餐廳: 壽兵衛 - 壽喜燒專門店
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
今日同朋友一齊去銅鑼灣食壽喜燒午餐。壽兵衛地點好方便,地鐵C出口過對面就地了。研究了一會餐牌,我們叫了兵之膳($468)。選了不同肉類一起食,可以試下不同種類。🐟刺身三點🥚茶碗蒸 🐂牛舌心 🐂同朋友分別選了:美國熟成肉眼 ·日本和牛西冷 🐂 同朋友分別選了:日本和牛肉眼 ·日本黑豚西冷🥬時令野菜四點🍜烏冬🍄舞茸菇清湯🌸黑糖水信玄餅以下為大家逐一介紹:-1️⃣🐟刺身三點刺身包括北海道凡立貝、拖羅及深海池魚。凡立貝肥美鮮甜,大大粒、脹卜卜。拖羅魚油甘香細膩。深海池魚肉質細膩爽口帶油份。三款刺身都好新鮮。2️⃣🥚茶碗蒸魚子茶碗蒸。雞蛋蒸得夠滑嫩,魚子都算多汁美味。3️⃣🐂牛舌心牛舌心是牛舌中間的肉心,是最嫩滑嘅位置。口感爽脆得來油香味濃。配上柚子醋及辣椒蘿蔔蓉。令味道更多層次。高質。4️⃣&5️⃣&6️⃣🐂 關西風壽喜燒— 日本和牛肉眼、日本和牛西冷、美國熟成肉眼呢度用了關西煮法,先用牛油沾鍋後,放肉下去煎烤。 之後才開始放其他料,然後慢慢調味。 牛肉方面,我們選了:-🐮 日本和牛肉眼(A4)— 來自牛胸肋附近嘅肉,油脂比較多。🐮日本和牛西冷(A4)— 是牛後腰脊柱兩側的肉,肉質細嫩。🐮美國熟成肉眼— 21日熟成牛

🐟刺身三點

刺身三點
1️⃣🐟刺身三點
茶碗蒸
2️⃣🥚茶碗蒸
魚子茶碗蒸。雞蛋蒸得夠滑嫩,魚子都算多汁美味。
牛舌心
3️⃣🐂牛舌心

日本和牛肉眼
日本和牛西冷
🐮日本和牛西冷(A4)— 是牛後腰脊柱兩側的肉,肉質細嫩。
美國熟成肉眼
🐮美國熟成肉眼— 21日熟成牛。熟成可以利用牛肉本身帶有的酵素破壞肌肉的結締組織,令肉質更加軟嫩。

試完之後,我覺得最好食的係日本和牛肉眼。霜降雪花紋理清晰。入口油花豐富、口感順滑,有少少入口即容效果。牛肉味道最重的係美國熟成肉眼。色澤最深。肉質厚實、味道香濃。配上日本新鮮雞蛋,味道更上一層樓。可以一次過試幾種唔同種類,感覺好好! 不知道大家又喜歡那一種呢?
日本黑豚西冷
7️⃣🐷日本黑豚西冷
肉汁豐富、口感鬆軟有彈性。
時令野菜四點
8️⃣🥬時令野菜四點
春菊、津白、芋絲及蘿蔔加上壽喜燒汁,甜甜地都幾好食。
烏冬
9️⃣🍜烏冬
廚師會主動問佢想食濃味或淡咪。煮一陣後又會比我地試味。因為係特別調制,所以味道很合心。烏冬口感好煙靭。好味道!
🔟🍄舞茸菇清湯
溫度夠熱、味道清清地、有少少菇味。可以一解油膩感。
1️⃣1️⃣🌸黑糖水信玄餅
賣相漂亮。黑糖味好濃郁,裏面有少少話梅肉,甜鹹交集。食落都好滿足。

我哋今次兩個人食,策略性叫咗唔同款嘅肉類。令整體感覺更抵食。可以成為口袋飯店。
兵之膳
刺身三點