有睇我我出文嘅人。都知我好鍾意食燒肉,無論係日式、韓式、台式,講到燒肉,我覺得最多燒肉餐廳嘅地方,一定係尖沙咀。呢間燒肉係尖沙咀經過好多次,一直都想食,女朋友甚至想去呢度幫媽咪慶祝生日,今次終於book到位同女朋友一齊去試。Wagyu Ya係一間主打岩手縣直送和牛既日式燒肉店,每月出產數量唔多,平時都係日本內銷多,所以好罕有,出名脂肪分佈平均,肉味濃郁。 可以係MENU睇到有一張牛匠岩手ビーフ認定書既證書。店內除左有唔同和牛拼盤,仲提供鍋物同其他主食,人氣之選一定係和牛三文治。店內係用明火燒肉爐,除左夠正宗,仲係視覺既享受。餐廳夠細心每兩個座位之間都會有獨立嘅抽氣,食完唔會成身油煙味。餐廳面積唔大,座位唔多,座位方面分為門口既高檯,同入面舒適既卡座,出面有屋酒屋感覺,入面傾計舒適。-🥩 Tasting Menu 💰888/位 (兩位起)餐廳呢排出咗一個新嘅tasting menu,可以一次過試晒佢哋嘅招牌菜式。-1️⃣ 和牛沙律 (👅: 8/10)前菜首先係一個沙律加上和牛,沙律食落夠新鮮爽脆,上面嘅胡麻醬足夠,特別在仲有加蝦米,食落非常香口,令到味道層次更加豐富。和牛未食之前已經聞到佢既

🥩 Tasting Menu 💰888/位 (兩位起)

1️⃣ 和牛沙律 (👅: 8/10)
和牛沙律

和牛未食之前已經聞到佢既油脂味,有輕微炙燒過,分量唔少,大概有6-7塊,口感係軟腍,部份比較微韌,但食落去油香味非常重。連埋沙律可以中和返和牛嘅油膩,整體夠開胃。
2️⃣ 和牛紫蘇天婦羅 (👅: 8.5/10)
和牛紫蘇天婦羅
雖然呢個天婦羅有六舊,大細比較少啲,但食落去有驚喜,賣相精緻,用紫蘇葉包住和牛炸成嘅天婦羅,和牛上面見到有少少金箔。

天婦羅嘅外層炸次非常薄,所以食落去唔會覺得油膩,但會帶酥脆嘅口感,入口首先係紫蘇清香嘅味道,我本身對紫蘇葉唔係好有好感,但呢個味道突出得來我又可以接受,之後就會品嚐到和牛既味道,食落肉質鮮嫩,呢一舊肉味比較重,而且完全唔韌,而紫蘇葉同時可以中和和牛嘅油膩,口感有層次,配搭完美,六粒完全係唔夠喉。
3️⃣ 和牛鵝肝三文治 (👅: 8/10)
和牛鵝肝三文治
和牛三文治大家可能聽過或者食過,但呢個係有埋鵝肝,組合上已經係犯晒規,上枱時賣相吸引,係兩人份,一啖食唔晒嘅和牛鵝肝三文治,同樣和牛上面有少少金箔,隔離仲有食用乾花同紅葉,即刻有秋天嘅感覺。

多士炸到金黃色,咬落去好脆,口感偏硬少少,有少少牛油味,中間嘅係和牛炸成既吉列牛扒 ,大概燒到三成熟,厚度十足,咬落去算軟腍,只係中間有一個位比較韌少少,咬落去冇骨肉分離,而油份被燒到逼出來,鵝肝入口細膩,會喺口入邊融化,同和牛既油香相映成趣。呢個組合非常邪惡,因為係三文治所以冇咁油膩,喺味蕾嘅享受。
4️⃣ 話梅小蕃茄 (👅: 8/10)
話梅小蕃茄
見到呢一個小食就知下一道餸一定係豐盛嘅燒牛肉,作為清下味蕾嘅小食。

四粒小蕃茄浸滿咗話梅汁,食落去係酸酸甜甜,話梅嘅甜味甚至可以中和蕃茄嘅酸味,蕃茄本身都清甜唔太酸,咬落Juicy,所以甜味好突出,整體清新開胃。
5️⃣ 和牛拼盤(👅: 8/10)
呢個和牛拼盤入邊有日本熊本和王A5和牛既牛舌、牛肩胛、西冷、三角腩、薄燒,餐廳會提供三款烤肉醬汁,分別係wasabi漬、燒汁同岩鹽,店員建議先食牛舌,由油脂最少嘅開始食先。

和牛拼盤
店員首先會親自幫你燒呢個和牛薄燒,之後會提供香蔥、蒜片比你包住,同埋蛋汁俾你蘸嚟食,食落去好似好大塊又厚身小小嘅肥牛咁,但佢嘅脂肪睇落無肥牛多,入口係非常柔嫩,食落去油香係個口慢慢融化,沾上蛋汁令到入口更加順滑,味道非常之夾。
和牛拼盤

牛舌係最少脂肪,夠厚身,所以要燒耐少少,咬落去係爽口彈牙,帶嚼勁,食落牛肉味香濃,有肉汁,夠香口。

牛肩胛咬落去軟嫩,口感細嫩,多汁,不過有筋,食落去肉味比較濃,但同時帶少少油脂。

咁多塊最鍾意西冷,輕輕每邊燒十秒就差唔多食得,有入口即溶既效果,肉質最軟嫩,帶彈性,食落多肉汁,肉味最濃郁,同時油脂感豐富,肉味同油脂平衡得最好,夠香口好食。

三角腩係牛前腳對上嘅腩位,份量稀小,入口都有即溶既感覺,咬落細膩,食落去油脂感爆發,比西冷更多油脂,反而牛味唔算太突出。

咁多款醬汁,我習慣食牛點岩鹽就夠,覺得係最夾,可以突顯牛肉嘅鮮味,wasabi漬好似日本人食開既漬物。

另外依度有獨立嘅抽氣,所以食完都唔去成身都係油煙味。
6️⃣和牛櫻花蝦舞茸釜飯 (👅: 7.5/10)
和牛櫻花蝦舞茸釜飯
釜飯一打開蓋個時已經聞到舞茸既香味,。如果等一陣再搞就可以有飯焦,上面見到有唔少和牛,和牛係靠釜飯嘅溫度燜熟,夠粉嫩,囃落去唔韌無筋,飯食落去係偏粘,軟硬適中,有輕微嘅櫻花蝦同舞茸香味,不過和牛嘅油脂就冇滲入飯入邊,略嫌味道可以再重啲,舞茸入口夠爽,加上蒜片嘅香味,非常惹味。
7️⃣ 麵豉湯(👅: 7.5/10)
麵豉湯
麵豉湯飲得出唔係平時就咁用現成嘅份劑沖,係用真正嘅麵豉去整,飲落去味道唔會過濃。
6️⃣日本士多啤梨 + 牛奶布甸 (👅: 7.5/10)
日本士多啤梨
甜品方面係日本士多啤梨加牛奶布甸,士多啤梨食落清甜,雖然未到超甜,不過都唔會酸。

牛奶布甸
牛奶布甸用上特濃3.6牛奶,質感紮實,雖然唔係入口滑入口個種,食落奶味濃郁,唔會過甜,解膩一流,以此作結非常滿足。
🌟整體呢度既牛肉質素唔錯,日本和牛食落有返鄉下既感覺,坐係吧枱加上明火爐係燒肉既精粹,環境唔錯岩同朋友一齊食飯傾計,店員會主動介紹,服務唔錯。鍾意食和牛既朋友可以一試。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7.5/10
💰消費: $888pp (服務費: 10%)
2021-11-24
和牛沙律