🇯🇵好掛住鄉下,之前去日本食早餐都有食呢間平民牛肉丼餐廳,佢地係「燒牛丼元祖」,原來開到黎香港啦, 梗係要去朝聖下啦!🤩🤩旺角店係佢地係香港嘅首間分店,位於商場The Forest 地下,都好方便,經過幾次都比佢落地玻璃同香味吸引住☺️佢除咗牛肉飯,仲有豚肉、鐵板雜菜、吉列豬扒、咖喱飯等選擇~黎到梗係要食返佢嘅招牌➡️"重量燒牛肉飯",名符其實,好大碗,牛肉份量都激多,佢係牛肉係用上牛腹肉,即叫即燒,牛肉嘅油脂分佈平均,配埋子薑同醬汁送飯一流!👍🏻👍🏻不過我地覺得醬汁略為多咗少少,食到尾有少少鹹🤣主食仲點咗➡️"鐵板野菜燒豚肉定食",豚肉肥瘦適中,肉質唔韌,燒到好香🥰 配菜嘅椰菜同洋蔥充滿住燒肉汁,甜甜地幾惹味😚呢個餐仲配埋沙律同埋味噌湯嫁~另外加咗2款小食,➡️"唐揚炸雞",似日本便利店食嘅炸雞,好香脆,平平地有3件, 絕對抵食👍🏻➡️"餃子"🥟外層煎得香脆,如果再煎到金黃色D就更好喇😆 餡料係豬肉餃子,正常發揮!🔸重量燒牛肉飯 ($78)🔹鐵板野菜燒豚肉定食 ($70)🔸唐揚炸雞 3件 ($18)🔹餃子3件 ($18)

佢除咗牛肉飯,仲有豚肉、鐵板雜菜、吉列豬扒、咖喱飯等選擇~

不過我地覺得醬汁略為多咗少少,食到尾有少少鹹🤣
重量燒牛肉飯

唐揚炸雞

餃子

🔸重量燒牛肉飯 ($78)
🔹鐵板野菜燒豚肉定食 ($70)
🔸唐揚炸雞 3件 ($18)
🔹餃子3件 ($18)
2022-07-17
重量燒牛肉飯