而家好多時喺屋企食飯,所以難得出街食飯,我盡量搵啲自己煮起上嚟有難度嘅餐點,天婦羅係其中一樣。今日嚟到朗豪坊嘅天吉屋,一早聽過呢度有水準,無論係食物質素、賣相定價錢都非常吸引。為咗避開多人等位嘅時間,我早少少到餐廳,好快就可以入座。餐廳位置都唔少,而且坐得幾鬆動,唯獨枱面細啲。餐牌枱面有秘製醬油、漬牛蒡。好好食,又解膩。沙律菜任食我地叫咗兩款丼飯,其中有天吉丼,呢個係榮獲日本連續7年天丼金賞。天吉丼入面嘅炸物多到成個碗滿哂全部炸到金黃色,好吸睛,又啱打卡。食嘅時候,強烈建議問店員攞個碟仔,會方便啲。炸物有蝦、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、紅鯛魚、茄子、南瓜、炸紫菜。最特別同搶眼相信係嗰隻溫泉蛋,一督開隻蛋,啲蛋液慢慢流出,用嚟拌飯真係又簡單又好味!呢舊魚都係出色,脆而不膩,魚肉滑嫩有汁。再加上免費供應嘅沙律菜,可以清新口腔;飲埋牛蒡茶,互相配合,成件事好完美另一款係天幕御膳,呢款份量超多,擺盤大堆頭。裡面會有黑草蝦、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、紅鯛魚、茄子、南瓜、炸紫菜等等,超豐富,份量特大呢款會有3種食法,分別有天婦羅,即係傳統天婦羅嗰種食法;另外係天丼,即係將炸物配飯一齊食;而最後係天茶泡飯,即係將

餐牌

枱面有秘製醬油、漬牛蒡。

好好食,又解膩。

沙律菜任食

天吉丼入面嘅炸物多到成個碗滿哂

係又簡單又好味!

呢舊魚都係出色,脆而不膩,魚肉滑嫩有汁。

呢款會有3種食法,分別有天婦羅,即係傳統天婦羅嗰種食法;另外係天丼,即係將炸物配飯一齊食;而最後係天茶泡飯,即係將炸物同飯加上高湯、芥末等撈埋食。

講番天婦羅嘅質素,絕對拍得住日本嘅水準!
炸蝦用雙蝦炸法,食落口感十足,外層非常鬆脆,配炸蔬菜更加係我最愛,香口得嚟又唔會太漏,送飯一流。(白飯任加,大食嘅朋友,啱哂)

而且一上枱嘅感覺幾震撼,仲跟埋個好足料嘅湯,女仔應該都會好似我咁食到捧住個肚。