2023-11-28 761 瀏覽
小弟我食過咁多間拉麵店,我敢肯定旺角區最好食嘅拉麵店。撲一,為咗呢篇食評小弟親身分別嚟過五次(即係排過五次隊)食哂我最期待嘅拉麵(當中海老拉麵食過兩次),小弟呢邊食評係誠意之作係開始之前,我想讚一讚店員小姐,有一次我漏咗把遮喺入面,佢都幫我keep住,勁窩心,係招呼客人排隊入去之前,好有禮貌,會預先俾定菜單排隊嘅客人睇入面舖頭唔算好大,目測可以坐到大約20人,如果夏天會比較熱,因為冷氣唔算好夠麵底嚟講有兩隻:白麵(博多),比較幼身,硬少少,適合配濃湯黃麵(東京),粗少少,比較滑,口感好啲,適合配淡湯第一碗海老拉麵好好味呀,所以我食過兩次,個湯幾濃,非常重蝦膏香味,上面亦有啲櫻花蝦乾,將成個蝦湯嘅鮮甜升華到另一個層次,非常濃郁,因為濃郁所以我選擇咗黃麵,隨湯附送一隻蝦佢有得俾你揀厚叉燒/慢煮叉燒,今次我揀咗厚叉燒,簡直完勝慢煮叉燒。我覺得海老拉麵係撲一代表作。同場加映唐揚魷魚,油溫控制得啱啱好,外面卜卜脆,入面非常Juicy,用嚟佐酒一流!想講最特別係個綠色醬汁,雖然唔知咩嚟,食落去好好味,好特別特,有冇朋友仔知道係咩醬?第二碗蟹膏拉麵同海老拉麵不相伯仲叮噹馬頭,要我揀邊碗係冠軍?真係係

麵底嚟講有兩隻:
白麵(博多),比較幼身,硬少少,適合配濃湯
黃麵(東京),粗少少,比較滑,口感好啲,適合配淡湯

第一碗海老拉麵
海老拉麵

唐揚魷魚

第二碗蟹膏拉麵
蟹膏拉麵

同海老拉麵不相伯仲叮噹馬頭,要我揀邊碗係冠軍?真係係好困難。相比起海老拉麵,蟹膏拉麵比較清淡,一如既往,清淡嘅湯,就係配白麵,但如果你哋想濃少少,不妨將上面嘅蟹膏同蟹肉碎,撈勻落啲湯度,將成碗湯嘅蟹味昇華!好似食緊隻蟹咁
隨湯附送一個蟹鉗仔,老實講,冇乜味⋯今次我試咗慢煮叉燒,俾我揀100次,100次,我都應該要揀返厚叉燒,簡直係完全兩個境界,每個人都有唔同嘅口味,可能有啲人鍾意食慢煮叉燒多啲。

冷凍廣島蠔

同場加映冷凍廣島蠔,一啲都唔腥,而且非常鮮甜,個醬汁有少少辣,用嚟作為開胃菜一流,唯一缺點係限定期間發售,所以朋友仔見到呢個食評嘅時候,應該冇得食
強烈要求撲一將佢列為常規菜式

第三碗魚介拉麵
魚介拉麵

一飲啖湯,超濃郁鰹魚香味,口感有些少流沙質感,應該係鰹魚粉,非常重成本
點解會有一塊慢煮叉燒,一塊厚燒叉燒?因為師傅話嗰塊厚燒叉燒,份量比平時細,所以送一塊慢煮叉燒俾我,好佛心
有良心
特別嘅係竹筍吸收晒啲鰹魚味道,而且非常爽口,上面嘅木魚片撈埋啲湯飲,木魚mix鰹魚,味道非常好。

黑松露魚餅

同場加映黑松露魚餅,作為小食係非常高分,魚餅炸到好熱,而黑松露醬係凍凍地,黑松露配魚餅真係第一次食,呢個組合意外地夾,出乎意料好食

最後一碗豚骨拉麵
豬骨拉麵

豚骨拉麵港人至愛,但點樣可以喺云云豚骨拉麵之中脫穎而出?撲一拉麵做到。其實個湯底做到好香豬骨味,再加少少豬油脂肪,令到成件事好「豬」就得㗎啦,起碼有人會記得你,比其他豬骨湯特別,啲湯再配埋啲脂肪,好順滑,用條脷頂一頂,啲豬油香出晒嚟

總括嚟講:
撲一拉麵全部菜式都係高水準水平,個人認為唔應該賣呢個平民價錢添,不論係師傅對客人嘅態度,因為塊叉燒份量少咗,加多另一塊慢煮叉燒俾你作為補償,淨係呢個做生意嘅態度,喺香港仔邊度搵?似日本嗰啲匠人精神,而且侍應小姐都非常有禮貌,價錢平,不在話下,食物嘅質素先係重點。佢係香港所有拉麵店之中,係我心目中嘅top 1。

我好少會讚到一間拉麵店咁好,亦都花咗好多心機去打呢篇食評,我唔係打手賣廣告,一蚊都無收過,撲一拉麵,你值得的。
Hong Kong deserves the best last forever.
海老拉麵
唐揚魷魚