2023-01-12 993 瀏覽
今次黎到旺角,揀左依間位於朗豪坊,十分出名既天婦羅飯,依間雖然天丼選擇唔多,但食物質素十分高,我叫左天吉丼同All star,首先會有個椰菜沙律絲作為前菜,配上柚子沙律醋,食起上黎十分清新,另外依度係有牛蒡茶代替綠茶,不同於一般日本餐廳,牛蒡茶有好重既牛蒡味,與天丼十分配搭。天吉丼同All star既天婦羅份量十分多,有蝦天婦羅、墨魚天婦羅天婦羅魚、流心蛋天婦羅,不同在於天吉丼有茄子天婦羅,all star就有洋蔥絲天婦羅,每樣既天婦羅都新鮮炸,外皮十分香脆,海鮮亦有本身鮮味,配上特製既天婦羅汁,十分好食。推介大家一試

推介大家一試
  • 天吉丼
  • All Star丼
  • 牛蒡茶
2022-12-22 653 瀏覽
一入到去見到大部份人都叫天幕御膳,所以我都跟住叫。坐低咗冇耐,店員就拎咗個雜菜出嚟,另外配咗支柚子汁。夾埋一齊食,真係好開胃,食到停唔到口,識咗一陣就食晒要叫佢加。之後望多陣就見到有牛蒡嘅漬物,佢又整得幾好味。配埋牛蒡茶,真係一絕。食咗一輪前菜,主角終於上場,望落去都幾大份幾吸引。佢個建議食法就係食咗個蝦天婦羅先,佢隻蝦好濃味好鮮甜,個天婦羅汁都好有心思,入面有蘿蔔蓉同埋薑蓉。之後佢建議嘅第二個食飯,就係加佢個秘製嘅汁落埋飯一齊食,又係另一番風味,好快就食完一碗飯。已經飽咗大半,到佢最後嗰個食法就係落埋鰹魚湯,加咗芥末,同埋紫菜成件事即刻昇華咗,全部炸物都冇得頂,係唯獨個天婦羅洋蔥式落去比較滯,不過最後都比我全部食曬。

2022-12-04 577 瀏覽
今天是我的好友生日,我們便揀選她最喜歡的日本餐廳一同慶祝她生日。進去這間餐廳後,看到餐廳的環境很舒適、燈光明亮,可惜座位不是很多。我們看完餐單後便叫了 All star井吃。🤤下單後要等大概15分鐘食物才上到菜,看到這個All Star井便感到很驚喜,因為看到他的料也很足,分別有軟殼蟹、魷魚、雜錦炸物、雞肉、茄子箴南瓜等炸物,真的十分豐富,而且還配有飯和麵豉湯,真的太幸福了!南瓜炸起來又甜又粉綿,而炸粉不會太厚,吃下去不會很油膩但是也很香脆 😋總括而言,整個用餐體驗也不錯,食物環境也不差,可惜等候的時間稍為長而食物價格也少許貴,所以我們也不會經常來這間餐廳別,但是如果和好友慶祝的話,我們認為這間也是不錯的選擇👍

2022-11-14 1810 瀏覽
近日開始有朋友飛去日本飲飲食食,自己應該短期內都唔會去,今晚就食日本炸物慰藉下。睇完餐牌今晚叫左All Star及丼天幕御膳各一客。前菜既棷菜絲同牛蒡令人愈食愈開胃。All Star丼包括黑虎蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、魷魚、洋蔥、櫻花蝦、雞肉、茄子、南瓜、四季豆及溫泉蛋,炸物種類夠多元化。All Star丼既飯面已淋上天丼醬汁及柚子,食落清甜帶柚子清爽。炸槳輕薄不油,炸物如黑虎蝦、軟殼蟹、櫻花蝦及魷魚都帶不錯鮮味,石斑魚配紫蘇葉係心頭好因紫蘇葉跟海鮮好夾。茄子、洋蔥同南瓜都帶蔬果香甜、雞肉及四季豆比較普通,但流心既溫泉蛋成為另一亮點。天幕御膳包括黑虎蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、茄子、南瓜、炸紫菜及四季豆等不少炸物。炸物如黑虎蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、洋蔥、魷魚、茄子同南瓜等跟All Star丼出品一樣有水準。天幕御膳重有天婦羅、天丼及天茶泡飯三種食法。天婦羅食法有蘿蔔泥同吃平衝油膩感,而天丼可以品嚐到天丼醬汁既味道。天茶泡飯就可試到茶泡湯汁既美味。既然未有計劃去日本,留港食下日本野頂住心癮都係好事。
睇完餐牌今晚叫左All Star及丼天幕御膳各一客。
前菜既棷菜絲同牛蒡令人愈食愈開胃。
天幕御膳重有天婦羅、天丼及天茶泡飯三種食法。
天茶泡飯就可試到茶泡湯汁既美味。
既然未有計劃去日本,留港食下日本野頂住心癮都係好事。
2022-11-09
  • 石斑魚配紫蘇葉
呢間日本過江龍天丼專門店來港多年依然屹立不倒 一定有過人之處多年前食過後 嚟到今日再次光臨一入到店內 飲到熟悉嘅牛蒡茶味道我今次一於試佢天幕御膳套餐$168套餐包咗前菜沙律 可免費添加可添加柚子醋調味按指示跟隨三食法!天丼嚟到十分具視覺效果天婦羅十分豐盛澎湃有虎蝦 南瓜 雜錦炸物 炸紫菜 茄子 四季豆 紅鯛魚小妹最喜愛係第二個食法記得問店員拎秘製高湯做第三食-天茶泡飯白飯仲可以免費再添仲有麵豉湯附送 記得飲埋牛蒡茶去膩唯一要抱怨就係話座位枱面太細太少空間用餐
呢間日本過江龍天丼專門店來港多年
依然屹立不倒 一定有過人之處
多年前食過後 嚟到今日再次光臨
一入到店內 飲到熟悉嘅牛蒡茶味道

我今次一於試佢天幕御膳套餐$168

套餐包咗前菜沙律 可免費添加

可添加柚子醋調味

按指示跟隨三食法!

天丼嚟到十分具視覺效果

唯一要抱怨就係話座位枱面太細
太少空間用餐

2022-11-10
2022-11-10 540 瀏覽
天丼·天吉屋 @旺角@朗豪坊仲記得啱啱出嗰時哩間野排到死…🥲可能熱潮已過星期六都淨係等左5-10分鐘就有位hahaa~難得地叫左2個餐 2個都好好食ಥ_ಥ♡ 除咗兩個餐之外,佢會有一壺牛蒡茶同一 甖醃牛蒡條擺喺枱面👍🏻👍🏻好合我口味 好喜歡🤣🤣🍲天吉雙品-冷稻庭烏冬 $108🌟加左柚子嘅凍烏冬好fresh好清新,夏天食真係啱曬☺️👍🏻,天婦羅其實樣樣都好出色,全部即叫即炸~包左天婦羅炸蝦,炸四季豆,炸茄子,炸流心蛋,仲有最出色係炸洋蔥餅!🥰,基於早排喺元朗食咗個$200嘅炸豬扒冷烏冬,有比較之下就覺得佢性價比好高仲要好好味👍🏻👍🏻🍤🍚天幕御膳 $148🌟佢呢個木桶幾過癮 好有儀式感🤓,佢嘅炸物都就有更多款式~包左天婦羅紅鯛魚配紫蘇葉,軟殼蟹,茄子南瓜四季豆洋蔥紫菜等~最出色係個魚👍🏻👍🏻另外你食到差唔多嘅時候,可以叫店員比高湯你食茶泡飯🍵整體而言,好味好玩,性價比高嘅一餐😛❤️P.S 呢個餐仲可以無限添飯🍚🍚飯桶恩物 2021.8月時係ig寫的食評,但2022年7月再去食嘅時候發現食物質素差咗超多。。。上網睇返食評都話佢好難食。。。希望餐廳會解決呢個問題回復以前嘅質素🥲因為曾經真係好好食-
天丼·天吉屋 @旺角@朗豪坊

2022-07-27
  • 天吉雙品
  • 牛蒡茶
2022-11-08 255 瀏覽
位于朗豪坊十分方便,逛街逛到累的朋友們可以去試試。他們的小菜和沙拉是無限供應的。酸酸甜甜很解膩。但不建議晚上去,很多無限供應的小菜到晚上都試不到了🫣還有整隻軟殼蟹整隻直接炸給你!美中不足的地方就是因為反本身沒有汁,吃起來會有些乾。
位于朗豪坊十分方便,逛街逛到累的朋友們可以去試試。

2022-11-05 216 瀏覽
極難食!d炸物油林林,全部都系隔夜翻炸既感覺。星期六下午唔洗排隊入去一試,極失望。系米系香港就會變得咁無水準?真係好難食,好油,連最好食既飯底都可以唔好食!唯一好食系羅白茄子,洋蔥,蝦,魚,豆,魷魚,南瓜,雞肉,只有南瓜系無油浸既感覺,其他都系微暖同埋翻炸勁油,食完要瘋狂飲水果d感覺,其實一間過江龍點解可以搞成咁?真係好失望,睇番食評,原來好多人都有試過呢種油林林既炸物,證明唔系一時失手。唔會再有下一次!
極難食!d炸物油林林,全部都系隔夜翻炸既感覺。
星期六下午唔洗排隊入去一試,極失望。
系米系香港就會變得咁無水準?

2022-10-24 346 瀏覽
入座會先上個椰菜絲沙律,自己添加醬汁,食完職員仲問需唔需要添加,原來係無限量供應!枱上仲有牛蒡茶,牛蒡漬,蘿蔔漬都係無限添加。① All Star 丼 $128黑虎蝦,石斑魚配紫蘇葉,軟殼蟹,魷魚,雜錦炸物(洋蔥和櫻花蝦),雞肉,茄子,南瓜,四季豆,溫泉蛋非常澎湃既天婦羅丼,賣相好吸引,但食落我覺得天婦羅唔夠熱,唔夠脆身,反而腍腍地同油油地,真係有啲失望。.雖然天婦羅質素真係扣唔少分,好彩隻蛋都係流心既!我都唔介意比多一次機會試下係咪今次失手!不過餐廳啲位都幾窄,同隔離枱太貼近聽到晒隔離枱講乜,同埋職員服務態度反映出餐廳趕住翻枱。
All  Star丼

① All Star 丼 $128
2022-10-09 427 瀏覽
用餐体验还行,但是吃的也无功无过……没有很惊喜。天妇罗不够热,而且味道很寡淡(这个可能是日料的口味关系),蘸了酱油也说不出增色了多少……最差的是服务。刚开始就被服务生打翻酱料到桌上,擦了好几次都没把桌子擦干净。后面又在桌上看到爬虫……和服务生说了以后让我稍等,然后不知道去干嘛了,也没有后续道歉。最后就是吃到一半才发现茶水都没上……挺无语的。把问题和前台说了倒还是帮我把服务费免了,但是还是闹不愉快……总之菜品也没有惊艳到我愿意来第二次,不会再来了。
All  star
2022-10-03 405 瀏覽
丼嘅選擇大致有四款,價錢最貴係$168,軟殼蟹丼寫住香港限定丼未上枱前,飲住牛蒡茶,食住牛蒡漬,酸蘿蔔同椰菜絲(無限任食)今次叫咗All Star丼 ($128),食材豐富,包括........黑虎蝦,石班魚配紫蘇葉,軟殼蟹,魷魚,什錦炸物 (洋蔥和櫻花蝦),鷄肉,茄子,南瓜,四季豆及溫泉蛋賣相之澎湃簡直令一哇一聲,送埋足料麵豉湯 (味道有D咸)要夾起D餸先見到飯 (選用北海道七星米)黑虎蝦唔係大隻蝦,天婦羅炸漿偏厚身咗D, 放咗唔係好耐食時已經變軟身反而石班魚配紫蘇葉有D驚喜,食到紫蘇葉嘅香味,魚肉仍然嫩滑有隻溫泉蛋,最岩用黎撈飯食,香滑好味道蔬菜系列反而炸漿幾薄身,攤凍後食都仍然食到脆度,南瓜又甜又粉綿,唔錯。用餐時間60分鐘,由下單至上枱都差唔多等成20分鐘,要注意一下。

賣相之澎湃簡直令一哇一聲,送埋足料麵豉湯 (味道有D咸)

要夾起D餸先見到飯 (選用北海道七星米)

反而石班魚配紫蘇葉有D驚喜,食到紫蘇葉嘅香味,魚肉仍然嫩滑

有隻溫泉蛋,最岩用黎撈飯食,香滑好味道

2022-09-25 471 瀏覽
位於旺角朗豪坊嘅天吉屋 一直想食好耐 終於搵到朋友一齊去食☺️ 門口嘅職員好盡責 排隊安排分得好好 而且會帶位同打招呼👍🏽🍀椰菜沙律🥗 椰菜好新鮮 咬落好脆口 仲有柚子胡椒沙律汁比客人自己加😛 除左沙律係無限供應 牛蒡茶 牛蒡漬 蘿蔔漬都係無限添加🤣🍀軟殼蟹丼 (香港限定)🦀上枱個下即刻心心眼😍 賣相好靚 而且份量好多🫣 全部都係天婦羅炸物😋 軟殼蟹🦀 什錦炸物(皇帝菜加櫻花蝦🦐) 茄子🍆 南瓜🎃 溫泉蛋🥚 每件天婦羅嘅炸粉吾會好厚 而係岩岩好包住係食材表面☺️ 鬆脆可口好好食😛 再點埋秘製天丼醬汁 甜味鮮味更加突出❤️🍀天吉雙品可以簡讚岐烏冬(溫)或者稻庭烏冬(冷)🍜 另外有碗細丼飯配什錦炸物(洋蔥🧅加櫻花蝦) 天婦羅黑虎蝦🦐 茄子🍆 四季豆 溫泉蛋🥚 炸物同樣粉薄脆口 份量都吾少😋

🍀椰菜沙律🥗

🍀軟殼蟹丼 (香港限定)🦀

🍀天吉雙品
2022-09-23
天吉雙品
成日經過朗豪坊都見到呢間天吉屋外面有條長長既人龍 上星期放假終於走左去食最鐘意佢杯牛蒡茶同任食既牛蒡漬物!兩樣都係勁清新 解油膩,飲多兩啖茶 個人感覺都健康d😆同埋任食既椰菜配柚子醋又係好開胃,店員仲好主動refill,呢樣抵讚叫左個勁豪華既天幕御膳同一個天吉丼,兩個set都有天婦羅黑虎蝦,仲要打孖一齊炸,蝦味超級濃郁,好味道天幕御膳多左軟殻蟹同天婦羅洋蔥,天吉丼就有我最愛既天婦羅蛋天幕御膳仲可以refill飯 加湯、紫菜同wasabi 試第二種食法百幾蚊一個set 仲有咁多野可以免費refill 性價比真係唔錯 唔怪得成日排長龍啦

天幕御膳多左軟殻蟹同天婦羅洋蔥,天吉丼就有我最愛既天婦羅蛋

• 天吉丼
2022-09-09 516 瀏覽
有時愈多野揀愈麻煩!呢到就剛剛好喇!佢地仲有沙律菜可以任食(但岩岩貨源短缺所以有限)!天婦羅既不二之選!天吉丼($128)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有齊大部分天婦羅應有既材料!蝦唔會有梅既味道,炸出黎鬆脆唔會成口粉同唔會好油膩。相信個飯同啲汁都幫到唔少!食哂啲炸物先食飯都唔會覺得啲飯太齋!因為啲汁都好野味!天吉雙品($118)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真係一次過滿足哂我地所有既願望!有飯有烏冬!重點黎喇!佢飯上面既炸洋蔥真係好過份!天吉丼無架!用啲炸洋蔥粒黎撈飯真係多多都食得哂🥰!推推推推

天吉丼($128)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
天吉丼

天吉雙品($118)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2022-06-09
天吉丼
天吉雙品
堆到飯都夾唔到,份量夠晒驚喜嘅 #日本金賞獎7連霸天丼!「天丼」係天婦羅丼嘅簡稱,聽落幾咁霸氣,不過我覺得都唔夠眼見咁震撼!店員喺上菜unload個 #軟殼蟹丼 時 感覺連拎上手都有啲困難,我自己再試一次又真係好聚手。呢款係香港限定,除咗軟殼蟹外仲包括皇帝菜櫻花蝦、茄子、南瓜同個溫泉蛋。值得讚嘅係個軟殼蟹都幾厚肉,沾醬油帶返出個鮮香,薄薄一層炸粉令口感昇華,本身唔太好軟殼蟹嘅我都清得晒!至於 #天幕御膳 就因為有三種食法包括 #茶漬飯,所以飯同天婦羅分開上。雖然冇前者咁 IGtable,不過份量都一樣十足十 —— 黑虎蝦、石斑魚配紫蘇葉、軟殼蟹、魷魚、什錦炸物、雞肉、茄子、南瓜同四季豆等,以配料計仲多過軟殼蟹丼,適合咩都想要嘅貪心的小狗。另外餐廳嘅沙律菜🥗有、醃牛蒡同醃蘿蔔都係無限量添加,自己大愛個醃牛蒡配牛蒡茶,令成餐飯都感覺好養生,呵呵!綜觀餐廳嘅天婦羅我覺得係中中挺挺,過江龍計總算不負七年蟬聯日本丼聯盟天丼金賞獎之名。事實上專做天婦羅丼飯店喺香港並唔多見,所以大家想食個有質素少少嘅天婦羅,我都推介大家去試下啱唔啱口味嘅

堆到飯都夾唔到,份量夠晒驚喜嘅 #日本金賞獎7連霸天丼!