一半樂事,一半令人流淚。講吓啲食物先,粥底好綿,雞肉嫰滑。乳鴿好脆,拎上手仲有少少熱辣辣,記得趁熱食!椒鹽山水豆腐份量好大而且都係好脆口,不過略鹹,可能因為唔夠喼汁啦!喺龍華酒店度過咗愉快嘅下午!希望疫情後大家多多幫襯,唔好

喺龍華酒店度過咗愉快嘅下午!希望疫情後大家多多幫襯,唔好俾呢啲香港情懷失傳呀!

龍華乳鴿
沙田雞粥