2020-09-25 1340 瀏覽
疫情之下,已經好耐冇出去食飯,因為婆婆是上海人,我們都特別鍾情於上海菜,由細到大大時大節都是去上海小南國吃飯,每次都是吃河蝦仁、紅燒肉⋯百吃不厭今次選擇去時代廣場店,在食通天11樓,因為時代廣場happy rewards coupon,最多可以減500蚊!好抵! 同埋也十分旺場,所以職員都很忙,也明白趁有生意做既時候,餐廳都拼盡做了,如果人手多返d就好,畢竟食飯除左食物出品之外,服務都好緊要前菜叫咗陳皮小蕃茄,味道出奇地新鮮,陳皮味好香,甜甜酸酸, 十分開胃🙃點心方面,點了最基本的小籠包,紅油抄手;吃過了很多連鎖的上海菜,除了止止口痕,更加想念老字號實而不華的點心功架,起碼見到整齊的摺痕,最重要是肉質是鮮甜的,很多地方豬肉是帶肉腥味,很難入口,所以簡簡單單才見水準高,咁先真係享受當然少不了叫上海招牌菜,紅燒肉和松子魚,紅燒肉油光閃閃,食肉獸欲罷不能,一向有口皆碑,有時外賣都會單買紅燒肉返屋但加餸,雖然屋企都煮到,但味道還是外面煮得好吃😋松子魚就正常,可惜不是桂花魚,未去到叮一聲,正常發揮總結:在疫情的洪流下,老牌上海菜館越來越少,小南國相對地實而不華,價錢性價比算高,值得支持下

2020-09-19
  • 鮮肉小籠包